Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Barnbarn som valsat runt i spalterna

Annons - Svenska magasinet
Carmen Franco, 85, dottern till Spaniens tidigare statschef Francisco Franco. Här vid Valle de los Caídos 2009 i samband med Francos dödsdag

Carmen Franco, 85, dottern till Spaniens tidigare statschef Francisco Franco. Här vid Valle de los Caídos 2009 i samband med Francos dödsdag

Barnbarn som valsat runt i spalterna

2011-07-01

Francos dotter Carmen Franco, 85, lever i dag ett lugnt och tillbakadraget liv och träffar regelbundet två av sina barn. Francos barnbarn beskrivs som en bohem, ett svart får, en trygg familjefar, en trygg familjemor och en tv-kändis. Att vara barnbarn till Spaniens tidigare statschef har inte alltid varit en dans på rosor


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Spaniens tidigare statschef Francisco Franco var den som utsåg Juan Carlos I som sin tronarvinge. 1969 beslutade Franco att det var Juan Carlos som uppfyllde kraven; att ha kungligt blod, vara katolik och en man över 30 år. Ceremonin där Juan Carlos utsågs till kronprins hölls den 22 juli 1969.
Franco hade aldrig någon tanke på att någon av hans egna skulle kandidera till posten som arvprins. Även om hertigen Alfonso de Borbón trodde sig ha en chans när han gifte sig med Francos äldsta barnbarn, María del Carmen.
Alfonso som bland annat var Spanien ambassadör i Stockholm under några år. Men någon arvprins blev han inte.

María del Carmen Franco y Polo var Francos enda barn. Hon är nu 85 år. Carmen Franco som inom familjen kallas Nenuca men bland spanjorerna kallas Carmencita gifte sig 1950 med markisen av Villaverde, läkaren Cristobal Martínez y Bordiú som avled 4 februari 1998. Efter Francos död blev Carmen Franco upphöjd till hertiginna med titeln "Duquesa de Franco”.

Flera av Francos barnbarn har valsat runt i spalterna. De sju barnbarnen har blivit omskrivna på olika sätt. Några beskrivs som lugna och diskreta medan det finns de som är kontroversiella medan någon pekas ut som familjens svarta får.
Våren 2010 hade familjen Bordiú släktträff vilket uppmärksammades i pressen. 90 kusiner var samlade på restaurangen Araceli i Sán Agustín de Guadalix.
Till middagen kom endast två av Francos barnbarn; det var Cristóbal Martínez-Bordiú som närvarade med hustrun Jose Toledo och deras två barn. Det andra barnbarnet var Jaime, som kom med sin son.

Jaime är den som beskrivs som släktens svarta får. Ifjol blev han polisanmäld efter att med sin bil rammat en annan bilförare och sedan hotat denne med pistol. För släkten Bordiú kom detta som en chock eftersom de flesta trodde att Jaimes värsta dagar var över efter att ha avslutat en behandling mot missbruk.
Jaime skulle även ha lovat sin mamma, Carmen Franco, att nu var det allvar. I motsats till sin vana bröt Carmen, hertiginnan, duquesa de Franco, tystnaden och sa att det inte kunde vara Jaimes pistol för han äger inget vapen.

Carmen Franco är mamma till sju barn, mormor till flera barn och gammelmormor till sju barn. Carmen Franco lever i dag ett lugnt och tillbakadraget liv. Hon lunchar med sina två döttrar Arancha och Mariola i stort sett varje dag i bostaden Hermanos Bécquer eller i sommarbostaden Pazo de Meirás. Carmen Franco har även en lägenhet i vackra La Granja de San Ildelfonso. Tidigare hade hon även en lägenhet i Sierra Nevada som numera sonen Cristóbal tagit över.

