Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Historisk dag: Första styrelsen i nybildade kyrkoföreningen på Solkusten

Annons - Svenska magasinet
Den nya styrelsen. Fr v.  Ordföranden Tjälvar Åslund, , Ann-Britt Ödman, Bodil Aslaksen, Eva Sundell, Birgit Gumaelius, Jan Madestam (som blir ersatt av Tommy Qvennerborg.) Ytterligare personer i styrelsen som inte är med i bilden är Desiree Arcataedius.

Den nya styrelsen. Fr v. Ordföranden Tjälvar Åslund, , Ann-Britt Ödman, Bodil Aslaksen, Eva Sundell, Birgit Gumaelius, Jan Madestam (som blir ersatt av Tommy Qvennerborg.) Ytterligare personer i styrelsen som inte är med i bilden är Desiree Arcataedius.

Historisk dag: Första styrelsen i nybildade kyrkoföreningen på Solkusten

2012-02-29

Söndagen den 26 februari var en viktig och händelserik dag i Svenska Kyrkan på Costa del Sol. Då hölls den första årsstämman i den nybildade kyrkoföreningen – en startpunkt för fortsatt kyrklig verksamhet utan ekonomiskt stöd från SKUT, Svenska kyrkan i utlandet.


Version för utskrift Skicka till en vän

Stämman hölls efter en mycket välbesökt norsk-svensk gudstjänst. Det var svensk gudstjänstordning och svenska psalmer, men norska bibeltexter. Den norske prästen Mette Buvik höll en predikan, där hon på ett både humor och allvar analyserade Peters (som på svenska kallas Petrus) försök att förmå Jesus att inte gå mot sitt lidande och sin död.

Kaja Åhlander sjöng solo till eget gitarrackompanjemang. Kören sjöng också under ledning av Sonja Grankvist  och Trond Gilbergs ackompanjemang En sång blev framförd speciellt för att tacka Jan och Gun Madestam, prästparet som nu lämnar oss, och välkomna Tommy och Monica Qvennerberg som träder i deras ställe.

På stämman antogs föreningens nya stadgar som föreskrivet för andra gången. Tjälvar Åslund valdes till ny ordförande. Ordinarie ledamöter i styrelsen är nu Ann-Britt Ödman, Eva Sundell, Birgit Gumaelius , Bodil Aslaksen och Desirée Arctaedius Ersättare är Anna Frostin, Ann Wohlin och  Ivar Johnsen. Alex Westin avgick som  ledamot i styrelsen men har lovat kvarstå och hjälpa till, t.ex. med föreningens köp av kyrkolokalen.

Jan Madestam föredrog verksamhetsberättelsen för 2011 – ett dramatiskt år som började med ett reellt nedläggningshot men slutade med framtidstro och övertygelse om att kyrkan på Costa del Sol nu är räddad.

De närvarande avgående ledamöterna Ann-Katrin Martinez, Mona Magnell,Alex Westin, Carin Simon  avtackades med blommor och Monica Haglund, som avgående ordförande och ledamot sen mer än tjugo år, förärades en av utlandskyrkan framtagen thailändsk scarf.

Bland deltagarna i stämman fanns Lars Palmgren och hans fru Civ. Lars var den förste utsände ordinarie SKUT-prästen i Fuengirola. Inköpet av prästgården möjliggjordes då genom att Lars personligen lånade ut en tredjedel av köpesumman till församlingen och SKUT. Under många år firades gudstjänster i Lux Mundi alternativt Svenska Turistkyrkan. All annan verksamhet bedrevs i prästgården.

Att kyrkoföreningen nu äger prästgården, innebär idag att det finns en del av de nödvändiga ekonomiska förutsättningarna för att verksamheten skall kunna drivas vidare utan bidrag från SKUT. Den viktigaste förutsättningen är dock, att allt fler visar sitt engagemang genom konkreta frivilliga insatser samt betalar sin medlemsavgift.

På plats fanns också Tommy Svensson och hans fru Gun. Tommy var den präst som 1987 förmådde SKUT att köpa kyrkolokalen. Det var emellertid en ”rålokal”, d.v.s. den saknade helt innerväggar, golv, tak och all inredning. Lokalen färdigställdes med hjälp av gåvor från enskilda givare – totalt 500 000 kronor.

Många saker skänktes och mycket arbete utfördes av församlingsmedlemmarna. Vi får hoppas att SKUT och andra berörda instanser inom svenska kyrkan inser att det är orimligt att begära ett ”marknadspris” när nu kyrkoföreningen vill köpa kyrkolokalen.

(Foto: Carin Simon)


Gun och Jan som reser tillbaka till sverige sam det nya prästparet Monica och Tommy Quennerborg

Gun och Jan som reser tillbaka till sverige sam det nya prästparet Monica och Tommy Quennerborg

Nya prästparet Monica och Tommy Quennerborg

Nya prästparet Monica och Tommy Quennerborg

Svenska Magasinet i Spanien
De som avgått från kyrkorådet fr.v. Mona Magnell, Ann-Katrin Martinez, Monica Haglund. Alex Vestin och Carin Simon

De som avgått från kyrkorådet fr.v. Mona Magnell, Ann-Katrin Martinez, Monica Haglund. Alex Vestin och Carin SimonFr v. Lars Palmgren, Jan Madestam, Mette, Buvik, Tommy Qvennerborg, Tommy Svenson

Fr v. Lars Palmgren, Jan Madestam, Mette, Buvik, Tommy Qvennerborg, Tommy Svenson


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255