Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Pilgrimsresa till Santiago de Compostela, franska leden, 21 till 28 maj

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Pilgrimsresa till Santiago de Compostela, franska leden, 21 till 28 maj

2012-04-09

Följ med på Svenska Magasinets populära pilgrimsvandringar som fortsätter den 21 maj med den franska leden. För många känns vandringen som en utmaning och ett stort äventyr och möten med andra människor och kulturer.


Version för utskrift Skicka till en vän

Programtext: Siv B. Ling

Under medeltiden var leden viktig för det kulturella utbytet i Europa. På pilgrimsvägarna blev det uppfört ett stort antal vackra byggnader i romansk stil, kyrkor, kloster, härbärgen och sjukhus som hjälp till de många pilgrimer under deras långa och besvärliga väg till aposteln Jakobs grav.

Till aposteln Jakobs grav vallfärdades bl a den helige Franciskus av Assissi, heliga Birgitta från Sverige, hennes make Ulf Gudmarsson och hennes far, lagmannen Birger Persson. 
Kristenhetens tre främsta pilgrimsmål är Sankt Jakobs grav, det Heliga Landet och Rom. Under medeltiden var pilgrimsfärden till Sankt Jakobs grav Europas viktigaste kulturella resväg. Den är som den enda resvägen i världen upptagen på UNESCO´S förnäma lista över monument och platser av särskild kulturell betydelse.
 
På vår pilgrimsresa åker vi bekvämt vissa sträckor i buss, där bagaget kan ligga kvar då vi vandrar. Om någon blir trött under vandringen finns det möjlighet att fortsätta med bussen. Vi övernattar på hotell där vi har frukost och middag.
 
Denna resa kan börja i Malaga eller Madrid. Med på vandringen är två skandinaviska guider, Siv B. Ling och Lennart Fjord Isaksen.
 
 
Camino Frances 21 till 28 maj
Vår färd går genom två spanska regioner, Castilla y Leon som upptar norra halvan av den spanska centralplatån och är landets största region, samt Galicien som är Spaniens grönaste region.
I Castilla y Leon passerar vi bl a sevärdheter som katedralerna i Burgos och Leon, katedralen och Palacio Episcopal i Astorga, ett imponerande byggnadsverk av arkitekten Antonio Gaudi,  Segovias akvedukt som är den största romerska byggnaden i Spanien.
Listan på medeltida borgar och kyrkor som vi passerar under vandringarna är lång. Regionen har också ett vackert och omväxlande berglandskap.
Galicien känns forfarande medeltida. I bergstrakterna brukas jorden ännu på traditionellt sätt i små lotter. Vissa gårdar har åkrar som är för branta eller för små för traktorer, så man plöjer med oxar eller åsnor. Spannmål lagras i magasin på stöttor, s.k. hórreos. Vi kommer igenom gamla pittoreska byar byggda av sten.
 
Dag 1.  21/05 (måndag)  Málaga – Madrid – Burgos
09.00 Avresa med AVE-tåget  från Málaga till Madrid, därifrån fortsätter vi med buss och gör uppehåll för lunch, (inkluderad) i närheten av Aranda del Duero. Efter lunch fortsätter vi till Burgos där vi gör en promenad i Burgos centrum före middagen  och  bl a går förbi  katedralen som är byggd i ren gotisk stil och som dominerar stadsbilden från alla håll. Middag och övernattning på hotell Rice 4****
 
Dag 2.  22/05 (tisdag)  Burgos – Carrión de los Condes – León
Efter frukost på hotellet åker vi kl 9 med buss till Fromista. Här börjar vi vandringen mot Población de Campos 3,8 km. Därifrån fortsätter vi vandringen till Revenga de Campos 3,7 km, Villamentero de Campos 2 km, Villacázar de Sirga 4 km, totalt: 13,5 km.  Vandringen kan av-kortas för dem som vill stiga upp i bussen i någon av de nämnda platserna. Från Villacázar de Sirga åker vi buss till Carrión de los Condes, här gör vi uppehåll för lunch på en av de restauranger som har pilgrimsmenuer.  Efter lunch fortstätter vi med bussen till León där vi har fri tid att besöka  den vackra katedralen som är ett under i fransk gotik. Middag och övernattning på hotel Quindos 3***
 
Dag 3.  23/05 (onsdag)  León – Astorga – Ponferrada
Efter frukost på hotellet kör vi kl 9 till Astorga som ligger vid den gamla romarvägen som förband Andalusien med nordvästra Spanien. Pilgrimsvägen till Santiago de Compostela kom senare att gå här. Vi beundrar katedralen som började byggas på 1400-talet och det vackra Palacio Episcopal som ligger mitt emot kyrkan. Bussen kör oss till Foncelabon där vi börjar vandringen 1.9 km till La Cruz de Hierro som är den högsta punkten under vägen, 1.483 m ö h och kanske också den vackraste sträckan.  Härifrån fortsätter vandringen ned till Manjarin 2.3 km och  Acebo 6.9 km, beläget 1.000 m ö h. Där tar vi bussen till Molina Seca som har flera restauranger med pilgrimsmenyer för att ha lunchuppehåll.  Efter lunch åker vi buss till Camponaraya, som ligger i det kända vin-distriktet El Bierzo, här besöker vi en vinbodega och provsmakar vinet innan vi fortsätter pil-grimsvägen genom vinodlingar till Cacabelos, 5,7 km. Där väntar bussen och vi åker till Ponferrada  där vi kan se Tempelriddarnas borg innan vi kommer till hotellet El Castillo 3***. Middag och övernattning.
 
