Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Här har du höstens rika kulturutbud i Málaga

Annons - Svenska magasinet
Liceo Flamenco i Málaga

Liceo Flamenco i Málaga

Här har du höstens rika kulturutbud i Málaga

2011-10-11

Hösten och vintern står för dörren. Vad passar bättre än att gå innanför och njuta av provinsens rika kulturutbud. Faktum är att de utländska besökarna får kulturlivet i Málaga att blomstra


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Flamenco och tjurfäktning ligger ännu i topp när utländska besökare kommer till Málaga och frågar efter sevärdheter, skriver provinsens största tidning Diario SUR
”Jag får alltid frågor om tjurfäktning och när nästa föreställning är, och så frågar besökare om jag är för eller emot”, säger Auxi Jiménez, officiell guide i Málaga de senaste 20 åren.
I Mijas tjurfäktningsarena exempelvis anordnas det tjurfäktning med flamenco varje söndag, utom perioden januari fram till påskveckan Semana Santa. Hundratals utländska besökare närvarar och de flesta är upprymda även om några påverkas av blodet. Det finns alltid någon som sörjer, som Cristina López, chef för arenan i Mijas, uttrycker det.

De utländska besökarna nöjer sig inte bara med detta. När morgonsolens strålar träffar en av Europas populäraste kustremsor planerar besökaren för nya kulturupplevelser.

Vem är den utländske gästen? Enligt studien ”Observatorio Turístico” som turistmyndigheten Patronato de Turismo framställt är besökaren i genomsnitt 52 år och tillbringar sju dagar i Málaga. Efter spanjorer är britter och tyskar de som är mest intresserade av det kulturella utbudet. 95 procent gör resan på rekommendationer.

Det första stoppet i Málagas kulturliv blir i regel på calle San Agustín. Här ligger Museo Picasso Málaga. Att hoppa över Picasso skulle vara detsamma som att missa stadens store son. De utländska besökarna i Picassomuseets salar i magnifika Palacio de Buenavista står för 79,4 procent av samtliga besökare. Mellan januari och juni i år hade museet 189.000 besökare, 150.000 kom från utlandet.
Picassomuseet organiserar guidade visningar på engelska varje dag utom måndagar då det är stängt. Värt att notera är att svenskan Siv Ling är auktoriserad svensk guide vid Picassomuseet. Hör med Svenska Magasinet så hjälper vi er att få kontakt med henne.

Cristina Savage som arbetar vid den pedagogiska avdelningen vid museet säger till SUR att många besökare har en begränsad bild av Picasso. De ser i regel bara en massa ansikten på konstnärens verk. ”De blir förvånade när de ser Picassos olika stilar. De har i regel en annan bild av Picasso efter besöket än innan de kom”.
Besökaren lär känna Picassos konst genom dialog. Ta exempelvis konstverket ”Niña con muñeca”. Vad ser besökaren här? Alejandra Carazo som undervisar vid museet berättar att Picasso överlät till betraktaren att föreställa sig innehållet i konsten. Besökarna frågar, analyser och för en dialog med varandra. Det gör att många besökare upplever Picassomuseet som ett levande museum.

Det är som regel alltid behagligt att vandra i kvarteren mellan calle San Agustín och plaza de la Merced, ett populärt strög för Málagas tiotusentals kryssningsturister. Vid nyrenoverade plaza de la Merced ligger Picassos födelsehem eller Fundación-Casa Natal som är det officiella namnet på dessa utställningssalar. Även hit hittar de utländska besökarna som står för 66 procent av besöken.

Den här säsongen har Málaga fått ytterligare en stjärna i kulturlandskapet; Thyssen. In genom dörrarna till Palacio de Villalón har spanjorer och främst infödda Málagabor hittills hittat.
Sedan Museo Carmen Thyssen öppnade i våren 2011 har fokus legat på att öka medvetenheten i närområden för den nya konsthallen. Det är bara en tidsfråga innan antalet utländska besökare, som nu ligger på 22 procent, kommer att öka.
Museo Carmen Thyssen har spansk konst från 1800– och 1900-talet.
”Det är ett känt namn i konstvärlden”, säger Ignacio Mata till Diario SUR. Ignacio är grundare till Málaga Sensaciones, ett företag som vill uppmärksamma stadens kulturutbud för de residenta utlänningar som bor på Costa del Sol.

