Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Marbella jagar lyxstatus med hjälp av oljepengar

Annons - Svenska magasinet
Puerto Banús pekas ut som en ikon i Marbellas nöjesliv men säkerheten måste bli bättre

Puerto Banús pekas ut som en ikon i Marbellas nöjesliv men säkerheten måste bli bättre

Marbella jagar lyxstatus med hjälp av oljepengar

2012-02-08

Nostalgin var tillbaka i Marbella för ett kort ögonblick när solidaritet och lyx förenades när Children for Peace höll sin årliga gala i samband med firandet av Marbella Luxury Weekend


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Bakom Marbella Luxury Weekend i somras stod kommunen tillsammans med ett antal lokala företag för att ge Puerto Banús en global PR. Skådespelarna Marisa Berenson och Inés Sastre närvarade under middagen för Children For Peace som hölls på hotell Villapadierna inbäddat i bergen mellan Benahavis och Estepona.

200 speciellt inbjudna gäster hade betalat 200 euro för att närvara vid festligheterna på det femstjärniga hotellet där USA:s first lady, Michelle Obama, bodde sommaren 2010. Alla hade förväntat sig att den amerikanska modellen Ivana Trump skulle komma men det gjorde hon inte.

Det gjorde däremot den ökände vapensmugglaren Adnan Khashoggi med hustru Lamia. Vi som var trogna Marbella på 1980-talet minns Khashoggi, han var den ende som fick landa nattetid i Marbella med sin helikopter.

Khashoggi var nummer 1 i Marbellas jet-set liv under 80-talet och i somras var han tillbaka för ett kort ögonblick. Det blev en nostalgisk tillbakatripp till Marbellas glansdagar på 80-talet.

Andra kändisar som närvarade under Marbella Luxury Weekend var Ana Obregón, Jacqueline de la Vega, Beatriz de Orleans och Carmen Lomana. Iransk kaviar, champagne och sportbilar var givna inslag under Marbella Luxury Weekend.

I samband med festligheterna arrangerades det ett forum med diskussioner och föreläsningar dit ett antal experter inbjudits för att diskuterades hur Marbella ska hitta sig själv och framtidstron, eller rättare sagt den ekonomiska framtiden.

Marbella är inte Monaco eller Dubai, det är Marbella det var samtliga experter överrens om liksom att motorn i framtiden heter turism. Så var det på 1970-talet och så är det nu.

Den nya ideologin för Marbella går ut på att bli sockerbiten för ett visst klientel. Det ska handla om lyx. Det framkom under den debatt som var organiserad av kommunikationsföretaget OAK Power.

Och visst kör Marbella i gräddfilen på Costa del Sol. Här finns 30.000 bostäder som kostar omkring en miljon euro. Det finns ytterligare 35.000 bostäder som kostar mellan 300.000 till 600.000 euro.

Det som diskuterades var kommunens geografiska läge, den befintliga infrastrukturen och vad som saknas, som en omfattande kulturell kalender. Krögare betonade renhållning, säkerhet och lyxiga butiker som extra dragplåster.

Marbella har 15.000 hotellbäddar, 627 restauranger och 154 bankkontor men endast fyra museum och 30 konstgallerier.

”Den kulturella nivån i Marbella är mycket låg”, säger Sophie Gravier, medlem vid Polígono Gallery som vill göra Marbella till Europas Miami.

”Besökarna varken vill eller kan gå omkring och handla i 24 timmar, det måste finnas ett annat utbud också. Jag har träffat kunder med stor köpkraft som lämnat Marbella för att de tycker att det är för tråkigt”, säger Sophie Gravier i en intervju i dagstidningen La Opinión de Málaga.

Enligt flera bedömare måste säkerheten förbättras och flera platser snyggas upp, det gäller i synnerhet fritidshamnen Puerto Banús.

”De flesta initiativ som gjorts i Marbella är privata”, menade ägaren till Hotel Villapadierna, Ricardo Arranz som även är president vid Federación Andaluza de Urbanizadores y Turismo Residencial.

Med vid forumet i Marbella fanns även Paco García som är direktör för restaurangen El Lago som kom med i Michelinguiden 2005.

”I Marbella finns det bara en hotell –och restaurangskola”, säger García som dock prisar många av de kockar som arbetar i området. ”Men det finns inget utrymme för självbelåtenhet. Med tanke på så många restauranger som det finns här är andelen kvalitetsrestauranger mycket låg”.

María de la Hera, direktör vid Bulgari en España, tror att en bra framtid med kvalitetskunder ligger i att Marbella kan ta emot kryssningsturister när väl hamnen är utbyggd.

