Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Cecilia Julin, svensk Madridambassadör från den 1 september: ”Nu ska den svenska flaggan höjas i Spanien”

Annons - Svenska magasinet
Cecilia Julin, ny svensk Madridambassadör från 1 september (Foto: Pawel Flato)

Cecilia Julin, ny svensk Madridambassadör från 1 september (Foto: Pawel Flato)

Cecilia Julin, svensk Madridambassadör från den 1 september: ”Nu ska den svenska flaggan höjas i Spanien”

2011-09-07

Sverige ska synas i Spanien. Cecilia Julin, ny svensk ambassadör ska representera Sverige vid officiella sammanhang. I en intervju för Svenska Magasinet berättar hon om ett spännande pilotprojekt som kan bidra till att det bli enklare att förnya pass. Hon menar också att det kan finnas skäl att i framtiden titta på vilken konsulär form som är bäst i händelse av krissituationer


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

När Svenska Magasinet når Cecilia Julin är hon på semester i Skåne. Det är sista semesterveckan i mitten på augusti och hon besöker sommarhuset i Mölle. Det är här hon hittar lugnet efter den stress som kan känneteckna en arbetsdag vid Utrikesdepartementet i Stockholm.
Golfspel, bad och skogspromenader med hunden, det är en perfekt semesterdag för Cecilia Julin, ny svensk ambassadör i Madrid från den 1 september. Under de senaste åren har hon varit chef för Press-, informations- och kommunikationsenheten (UD-PIK).

Sista halvan av augusti tillbringade hon på sitt gamla jobb på UD i Stockholm. Samtliga ambassadörer som var hemma i Sverige träffades på Utrikesdepartementet.
-En gång varje år träffas ambassadörer och representanter från UD:s ledning. Vi går igenom dagsläget och politiken som ska gälla framöver, berättar Cecilia Julin som tillsammans med familjen påbörjade bilresan mot Madrid den 1 september och beräknade vara framme den 6 september.

Sveriges ambassad i Madrid lär stå högt i kurs bland svenska UD-anställda?
-Det är bland de bästa jobben i Europa, en attraktiv tjänst att få komma till Spanien.
Det blir andra gången som Cecilia Julin har tjänsten som ambassadör för Sverige i utlandet. Första gången var 2003 då hon upprättade ambassaden i Slovakien fram till 2006. Därefter väntade rollen som kommunikationschef på UD. Det betyder att hon har varit ansvarig vid Utrikesdepartementet för kommunikationen till allmänheten samt till svensk och utländsk media, pressansvarig och webbansvarig.

I samband med händelsen i Fuengirola den 18 juni då en ung svensk kvinna knivmördades hamnade Cecilia Julin i händelsernas centrum.
-Det var en fruktansvärd händelse. Jag hade jour den helgen, berättar Cecilia Julin som berömmer personalen vid Svenska skolan i Fuengirola för den krisberedskap de visade i samband med händelsen.
-Personalen tog hand om den flicka som överlevde knivöverfallet på hotellet samt den döda flickans anhöriga som kom till Fuengirola. Skolan gjorde en bra insats.

Den nya ambassadören är medveten om den stora koncentration av svenskar som finns i Spanien. Det finns uppgifter från föreningen Svenskar i Världen att det finns upp emot 90.000 Spaniensvenskar.
-Det är en stor svenskbyggd och många bor i Spanien stora delar av året. Det ska bli intressant att träffa dem och de grupper som vill främja Sverige så att vi även kan öka intresset för Sverige i Spanien.

Knivmordet på den unga svenska kvinnan satte fingret på behovet av en krisberedskapsplan på Costa del Sol som har en stor koloni av svenskar. Flera svenskar har hört av sig till Svenska Magasinet och känner oro när Svenska kyrkan på Costa del Sol stänger ned vid årsskiftet, en myndighet som ofta får rycka in vid krissituationer utomlands.

Vid dessa händelser är det ytterst viktigt att kommunikationen mellan spanska och svenska myndigheter fungerar. Och framför allt kommunikationen mellan de svenska myndigheter som finns på plats och de drabbade offren.
Som det nu är finns en person anställd vid honorärkonsulatet i Málaga, med öppettid tre timmar under vardagar. Honorärkonsuln kan inte ett ord svenska.
-Vissa händelser kan vara svåra och komplicerade för konsulkåren och systemet med honorärkonsuler finns över hela Spanien. Det kan finnas skäl att i framtiden titta på vilken form som är bäst för landet.
-Det är ju ett ansvar som ligger på ambassaden i Madrid och se över den konsulära verksamheten och se om något behöver uppdateras eller förändras.

Annars är det Europas ekonomiska situation som står i fokus. En av de viktigaste frågorna är hur ekonomin i Spanien kommer att utvecklas. Detta kommer Cecilia Julin och ambassadpersonalen i Madrid att följa noggrant.

Under ett års tid har platsen som svensk ambassadör i Madrid varit vakant.
-Eftersom tjänsten inte har varit tillsatt på ett år så ska vi höja den svenska flaggan och vara representerade vid olika sammanhang. Ambassadpersonalen har gjort ett bra jobb men det är viktigt att Sverige har en ambassadör på plats, som syns och finns med vid officiella sammanhang i landet, säger Cecilia Julin.
-Och så väntar allmänna val i Spanien i höst. Det blir en spännande process, dels gäller det att etablera kontakter med den nuvarande regeringen och den regering som bildas efter valet den 20 november.

Många Spaniensvenskar reagerar på det komplicerade systemet med att resa till Madrid i samband med förnyelse av passet. Cecilia Julin säger att det är ett problem för många utlandsboende svenskar. Det är långa avstånd och i vissa fall som i USA blir svenskar tvungna att flyga i flera timmar när passet ska förnyas. Enklast är att förnya sitt pass om man besöker Sverige.

För närvarande genomförs en pilotverksamhet i USA med ett mobilt projekt där ambassadpersonal åker ut i landet några gånger om året. Personalen har med sig en mobil kamera, en sådan som är nödvändig i samband förnyelse av pass. Dessa besök runt om i USA tillkännages i god tid.
-Pilotprojektet ska utvärderas, blir det en realitet, kommer det att uppskattas av många.

Efter att tillbringat några år vid den svenska ambassaden i Lima på 1980-talet talar Cecilia Julin spanska. I juni besökte hon Madrid för att se sig omkring och planera flytten.
-En trevlig stad och spännande stad, enda nackdelen är att den inte ligger vid havet, säger Cecilia Julin som har besökt Mallorca åtskilliga gånger eftersom hon har en bror där.

Solkusten har hon aldrig besökt. Men ett besök är inplanerat till hösten då hon tänker närvara vid svenskdagar som arrangeras i ett köpcenter i Fuengirolaområdet.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255