Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Ett paradis på jorden - hemma hos Joanna och Nina

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Ett paradis på jorden - hemma hos Joanna och Nina

2011-09-12

Det är alltid intressant att kika in hos folk för att se hur de bor och hur de har inrett sina hus. Ett väldesignat hem berätta en hel del om de som bor där. Det här är ett sådant hem. Huset ligger strax utanför Mijas Pueblo i en oas av olivträd, hibiskus, och alla tänkbara andra träd och blommor. Ett absolut paradis!


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Annika Jonsson

I den här fantastiska fincan bor Joanna och Nina med sina fyra katter, Sylvester, Boysie, Neffi ochTinto, alla sex från Oslo. Nina är känd reklam- och djurfotograf [presenterad i Svenska Magasinet april 2011] och Joanna konservator.

Hur länge har ni bott här?
Joanna: Vi flyttade hit i juni förra året men vi är inte helt nya i Mijas. Vi har haft en lägenhet inne i Mijas Pueblo i åtta år nu som vi har använt så fort vi har haft tid.

 

Hur kom det sig att ni valde just Mijas?
Joanna: När vi hade bestämt oss för att köpa oss ett semesterboende så tog vi fram kartan över Spanien, för vi visste att vi ville bo i Spanien,  och började diskutera fördelar och nackdelar i de olika delarna av landet.
Det gick faktiskt snabbt att komma fram till solkusten. Det är ju givetvis vädret.
Sedan, när vi väl hade bestämt det så satte vi upp olika kriterier. Vi ville bo ”spanskt”, där byn levde även på vintern. En urbanisation blev i och med det uteslutet.
Vi ville ha möjligheter att enkelt kunna utforska andra delar av Spanien. Vi ville ha bra flygförbindelser, alltså inte så långt ifrån en flygplats. Så ville vi komma så långt söderut som möjligt som man kan ta sig på fyra hjul. Med andra ord ingen ö. Så hittade vi Mijas Pueblo och det har vi aldrig ångrat.

Längtar ni aldrig tillbaka till Oslo?
Joanna: Icke!
Nina: Nja, kanske lite, men med dagens teknologi som Skype etc så kan vi hålla en väldigt bra kontakt med våra vänner där.

Jag skulle vilja veta lite om er inredning och design. Vem av er är det som ”bestämmer”?
Joanna och Nina samtidigt: Det gör vi tillsammans!

Så aldrig några diskussioner då?
Nina: Jovisst, alltid! Men vi kommer alltid överrens i sista änden.

Vad har ni för inspiration och hur ser ni på er design?
 Joanna: Vi bor i Spanien så vi vill ha det spanskt, gärna med inslag från det moriska. Men samtidigt så är vi nordbor så ljuset är för oss väldigt viktigt. (Nina nickar instämmande).
Vi håller just nu på med att sätta in ett nytt kök och det vill vi ha ljust och praktiskt, skandinaviskt skulle man kunna säga.
En annan sak som var viktigt för oss var att ha utsikt. Här uppe i bergen så har vi den vackraste mest underbara utsikt man över huvudet taget kan önska sig. Det ger  rymd och utrymme och den känslan vill vi görna fortsätta med inomhus.
Vi köpte ju ett hus som var otroligt charmigt redan från början så vi behöver inte göra så hemskt mycket åt det. Det vi eftersträvar är harmoni.

Ni har ju också en stor och uppvuxen trädgård. Ett paradis skulle jag säga. Var det viktigt att ert hus hade trädgård?
Nina: Absolut! Inte bara för oss men vi har ju fyra underbara katter också som är medlemmar i familjen. Så trädgård var ett måste.

Är det inte mycket jobb med en sådan stor trädgård?
Joanna: Mycket jobb? Det är inte dubbelt så mycket jobb som du tror, det är tio gånger mer. Det växer ju så det knakar här nere. Vi jobbar med att få den lite mer lättarbetad. Jag tror att vi skall utöka terasserna en hel del, med de vackra terracotta plattorna, och i och med det mindre rabatter att ta hand om.
Nina: Va? Stopp, stopp!
Joanna: Ja kanske inte så stora terasser när jag tänker efter. Hm, ganska små skall de nog vara, egentligen.

Hur ser en typisk dag ut för er?
Nina: Nu under sommaren då det är så varmt så går vi ut och jobbar i trädgården mellan klockan nio och tolv. Vad var det du sa Joanna? Större terasser och mindre rabatter, det är ju en lysnade ide’!
Joanna: Ja visst är det!
Nina: När klockan slår tolv så gör vi precis som katterna, vi lägger oss på soffan och bara latar oss. Försöker att göra så lite som möjligt.

Hur är det med jobb? Många som drömmer om att flytta hit och inte är pensionärer oroar sig mycket för försörjningen. Vad är era planer?
Nina: Ja, det är den stora frågan. Jag har börjat med fotokurser här nere. Mitt stora intresse är också djuren som jag älskar att fotografera, så jag hoppas på att få lite uppdrag här nere på kusten. Vi hyr också ut vår cassita (det lilla huset) här och det fungerar hur bra som helst. Vi är fullbokade till och med oktober. Så vi skall nog överleva.
Joanna: Så klart! Livet är kort och världen har så mycket att erbjuda så ibland är det bara att våga ta steget eller hur? 


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Här kan ni se mer av Ninas bilder

Här kan ni boka Cassitan


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255