Puerto Banús pekas ut som en ikon i Marbellas nöjesliv. Samtidigt riktas det kritik mot förfall och bristande säkerhet. ”Det behövs bättre samarbete mellan myndigheterna och polisen”, menar José Figueroa som är vicepresident anläggningen.
Ägaren till nöjesmagasinet Essential Marbella, Andrea Böijti, sa i samband med forumet att prostitutionen i området är det stora problemet något som María de la Hera, direktör vid Bulgari en España höll med om.
 
Samtidigt visar allt fler tecken att Marbella kommun blickar mot arabländerna. Kommunens godkända stadsplan ska fungera som ett verktyg i att få länder vid Persiska viken till att investera i Marbella. ”Det är ett av de få områden i världen där det finns likviditet och finansiell styrka i nuläget”, säger Marbellas turistansvarige, José Luis Hernández i en intervju i dagstidningen La Opinión de Málaga.
 
Hernández tillsammans med borgmästaren Ángeles Muñoz har besökt fyra länder för att locka investerare till Marbella. Abu Dhabi, Qatar, Dubai och Kuwait avverkades på fem dagar. Tidningen rapporterar att delegationen från Marbella har träffat kungafamiljer och multinationella företag i området. Sedan i år har Marbella ett permanent representationskontor i Föreneda Arabemiraten.
”Det övergripande målet är att hitta investerare. Vi är tvungna till det då varken Spaniens centralregering eller regionalregering har ekonomiska medel till att investera i Marbellas framtida infrastruktur”, säger Hernández till La Opinión.
 
Pengarna måste alltså hämtas på annat håll och därför satsar Marbella kommun på ”petrodólares” eller oljedollar som det kallas i spanska medier.
 
Enligt José Luis Hernández har Marbella tillsammans med Madrid och Barcelona beskrivits som de platser i Spanien som har de största möjligheterna. Borgmästare Muñoz och Hernández återvände från sin resa med tre strategiska projekt som mål.
Företagsgruppen Nest Investment är intresserade i att satsa på ett affärsuniversitet i Nueva Andalucía. Det finns en tomt på 500.000 kvadratmeter och medlemmar från Regent´s Business School i London har varit i Marbella och tittat på tomten.
En arabisk intressent har planer på ett sjukhus i området El Realejo. Ytterligare ett företag vill bygga en teknologisk park ovanför Puerto Banús med namnet Holanducía.
 
Lägg till utvecklingen av Marbellas fiskehamn La Bajadilla som kommer att omvandlas till fritidshamn där ägaren till Málagas fotbollsklubb, Abu Bin Nasser Al-Thani kommer att pumpa in stora belopp så kan alla förstå att det är arabiska oljepengar som ska skapa det nya Marbella.
 
Marbella har alltid dragit till sig investerare och utan dessa så hade knappast Marbella nått dagens position. Redan på 1970-talet investerade arabiska miljonärer i stora residens och hotellanläggningar i London, Paris, Genève och Marbella och innan dess var det prins Alfonso de Hohenlohe som ”satte Marbella på kartan”.
 
 
Kulturtips i Marbella
Teatro Ciudad de Marbella visar ibland fantastiska föreställningar med dans, pantomin, flamenco och andra konserter. Lite som en riksteater då man saknar fast ensemble. Men det innebär också en mycket hög kvalitet på föreställningarna.
Nu senast uppträdde musikgruppen Colores med den kände armeniske violinisten Ara Malikian. I januari ges baletten Svansjön.
I Marbella ligger också teatern Black Box som man inte alltid behöver behärska spanska för att besöka. De har ibland föreställningar med modern dans.
Biografen vid strandpromenaden visar både inspelade operor och direktsändningar från La Scala och Paris exempelvis.
Museo Ralli på Golden mile är ett konstmuseum som visar sydamerikansk konst och skulptur. Förutom den sydamerikanska konsten visar museet flera verk av de stora moderna spanska konstskaparna. Museos Ralli är en non-profit organisation och museer finns förutom i Marbella i Uruguay, Chile och i Israel.

I Marbella finns 30.000 bostäder som kostar omkring en miljon euro. Det finns ytterligare 35.000 bostäder som kostar mellan 300.000 till 600.000 euro.

I Marbella finns 30.000 bostäder som kostar omkring en miljon euro. Det finns ytterligare 35.000 bostäder som kostar mellan 300.000 till 600.000 euro.

Motorn i framtiden heter turism

Motorn i framtiden heter turismSvenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255