Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Agneta Sjödin besöker Costa del Sol i vår

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Agneta Sjödin besöker Costa del Sol i vår

2012-03-13

Den 14 till 19 maj är det dags för hälsoboost-veckan på Centro Forestal Sueco i Marbella. Det är Hälsoakademin Europas 10-års jubileum som firas med drygt 100 kursdeltagare och kända svenska föreläsare så som Agneta Sjödin och Tina Thörner


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Katarina Lindevall

Agneta Sjödin 44, tv-profil och författare,  kommer att berätta om sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela, hur det blev starten i hennes utvecklande och författarskap.

Agnetas tv karriär började med programmet ”Tur i Kärlek”. Det var en ren slump att hon blev  vald som Adam Alsings värdinna. Egentligen var hon anställd som ljussättare för MTV-studios där man skulle spela in programmet. Det behövdes en extra programledare och Agneta blev föreslagen.

Nästa stora succé var förstås ”Fångarna på fortet” med Gunde Svan vid hennes sida. Agneta berättar att det var en mycket rolig tid med hela svenska kändiseliten på besök genom åren. Agnetas tv karriär fortsatte sedan med programmet ¨Jakten på den röda rubinen¨. Detta innebar många resor till fantastiska platser och äventyrliga uppdrag.

Tillsammans med en rad andra succéer hos TV4; ”Gladiatorerna”, ”Sikta mot stjärnorna”, ”Spårlöst” och ”Let´s Dance”, har Agneta också lett många galor. Allt från Faddergalan till Fröken Sverige.

Efter den intensiva tv karriären kom en vändpunkt i livet för Agneta år 2004. Det var samma år som hon vandrade den välkända pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Hon beskriver hur något förändrades inom henne och nya drömmar och idéer tog form. Det ledde till att Agneta utforskade en ny inriktning på sin karriär. Hon har sedan 2005 skrivit fem böcker, just nu aktuell med ”Flickan från Paradiset” och den sjätte boken ¨En kvinnas hjärta¨,  kommer ut under hösten.

Svenska Magasinet passade på att göra en intervju med Agneta inför hennes föreläsningar i maj på CFS Marbella.

Jag får väl börja med att fråga om du har varit på Costa del sol tidigare?

Ja, jag har ju varit i Marbella några gånger, jag hade en vän här som hade ett hus, så lite känner jag till det.

 
Du är ju en väldigt välkänd tv-profil, och författare, vad kommer du att bjuda på under hälsoveckan i Marbella?
Jag kommer att hålla en föreläsning om främst min pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Sedan kommer vi att ha någon form av samtal där besökare kan ställa frågor och få svar.
 
Många av våra läsare har gått eller planerar att gå pilgrimsleden Santiago de Compostela. Vad tror du det är som händer med en person under en sådan här resa? Vad hände med dig?
Framförallt fick jag egen tid att bara umgås med mig själv. Det fanns tid att bearbeta tankar om vad jag gör och vad jag vill göra. Jag kände mig väldigt trygg, även som ensam kvinna. Jag gick även bitvis efter att det blivit mörkt och kände mig orädd, även om det kanske var lite läskigt.
 
Leden är väldigt väl märkt och det är lätt att hitta. Jag vandrade ensam, men träffade många trevliga människor längs vägen. Mestadels från Sydeuropa, Italien, Spanien och Frankrike. Jag träffade inga svenskar, vilket i sig gav mig möjligheten att vara anonym då jag aldrig blev igenkänd. 
Jag gick 80 mil på 19 dagar, i stort sett från morgon till kväll. Många väljer att gå endast på morgonen fram till lunch, och tillbringar sedan resten av dagen att göra annat.
 
Hade du någon kommunikation med yttervärlden under din vandring?
Jag hade ingen dator med mig, men jag hade min mobiltelefon eftersom jag har en 14-årig dotter Maja som var hemma och behövde kunna nå mig.
 
Var det den välkända författaren Paulo Coelho som rekommenderade dig att göra den här vandringen?
Ja det var det faktiskt. Vi har kontakt och har träffats flera gånger.
 
Har han läst din bok Flickan från paradiset som är skriven i Paulo Coelhos anda?
Nej, inte ännu. Den har inte blivit översatt till engelska eller portugisiska ännu, men någon gång kanske han får läsa den.
 
