Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Omfattande reformer krävs för att minska arbetslösheten

Annons - Svenska magasinet

Omfattande reformer krävs för att minska arbetslösheten

2012-02-27

Den finns flera olika ingredienser i paketet som gäller från den 13 februari 2012. Men de två viktigaste punkterna torde vara följande:


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Bo Wennertorp, revisor vid den svenska revisionsbyrån Global Accounting i Marbella.

1. Den arbetsgivare som avskedar en anställd får uppsägningslönen kraftigt sänkt. Tidigare har det varit 45 dagars lön per anställningsår mot numera 20 dagar i flertalet fall. Då skall man uppmärksamma att den anställde under uppsägningstiden inte behöver komma till arbetsplatsen. Man skall även komma ihåg att uppsägningslön även skall betalas i det fall ett kontrakt ej förlängs.

2. Den arbetsgivare som anställer en arbetslös person under 30 år slipper att betala sociala kostnader med 1,000€ per år under tre år. Totalt således ca 3,000€ i mindra avgifter.

De frågor man då kan ställa sig är;

1. Kommer verkligen detta att minska arbetslösheten som för närvarande uppgår till cirka fem miljoner personer.
 
2. Är det rimligt som fackföreningarna vill att det skall utfärdas en generalstrejk och massiva demonstrationer för att regeringen har genomfört detta.
 
Självklart kommer arbetslösheten att minska i viss utsträckning. När uppsägningslönen minskar kommer viljan att anställa att öka. Och när man får billigare sociala kostnader kommer även det att öka viljan att anställa. Så viss effekt kommer det att få på arbetslösheten.
 
Men för att radikalt minska arbetslösheten krävs mer omfattande reformer. Mina förslag är följande;
 
1. Kraftigt sänkta eller helt borttagna sociala kostnader när en arbetslös anställs. Detta oberoende av ålder.  Samhället spar ju a-kasse-ersättningen samt att man får inkomstskatt samt momsintäkter från köpkraft-förstärkningen.
 
2. Varför skall bara de under 30 år prioriteras. Tänk den 45-åring som blivit arbetslös och vill ha ett jobb. Sedan ser han att arbetsgivaren bara söker de under 30 år eftersom detta ger ett bidrag.
 
3. Många anställda har idag 14 eller 15 månadslöner för att arbeta 10 månader (en månads semester och en månads ledighet för helger och sjukdom). Detta är inte harmoniskt.
 
4. Under uppsägningstiden borde den anställde arbeta. Alternativt skall uppsägningslönen sänkas ytterligare för att arbetsgivaren skall tordas anställa.
 
5. Arbetstvister döms alltid till den anställdes fördel och arbetsgivarens nackdel. I arbetstvister får den anställde gratis advokat. Det krävs att parterna blir mer jämlika inför rättsväsendet.
 
6. Det måste bli enklare o billigare att administrera lönehanteringen. Att räkna ut lönerna och att rapportera dessa löner till skatteverket och de sociala myndigheterna kostar per månad för en anställd ca 100€. Detta lockar ingen arbetsgivare att anställa personal.
 
7. Det företag som vill göra sin första anställning får räkna med en igångsättningskostnad för att bli arbetsgivare på 700€. Det måste bli enklare och billigare att anställa någon.
 
8. Idag är kostnaden för att hyra en lokal för hög. Utgiften måste slussas över från att vara en lokalkostnad till en personalkostnad.
 
9. De som har anställda upplever lönehanteringen som fruktansvärt dyr. Och så är det också. Lönehanteringen måste effektiviseras kraftigt.
 
10. Det måste bli förmånligt att anställa någon. Idag är det nog så att den som anställer måste betraktas som ”lite knäpp i bollen”. Hur skall ett sådant synsätt minska arbetslösheten.
 
Dessa synpunkter har upprättats av Bo Wennertorp revisor vid den svenska revisionsbyrån Global Accounting i Marbella. Du kan nå Bo på [email protected]Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255