Dag  4.  24/05  (torsdag)  Ponferrada – Villafranca del Bierzo - O´Cebreiro – Sarria – Lugo
Frukost på hotellet innan vi åker till Villafranca del Bierzo, en av Spaniens vackraste städer. Staden, som är omgiven av berg ligger vid floderna Burbias och Valcarces sammanflöde. Den grundades av frankerna och här fanns en gång 8 kloster och 6 pilgrimshärbärgen. Vi åker vidare med bussen till O´Cebreiro (1.300 m ö h) som var det första pilgrimsstoppet i Galicien sedan 1172 då kyrkan byggdes, som är den äldsta under vandringen. I kyrkans närhet ser vi flera Pallozas, d v s runda halmtäckta stenhus i keltisk stil. Vissa av dessa gamla bostäder som ofta har uthus för boskap och spannmål har restaurerats. Med bussen fortsätter vi till Benedik-tineklostret Samos som grundades på 400-500 talet och är ett av västvärldens äldsta kloster.  Vi besöker klostret innan vi fortsätter bussfärden till Sarria där vi gör uppehåll för lunch på en av de många restauranger som har Pilgrimsmeny.
Efter lunch vandrar vi till Barbadelo 4.3 km och Rente 0.9 km. Därifrån tar vi bussen till provins-huvudstaden Lugo, där vi har möjlighet att göra en vandring runt den romerska stadsmuren, 2 km.
Middag och övernattning på Gran Hotel de Lugo 4****.
 
Dag  5.  25/05  (fredag)  Lugo – Monte do Gozo – Santiago de Compstela
Frukost på hotellet innan vi åker med bussen till Melida där vi vandrar följande sträckor:   Melide – Boende 5.6 km + Castañeda 2.2 km. Därefter tar vi bussen till El Monte do Gozo, däri-från kan vi se Santiago de Compostela. Den sista sträckan fortsätter vi med bussen och tar in på Hotel Gelmirez 3*** som är beläget inom gångavstånd från centrum. Middagen äter vi på restaurang. (ingår).
 
Dag  6.  26/05 (lördag)  Santiago de Compostela – Finsterre – Santiago de Compostela
Efter frukost på hotellet utflykt till Finisterre, därifrån en vandring på 4 km  till fyren, Cabo Fisterra ”där landet slutar”. Vandring tillbaka till Finisterre är 4 km. I Finisterre äter vi en Mariscada (skaldjur) lunch. Efter lunch återfärd med buss till Santiago de Compostela.  Middag på egen hand, övernattning på Hotel Gelmirez 3***.
 
Dag  7. 27/05  (söndag)  Santiago de Compostela – Zamora
Efter frukost på hotellet möjlighet att se pilgrimsmässan i katedralen innan vi fortsätter till Zamora. Lunch under vägen där det tidsmässigt passar bäst. Middag och övernattning på hotell Horus 4****.
 
Dag  8. 28/05  (måndag)  Zamora – Segovia – Madrid – Malaga                                                                       Frukost på hotellet innan vi åker till Segovia där vi har den sista gemensamma lunchen med spädgris, därefter fortsätter vi till Madrid. AVE-tåget till Malaga avgår kl 17.35 och anländer Malaga kl 20.25.
Pris per person i dubbelrum från Malaga: 860.00 €
Pris per person i dubbelrum från Madrid: 785.00 €
Enkelrumstillägg: 200.00 €
Ingår: Luftkonditionerad buss
Fyra nätter på hotell med halvpension + 2 nätter på hotell med frukost
Tre luncher  + 1 middag på restaurang
Skandinaviska guider, Siv B. Ling (svensk), Lennart Fjord Isaksen (dansk)
Minimum på resan är 20 personer.
 
Anmälan till resan görs hos Ruta Solar Resebyrå, Pasaje La Pandereta, s/n 29640 Fuengirola. Tel: +34 952 479 954, e-post: [email protected]
Siv Ling kan kontaktas på e-post: [email protected]  tel: +34 609 577 162
Lennart Fjord Isaksen på e-post: [email protected] tel: +34 634 336 761
 
Sista anmälningsdag:   4 maj 2012
Deltagare som ansluter sig direkt från Skandinavien rekommenderas att få bekräftat av Ruta Solar att resan kommer att genomföras innan flygbiljetter beställes.


Bildtext: I månadsskiftet februari/mars besökte en resgrupp Marocko. I maj går nästa resa till den franska leden fram till Santiago de Compostela

Bildtext: I månadsskiftet februari/mars besökte en resgrupp Marocko. I maj går nästa resa till den franska leden fram till Santiago de Compostela


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255