Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

CFS – en kursgård med svensk grundskola

Centro Forestal Sueco ligger mellan Marbella och Puerto Banús

Centro Forestal Sueco ligger mellan Marbella och Puerto Banús

CFS – en kursgård med svensk grundskola

2005-09-28

Centro Forestal Sueco är en svensk kursgård väster om Marbella. Hit reser allt från skogshuggare, Parkinsongrupper, reumatikergrupper till semesterfirare för att vila upp med skön klimatvård. Sedan i fjol finns här även en svensk grundskola med 26 elever


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Vi arrangerar kurser i träningslära, näringslära, stresshantering, kropp och själ, hur man mentalt kan lära sig leva med smärta och vi har vattengympa plus mycket annat, Lotta Karlsson, platschef på CFS sedan tre år tillbaka.
Centro Forestal Sueco mellan Marbella och Puerto Banús ägs av stiftelsen Centralfonden med kopplingar till skogsnäringen. Från början var det skogshuggare som besökte anläggningen. Sedan 1995 har CFS dessutom ett samarbete med Svenska Rygginstitutet.

Utvecklas
CFS har kommit att utvecklas till en kursgård som fungerar som ett centrum för aktiv rehabilitering, friskvård, konferens och semesterboende. Under sommaren tog anläggningen emot cirka 130 semesterfirare, varav många var spanjorer.
Senaste vintern inledde CFS också ett samarbete med Arvid Carlsson-institutet i Göteborg. Samarbetet består i att Parkinson-grupper får utnyttja CFS anläggning för aktiv rehabilitering, kursverksamhet och boende.
-Vi har ett 40-tal anställda varav 15 är svenskar, berättar Lotta Karlsson. Även de som är bosatta på Solkusten är välkomna hit då vi anordnar kvällskurser, vattengympa och massage.

Gynnsamt
CFS har fina konferensmöjligheter med boende och stor matsal inpå knuten. Ofta är det ur ekonomisk synvinkel mer gynnsamt att lägga en konferens i Spanien än på hemmaplan i Sverige.
-Vi bedriver en multiverksamhet, vi är med och fixar allt, från anslutningsflyg, biljetter, transporter, middagar till golfspel, säger Lotta Karlsson, platschef vid CFS.

Svensk grundskola
Sedan hösten 2004 finns här även en svensk grundskola, från 6 till 14 år, i direkt anslutning till Centro Forestal Sueco. Carin Wolgers är rektor vid Marbellaskolan som nu är inne på sitt tredje år.
-Vi är en liten trygg skola som drivs som en montesorioskola med inriktning på pedagogisk undervisning.
Marbellaskolan driver ingen konkurrerande verksamhet till Svenska skolan i Fuengirola. Det budskapet är Carin Wolgers noga med att få ut.
-Annars hade vi inte blivit godkända av Skolverket som utlandsskola.

Behörighet
Efter jul kommer elevantalet att ligga på 26 elever, målet är 35, inte fler. Carin Wolgers har arbetat vid utlandsskolor i 20 år och har därför en bred erfarenhet av småskolor.
-Läget här vid Centro Forestal Sueco är förträffligt. Vi använder deras matsal och kan utnyttja deras fantastiskt fina gräsmattor. Dessutom har vi en fin gymnastiksal och det brukar vara en bristvara vid utlandsskolor.
Att som förälder hoppas få skolpeng från sin svenska hemkommun är inget att bygga sin tillvaro i Spanien på. Det är för osäkert, anser Carin Wolgers.
-Det är Skolverket som avgör behörigheten. Föräldrarna måste i så fall arbeta på något företag i utlandet som gynnar svenskt näringsliv.Rektor Carin Wolgers, översta raden och tvåa från höger, med några av eleverna vid Svenska Skolan i Marbella

Rektor Carin Wolgers, översta raden och tvåa från höger, med några av eleverna vid Svenska Skolan i Marbella


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255