Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Landslaget får stå i skuggan av La Liga

Annons - Svenska magasinet
Henrik Larsson, svensk stjärna i La Liga

Henrik Larsson, svensk stjärna i La Liga

Landslaget får stå i skuggan av La Liga

2005-08-30

1928 startade La Liga, sedan dess har den spelats 74 gånger. Under spanska inbördeskriget låg fotbollen nere. Därför är säsongens La Liga lite av jubileum då den avgörs för 75:e gången. Real Madrid, FC Barcelona och Athletic Bilbao har varit med samtliga år


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I Spanien slits fansen mellan hopp och förtvivlan. Ett landslag som går kräftgång och aldrig lyckas i vare sig VM eller EM-slutspel. Nåja, ett EM-brons från 1964 hittar vi i prisskåpet men det är det enda.

La Liga är störst
Här i Spanien handlar det mest och helst om La Liga, större än vilket annat mästerskap som helst. Matcher mellan Spaniens storklubbar hårdbevakas mer jämfört med VM eller EM-matcher. Spanien lever mer för sin liga än för landslaget.
Det skapar ett obarmhärtigt tryck på klubbarna. Det gäller att lyckas. Och på vägen dit gör klubbarna vad som helst för att nå framgång vilket gör att ekonomin sätts ur spel. Flera klubbar visar röda siffror i boksluten.

151 miljoner
Till säsongen 2005/2006 har ligaklubbarna investerat 151 miljoner euro i nya spelarkontrakt. Mest pengar på enskild spelare har givetvis Real Madrid lagt ut. Robinho kostade 25 miljoner euro.
Som lag ligger Real Madrid också högst med 60 miljoner nyinvesterade euro. I denna summa ingår bland att brasilianarna Julio Baptista och Robinho. Under de senaste sex månaderna har 113 nya kontrakt undertecknats i La Liga.

Kritisk förbundskapten
Alla är inte positiva till importen av utländska stjärnspelare. En av kritikerna är Spaniens förbundskapten Luis Aragones som anser att landslaget blir lidande av att så få spanska spelare får chansen i Real Madrid, Barcelona och Valencia.
-Storklubbarna som slåss om att vinna ligan och Championa League har bara två, tre eller kanske fyra inhemska spelare, säger han till tidningen AS.
Aragones vill ha en regel som innebär att lagen i spanska ligan måste ha ett visst antal inhemska spelare. Exakt hur många vill han dock inte gå in på.

Mest Liverpool
-Det här är verkligen inte en bra period för spansk fotboll, säger den spanske landslagstränaren Luis Aragones som i augusti presenterade landslagstruppen inför hösten.
I den ingick fyra Liverpoolspelare. Därmed har de regerande europamästarna mest representanter i det spanska landslaget. Madridklubbarna Real och Atletico delar andraplatsen med tre spelare var.

”Garvis” lyckades
Senaste säsongen vann FC Barcelona La Liga. Det var deras första ligaseger på sex år. Det betydde också att Henrik Larsson kunde titulera sig spansk ligamästare.
Att som svensk nå framgång i fotbollstokiga Spanien kräver sin man. Flera har försökt och egentligen är det bara förre AIK-spelaren Henry ”Garvis” Carlsson som riktigt har lyckats.
Men det var andra tider då. ”Garvis” var vänsterinner hos Atletico Madrid under fyra år. Han kom till Madrid 1949 och spelade hem ligan åt Madridlaget vid två tillfällen. ”El Rubio”, den blonde, ropade man till honom på Madrids gator.

Offra mycket
De kommande två säsongerna får vi se Henrik Larsson i Barcelonas rödblå randiga dress. Svensken med nummer 7 på ryggen, har omförhandlat sitt kontrakt som nu sträcker sig fram till 2007. Champions League-äventyret väntar i höst. Får señor Larsson vara frisk och fri från skador blir det mycket intressant att följa svensken som får hård konkurrens av Ronaldinho, Etoo, Giuly och flera andra om forwardsplatserna.
Henke är äldst i laget, 33 år. Det är inte många spelare födda 1971 kvar i världsfotbollen.
-Jag vill inte se mig som något fysiskt fenomen. Jag har bra gener, jag är lättränad, jag älskar att springa, sedan har jag en envishet att aldrig ge upp. Jag är beredd att offra mycket för att komma i toppnivå igen, säger 33-åringen i en tidningsintervju.

Konstnär
I Barcelona spelar konstnären Ronaldinho. Den bäste ”Henke” har spelat med, enligt honom själv. I en intervju i tidningen Expressen i somras sa han:
”Ronaldinho är den överlägset bäste jag spelat med. Han är en konstnär som kan göra rent sagolika saker med en boll. Han gör finter med bollen, även inne i omklädningsrummet...”.
”Det tar tid att läsa in hans nästa drag på planen, det gäller att vara i rörelse när han har bollen. Passningen kan komma när man minst anar. Han kan allt”.

Ärkerivaler
Som vanligt lär kampen om La Liga att stå mellan ärkerivalerna Real Madrid och FC Barcelona. Real har ett ruggigt anfall med Michael Owen, Raúl, Ronaldo, Robinho och Julio Baptista som fightas om platserna på topp.
"Jag är mer motiverad än någonsin", säger Raúl till sporttidningen Marca. Efter två mindre bra säsonger vill Raùl revanschera sig.
Real Madrids lagkapten känner säkert trycket på sig när han har underpresterat två säsonger i rad. Bilden av Raùl under försäsongen var annorlunda jämfört med tidigare.
-Jag är mer motiverad än någonsin. Jag tränar bra och jag känner mig tillfreds i laget, säger han.

Madrid till 2009
Klart är att David Beckham förlänger kontraktet med Real Madrid. När Beckham kom till Madrid 2002 skrev han på ett 5-års kontrakt. David som uppenbarligen trivs utmärkt i den spanska huvudstaden har förlängt sitt kontrakt till 2009.
David säger själv till Marca att familjen trivs utmärkt i Spanien och därför vill stanna kvar.
-Jag spelar i världens bästa klubb och min önskan är att få fortsätta bära den här tröjan, säger den engelske megastjärnan.

Cádiz tillbaka
Andalusien har med inte mindre än fyra lag i La Liga. Förutom Málaga CF, Sevilla och Real Betis spelas det återigen toppfotboll på Estadio Ramón de Carranza i Cádiz som nu är tillbaka i den spanska fotbollens finrum efter tolv säsonger i anonymiteten.
Vi på Solkusten följer i första hand blå-vita Málaga CF. Det verkar som att Spanien torka har smittat av sig på Málagas fotbollslag. Måltorkan var under försäsongen oroande även om tränaren Antonio Tapia höll humöret uppe genom att kommentera läget och säga att laget vill framåt.

Ballesta
Till sporttidningen Marca sade Tapia inför ligastarten, att laget är på gång och att han ser mer och mer kvalitet för varje dag.
-Vi är ett stabilt lag som vill framåt och visar hunger, var Tapias kommentar.
Många tror att Salva Ballesta, nummer 17, kan bli säsongens utropstecken och målgörare.
-Jag känner att jag har en god chans att komma upp i över tio mål den här säsongen, säger Salva Ballesta till Marca.
Hur det blir med den saken återstår att se. I skrivande stund nollade Málaga i premiärmatchen mot Celta Vigo som satte två strutar. Så det kan bara bli bättre.La Rosaleda

La Rosaleda


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255