Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Wilander: Vi har blivit alltför bekväma

Annons - Svenska magasinet
Kustradions Jonas Berggren fick en intervju med Mats Wilander

Kustradions Jonas Berggren fick en intervju med Mats Wilander

Wilander: Vi har blivit alltför bekväma

2005-08-30

Björn Borg, Mats Wilander, Stefan Edberg och Anders Järryd. Där har ni kapten Wilanders eget svenska Dream Team i Davis Cup. I juli var den forna världsettan tillbaka i Marbella för att spela Senior Cup. Det blev förlust i semifinalspelet mot hemmanationen. John McEnroe bidrog till USA:s turneringsseger


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Mats Wilander är kapten för det svenska Davis Cup-landslaget. Däremellan åker han runt och spelar några uppvisningsturneringar per år. Han besöker samtliga Grand Slam-turneringar för att arbeta som kommentator och journalist.
-Jag försöker hela tiden hitta grejer inom tennisen som jag kan arbeta med. Jag kommer alltid att arbeta med tennis. Jag har upplevt så mycket roligt och upplever så mycket roligt inom tennisen, sa Mats Wilander i Kustradion 105.

McEnroe
På centercourten vid Puente Romano mellan Marbella och Puerto Banús spelades Senior Cup mellan Spanien, Frankrike, Sverige och USA. Spanien vann över Sverige med klara 3-0 i matcher medan USA besegrade Frankrike med 2-1 och därefter slog Spanien i finalen.
Även om midjemåttet har ökat en del visar många fortsatt stort tenniskunnande. Tävlingsinstinkten finns där, och ibland som exempelvis hos John McEnroe även vinnarinstinkten och humöret – bollen skulle bara vinnas. 46-åringen var ett bidragande skäl till att det amerikanska laget vann på gruset i Marbella.

Tufft i värmen
Sverige med Mats Wilander, Mikael Pernfors och Anders Järryd fick se sig slagna av hemmanationen. Forna världsettan Wilander förlorade mot Emilio Sanchez Vicario.
-Det är väl inte mycket att säga om. Vi har ju mött varandra cirka 50 gånger, jag har väl vunnit 30 gånger. Men det var tufft i värmen, lite svårt att ställa om, sa Mats Wilander i radiointervjun.

Hur är formen just nu om du jämför med när du var som bäst?
-Det finns ingen form längre. Det handlar mer om överlevnad…ibland känns det helt okey, ibland mindre bra.
Det var attacktennis från svenskens sida. Det var enda chansen om han skulle kunna slå Emilio Sanchez Vicario, enligt honom själv.
-Tidigare när jag mötte Emilio gick jag på nät efter 21 slag, nu kändes det som att jag var tvungen att gå på nät betydligt tidigare för att ha en chans, analyserade det förra världsettan.

Hur viktiga är sådana här turneringar?
-Det handlar i första hand om att ha roligt. Så har det ju alltid varit, man spelar tennis för att det är kul. Det är roligt att vara här i Marbella och träffa gamla kompisar och få spela tennis inför publik.

Hur tycker du elittennisen har förändrats sedan du var i världstoppen?
-Det är många fler bättre spelare. Toppen är bredare, fler kan vinna. Toppspelare kan få stryk redan i första eller andra omgången. Så var det inte riktigt på vår tid. Numera får man inte någon chans att komma in i tävlingen. Det gäller att vara på hugget direkt. Sedan har spelschemat blivit tuffare och spelarna är skadade oftare nu än tidigare, vilket inte är bra.

Hur kom det sig att Sverige fick fram så många bra tennisspelare på 1980-talet?
-Det var helt klart Björn Borgs förtjänst. Alla vi som höll på med tennis när Björn Borg började vinna Wimbledon fortsatte med tennis av just det skälet. Borgs Wimbledonsegrar inspirerade oss till att fortsätta med sporten.
-När man har en sådan superhjälte som kommer från ens eget land så vill man bli som honom och göra det som han gör.

Vad heter Sveriges bäste tennisspelare just nu?
-Det är Thomas Johansson. Under Thomas har vi Joachim ”Pim-Pim” Johansson och Robert Söderling som vi väntar ska ta steget in i den absoluta världseliten.

Varför får vi inte fram några grusspecialister som tidigare?
-Vi har blivit bekvämare jämfört med tidigare. Som föräldrar ser vi hellre våra barn spela inomhus, vi bokar tennistider inomhus för då vet vi att det blir av. Chansar man med att spela ute kan det bli regn och dåligt väder. Vi spelar inte grustennis tillräckligt tidigt på vårkanten och tillräckligt sent på höstkanten. Vi väljer att hellre spela inne än ute.
I september spelar Sverige kvalmatch mot Indien på bortaplan. Seger där och Sverige får spela i Davis Cups A-division 2006.
-Vi ska ta Indien på bortaplan. Vi har bra singelspelare och vi har en dubbelspecialist i Jonas Björkman som kan spela ihop med vem som helst.

Om du fick sätta ihop ditt Dream Team i Davis Cup, vilka skulle spela?
-Singlarna skulle jag och Björn Borg spela på grus, dubbelparet skulle bestå av Stefan Edberg och Anders Järryd på gräs. Då skulle vi vinna…Svettigt. Mikael Pernfors fyller på med vatten under ett sidbyte för Wilander

Svettigt. Mikael Pernfors fyller på med vatten under ett sidbyte för Wilander


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255