Provinsen Málaga har upp emot 100.000 residenta utlänningar, där många är köpstarka och intresserade av det kulturella utbudet. Málaga Sensaciones har vid flera tillfällen arrangerat skräddarsydda evenemang för svenskar. De skickar nyhetsbrev på svenska som e-post sex gånger om året där de berättar om spännande evenemang. Företaget har även svenska som ett av språken på sin webbplats.

Ett annat spännande museum är CAC Málaga där 43 procent representeras av utländska besökare. Här arrangeras många temporära utställningar så det gäller att informationen, som ibland kan vara bristfällig, kommer ut.

Teatro Cervantes lockar även många utländska besökare. Här är det internationell musik och dans som gäller. Även de utländska besökarna hittar hit, främst om Lou Reed, John Mayall och Burt Bacharach står på scen.
Málagas filharmoniska orkester, Orquesta Filarmónica de Málaga, framträder under flera lördagar under vinterhalvåret. Hit kommer många nordeuropéer mycket på grund av föreningarna Asociación La Polonesa och Asociación Cultural Kaleva som arrangerar busstransporter från kusten.

Älskare av klassisk musik kan tack vare svensktalande Elisabeth Stypulkowska lätt komma till Málagas Teatro Cervantes för att njuta av fantastiska, högklassiga konserter. Du kommer då till den vackra Plaza Merced (100 m från Teatro Cervantes) med tid för lite förfriskningar och kanske några tapas innan konserten. Bussen hämtar upp direkt efter konserten och du kan återvända hem bekvämt och säkert. Det här ger dig också möjlighet att lära känna andra människor från många länder med passion för musik. Pris för buss och konsertbiljett: 35 euro.
Vill du veta mer om detta kan du kontakta Elisabeth på e-post: [email protected] eller mobil-tlf: 606 167 356 eller 952 833 988
På Teatro Cervantes ges även teater men i detta fall blir i regel språket en barriär varför de utländska gästerna i regel är ganska få.

Vid flera av Málagas museum är personalen flerspråkig. Det gäller Museo del Vino där provsmakningar och information ges på engelska, tyska, italienska och franska. Dessa fyra språk förekommer även vid glasmuseet Museo del Vidrio y el Cristal. Flera av Svenska Magasinets läsare har hört av sig och kan rekommendera detta museum.

Undersökningen ”Observatorio Turístico” visar att de utländska besökarna hittar till andra museum i övriga delar av provinsen Málaga. Vid tjurfäktningsmuseet Museo Taurino de la Real Maestranza i Ronda är 70 procent av besökarna från utlandet. Vid Museo Ralli de Marbella står utlänningarna för 80 procent av besöken och vid Centro de Interpretación de las Torres Vigías i Mijas är 55 procent från utlandet. Det är ett faktum att de utländska besökarna är viktiga för kulturlivet i provinsen.

Liceo Flamenco – senaste nyheten i kulturutbudet
Med ett glas ”vino de Málaga” i handen och tapasrätter på borden följer ett fyrtiotal utländska besökare flamencouppträdandet på Liceo Flamenco. Det är här Málaga är som bäst. Det är här vi hittar den spanska själen. Rytmen, smaken som blandas med synintryck.
För drygt fyra månader sedan öppnade Liceo Flamenco. En flamencoklubb eller en så kallad ”tablao” som har flamenco på repertoaren så gott som varje kväll. Under helgerna är det mest spanjorer i publiken, från måndag till torsdag är 75 procent av besökarna utlänningar.
Allas ögon är riktade mot scenen. Det bjuds på en tempofylld flamenco, med sådan energi så det slår blixtrar ur ögonen på dem som dansar. Ett trettiotal språkstudenter från Cervantes de Malaca Instituto besöker Liceo Flamenco och stämningen är tät.Svensktalande Elisabeth Stypulkowska organiserar resor till Málagas Teatro Cervantes

Svensktalande Elisabeth Stypulkowska organiserar resor till Málagas Teatro Cervantes


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255