Skulle du säga att ”En kvinnas resa” som handlar om pilgrimsvandringen du själv gått, är en självbiografi? 
Nej, egentligen inte. Jag har ju givetvis plockat från egna erfarenheter, och blandat det med sådant som jag har hittat på, men det är fortfarande en roman.
 
Rekommenderar du att läsa den i förberedelse för pilgrimsvandringen?
Absolut. Även om det är en roman, finns det mycket matnyttigt innehåll. Det kan också vara intressant att läsa om Jacob för att förstå historien bakom varför man gör den här vandringen. I förberedelserna för vandringen skulle jag nog vilja rekommendera att läsa en kombination av ”En kvinnas resa” och min andra bok ”En av de tolv”. Denna roman handlar just om aposteln Jakob, den av Jesu lärjungar som sägs ligga begravd vid pilgrimsmålet i Santiago de Compostela.
 
Planerar du att skriva fler böcker?
Jag har en ny bok som kommer ut i samband med bokmässan i september i höst. Den heter ”En kvinnas hjärta” och är en uppföljare till ”En kvinnas resa”, med samma huvudperson Maria. Den utspelar sig dock inte på pilgrimsleden utan är en skildring eller en fortsättning, till vad som hände efter vandringen.
 
Du beskriver hur det kändes 1991, efter du haft premiär i ”Tur i Kärlek” och hur förundrad du till en början kände dig när du blev igenkänd. Hur är livet som kändis i Sverige? Hur påverkar det ditt dagliga liv?
Inte mycket. Jag lever som vanligt. Just nu arbetar jag mycket hemifrån som författare. Jag tränar på SATS där det är en massa andra människor och jag känner mig inte störd på något sätt. Jag går osminkad till affären. Jag lever inte på något vis på ett annorlunda sätt än andra gör. Någon gång kan det komma upp någon och vilja prata men det tycker jag bara är roligt.
 
Tar du illa vid dig av skriverier och skvaller?
Egentligen inte, men det kanske begränsar mig lite. Jag vill inte att vissa privata saker ska komma ut. Sedan kan det bli uppblåst vilket hände förra året, och det kan ju bli lite mer jobbigt. Då lät jag faktiskt till och med bli att gå till affären.
 
Umgås du privat med några av de kända profiler som du jobbat med?
Väldigt lite. Jag känner många kända människor men ingen som jag direkt träffar privat. Det är i så fall Tobias Karlssonfrån bland annat ”Let's Dance” som är en kändis jag umgås med. Jag har många andra vänner som inte är kända.
 
Du har rest mycket i ditt arbete, har du en favorit destination?
Nja jag vet inte. Ja, det skulle väl vara New York i så fall. Dit åker jag varje år.
 
Vem är din förebild?
Alla jag möter. Jag tycker att jag lär mig saker från alla människor. Men om jag ska namnge någon som jag verkligen beundrar måste det bli Sting. Jag gillar hans stil, hans sätt att leva, hur han ser ut, de kläder han har på sig, ja allt!
 
Hur vill du att människor ska uppfatta dig?
Som jag är. Som dom själva är. Jag är en vanlig tjej som har alla de känslor som alla andra har. Osäkerhet, insikter, glädje. Vi är alla lika.
 
Lyckligaste stund i livet?
När jag fick min dotter Maja som idag är 14 år gammal.
 
Om Maja väljer att gå i sin mammas fotspår som sin mamma, vad tycker du i så fall om det?
Maja kommer att göra det hon vill och bestämmer sig för. Det kommer att vara upp till henne och jag kommer att stötta henne.
 
Är ditt glas halvfullt eller halvtomt? 
Jaha du. jag får nog säga halvfullt. Det ser hoppfullt ut och jag är nöjd med livet.
 
Är du rik?
Ja, på många sätt.
 
Är du kär?
Ja, i min dotter och i mina vänner, men jag har ingen relation.
 
Vad gör du helst när du inte jobbar?
Jag vilar, softar. Jag tycker mycket om att resa, och jag tränar 3-4 gånger i veckan. Jag tycker mycket om att gå på ishockey också. AIK:s hemmamatcher.
 
Tack Agneta och lycka till med allt, vi ses till våren!


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255