För ett antal år sedan beslutade Carmen Franco att sälja en del av marken vid Arroyomolinos och fincan Valdefuentes som beskrivs som juvelen i familjens Francos ägor. Det handlar om tio miljoner kvadratmeter mark på den spanska landsbygden. 2003 sålde familjen Franco av fyra miljoner kvadratmeter mark som har resulterat i bostadsområden, köpcentrum och industriområden, skriver dagstidningen ABC. Hur mycket försäljningen uppgick till i euro är ett mysterium men det spekuleras i miljontals euro.

Det finns ett antal företag som ingår i arvet efter Carmen Franco. Dessa administreras av sonen Francis som även administrerar den mark vid Jaén som familjen ärvde efter pappan, marqués de Villaverde.
Carmen Franco beskrivs som en trevlig och stilig dam. ”Det är en mycket trevlig kvinna som kommer nära inpå människor, som försöker att göra livet lätt för andra och man känner sig bekväm. Hennes barn och barnbarn älskar henne, hon är varm och harmonisk”, säger en släkting i en artikel i tidningen ABC och tillägger att dottern Mariola är mest lik sin mamma bland syskonen.

Francos barnbarn

Francis Franco (1954)
har två spruckna äktenskap bakom sig. Gifte sig först med María Suelves, dotter till markis de Tamarit. Därefter väntade bröllop med Miriam Guisasola. Stort jaktintresse och administrerar sin mors förmögenhet. Blev omskriven i samband med att han skulle ha hotat en vakt vid snabbtåget AVE i Zaragoza med misshandel. Han överraskade alla när han framträdde i tv-programmet DEC och gav sin version.

Dottern María del Carmen (1951) är gift för tredje gången, nu med José Campos. Här handlar det om att ”leva och låta leva”. Hon har dansat sig fram i Spaniens motsvarighet till Lets Dance. Detta är Francos barnbarn som syns mest och flest gånger i media. Hennes barn, Luis Alfonso och Cinthya, beskrivs som raka motsatsen.

Mariola (1954) är diskret och lyckligt gift med Rafael Ardid, beskrivs som familjär och lugn. I sin ungdom studerade hon arkitektur. Hon är trebarnsmamma och hemmet ligger i Villafranca del Castillo. Häromåret skadade hon sig i axeln när hon spelade fotboll i köket (!) med en av sönerna och fick genomgå fem operationer. Älskar paddeltennis.

Merry (1956) beskrivs som ett mysterium. Gift med författaren Jimmy Giménez Arnau som följdes av en omskriven skilsmässa. Dottern Leticia gifte sig häromåret med en affärsman från Venezuela. Traditionsenligt hölls bröllopet på Pazo de Meirás men pappan till bruden var inte bjuden. Ensamstående och bor i någon av lägenheterna i Sierra Nevada, Madrid och Miami. Beskrivs som bohemen i familjen Franco.

Cristóbal (1958) var en rebell som ung men hittade lugnet när han gifte sig med fotomodellen Jose Toledo i New York 1985. Han hoppade av studierna i arkitektur för att i stället gå in i det militära som han senare lämnade. Paret bor i finca Valdefuentes där de driver en privat ridskola och har två barn.

María Aránzazu (Arancha), (1962) är den ende i familjen som inte har några barn. Hon driver ett företag och umgås med familjen och sina nära vänner.

Jaime (1964) beskrivs oftast som familjens svarta får. Vad han gör och säger snappas upp av pressen. Tidigare gift med Nuria March, hade även ett förhållande med Ruth Martínez från Katalonien som anmälde Jaime för att ha behandlat henne dåligt. Efter flera stämningar beslutade sig Ruth att få slut på allt och började ett nytt liv i Barcelona. Jaime har i tv erkänt att han har varit beroende av droger. Han har varit på behandlingshem. Senaste tiden har det varit lugnt kring Jaime som lovat sin mamma att göra vad som helst för att få ordning på sitt liv.


Francis Franco

Francis Franco

Jaime

Jaime

Dottern María del Carmen

Dottern María del CarmenMariola anses vara den som liknar sin mamma mest

Mariola anses vara den som liknar sin mamma mest


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255