Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Sydspanskt vinterparadis på tio i topp

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Sydspanskt vinterparadis på tio i topp

2012-01-06

Vintersportorten Sierra Nevada slog upp portarna redan den 26 november då 26,8 kilometer pister låg färdigpreparerade och öppna. Som vanligt var Borreguiles och Veleta de områden som öppnade först. För första gången vid en premiärdag var det vackra området Laguna de las Yeguas (10 röda pister, 8 blå och 11 gröna) också öppet. Det har tidigare aldrig hänt


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Laguna de las Yeguas som ligger på baksidan brukar i regel bjuda på den bästa skidåkningen. Mindre folk, bra pister och kul terräng blir till en skön upplevelse.

Sierra Nevada omfattar vanligtvis 22 liftar, 120 pister som sammantaget mäter 120 km. Fallhöjden är 1.200 meter. Redan i slutet av november var snödjupet på sina håll upp emot en meter. Det gällde Veleta och Borreguiles. I övrigt låg snödjupet på mellan 20 till 80 centimeter.

Den stora händelsen i vinter blir att den andalusiska vintersportorten arrangerar världsmästerskapet för juniorer i snowboard mellan den 23 till 31 mars. Evenemanget hålls i området Superparque Sulayr där en Halfpipe-anläggning har monterats upp vid Loma de Dílar, vilken är den största i sitt slag i Spanien.

Halfpipeanläggningen är 165 meter lång, sex meter djup och med en lutning i backen på 32,5 grader. Anläggningen följer Internationella skidförbundets (FIS) regler med möjligheter till tre hopp på varje sida. Den är också utrustad med snökanoner för att säkerställa tillgången på snö vid dålig väderlek. Snowboardintresset växer och var tredje besökare i Sierra Nevada åker snowboard.

För övrigt har Sierra Nevada utvecklats förträffligt de senaste åren mycket tack vare rikliga snömängder som har gjort att säsongen hållit på långt in i maj. Företaget Cetursa som driver anläggningen fokuserar även allt mer på olika kampanjer riktade till familjer att skidåkning är en härlig upplevelse för hela familjen.

Cetursa har även stärkt och breddat ungdomsidrotten genom att bygga snöparken Superparque Sulayr och satsa på discipliner som snowboard och freestyle. För varje år blir även infrastrukturen i området bättre och bättre.

Det gäller i synnerhet kiosker och matanläggningar som har fått en högre klass. Utbudet har breddats och det är nu betydligt lättare att hitta en plats i solen på någon av terrasserna som bjuder på hänförande utsikt mot snöbeklädda berg. Restaurangerna håller temaveckor inom spansk mat och utlovar gastronomiska upplevelser och provsmakningar.

Restaurangerna Alcazaba och Cabaña El Mirlo Blanco satsar på ”höghöjdsmiddagar” under temat ”Cenas de Altura”, säkert lika spännande som det låter.

 

Se upp!

Ett par varningar kan vara på sin plats om du tänker besöka Sierra Nevada. Den första varningen gäller väg A-395 som går mellan Granada och vintersportorten. Två personer omkom och fem personer skadades vid en trafikolycka sent på kvällen den 5 december. Kör försiktigt, var på din vakt och ta med snökedjor till bilen vid snöväder annars riskerar du att inte komma upp. Det händer att polisen stoppar bilister som ska upp och som inte har snökedjor med sig.

Den andra varningen gäller nedfarten och den stundtals smala pisten El Rio. De flesta olyckor inträffar på eftermiddagen vid 17-tiden när alla ska ned samtidigt här. Trötta ben, trötta skallar, mjölksyra, lite för mycket alkohol hos vissa, gör att det inträffar sammanstötningar. Känner du dig osäker och trött är det kanske en god idé att ta kabinliften på tillbakavägen. Det är ju en ny dag imorgon.

Längdskidåkning

I Sierra Nevada-fjällen kan du praktisera längdskidåkning. I Monachil finns ett spår på fyra kilometer. Men bästa längdskidåkningen hittar du i Puerto de la Ragua i Laroles som också ligger i Sierra Nevada. Här mäter spåret 17 km och du kan hyra stavar, skidor och pjäxor för 12 euro. I skrivande stund var området inte öppet på grund av snöbrist i den lägre terrängen. Aktuell information hittar du på: www.puertodelaragua.com
 
Sierra Nevada bland världens tio bästa
Sierra Nevada är en av världens tio bästa platser när det gäller skidåkning. Det betyget fick den sydspanska skidorten av det prestigefyllda brittiska resemagasinet ”Condé Nast Traveller” när de skulle ranka världens tio bästa skidorter.
Tidskriften har granskat flera områden i undersökningen som exempelvis den unika möjligheten att åka skidor så långt söderut, närheten till Granada som kanske har landets bästa tapasbarer samt det moriska Alhambra som är ett av Spaniens mest besökta turistmål.
När det gäller boende rekommenderar den brittiska tidningen en vistelse på Parador de Granada inte långt från Alhambra som beskrivs som ”en fredlig reträtt i att fly från strömmen av turister”.
Nio andra skidorter finns med på tio-bästa-listan: Åre, Aspen och Taos i USA, Courchevel i Frankrike, Fernie och Whistler i Kanada, Himachal Pradesh i Indien, St Moritz och Verbier i Schweiz.

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

 Priser på liftkort, uthyrning av utrustning, exempel på logi plus mycket annat hittar du här


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255