Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nio personer omkom efter jordskalv i Lorca

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinets majnummer av papperstidningen

Svenska Magasinets majnummer av papperstidningen

Nio personer omkom efter jordskalv i Lorca

2011-06-09

Jordskalvet i Lorca i regionen Murcia i sydöstra Spanien krävde nio dödsoffer varav en minderårig. Enligt sjukvårdsmyndigheterna vid Servicio Murciano de Salud (SMS) skadades nästan 300 människor


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det var under eftermiddagen den 11 maj mellan klockan 17.05 till 18.45 som platsen skakades av två större jordskalv som uppmätte 4,4 och 5,2 på Richterskalan.

Åtta personer avled den 11 maj. Dagen efter avled en 41-åriga kvinna på sjukhuset UCI del Hospital Virgen de la Arrixaca i Murcia där hon vårdades för allvarliga skador.
420 militärer med 147 fordon var på plats inom ett dygn för hjälparbete och för att upprätta tältläger. Enligt Sofía González, tekniker vid regionalregeringen i Murcia var skalvet lika kraftigt som motsvarande två miljoner kilo sprängämnen.

Lorcas borgmästare Francisco Jódar säger till dagstidningen ABC att 30.000 människor tillbringade första natten utomhus. Dagen efter skalvet stod folk i kö för att få vatten, kaffe och frukost.

Det bor 494 svenskar i regionen Murcia som drabbades av två större jordskalv. Enligt kanslichefen Eva Boix vid Sveriges ambassad i Madrid fanns det inga svenskar bland de omkomna och skadade.
-Jag har varit i kontakt med vår honorärkonsul Patricia Siljeström Laredo i Cartagena och enligt det informationsnummer vi har tillgång till genom de spanska myndigheterna ska det inte vara några svenskar bland de omkomna eller skadade, säger Eva Boix till Svenska Magasinet.

I regionen Murcia finns det 494 svenska medborgare som är så kallade ”empadronados”, det vill säga inskrivna i kommuner i regionen.
-Enligt vår honorärkonsul bor de flesta utmed kusten och inte i inlandet eller runt Lorca som har drabbats värst.
Eva Boix säger till Svenska Magasinet att det har kommit frågor om ambassaden avråder svenskar att resa till sydöstra Spanien.
-Det gör vi inte, men det är bra att hålla sig informerade.

Fem dygn efter jordskalven Lorca i regionen Murcia bodde 4.000 personer i tältläger som militärenheten Unidad Militar de Emergencias (UME) låtit bygga upp. Det uppger nyhetsbyrån Efe.
80 procent av bostäder, monument och offentliga byggnader har fått skador och verkningarna efter skalven har lämnat många öppna sår.
Myndigheterna uppskattar i skrivande stund kostnaderna till 650 miljoner euro. Varje dag upprepar sig samma scen; invånare som vandrar utmed gatorna för att prata och ge stöd till varandra, uppger nyhetsbyrån Efe.
Många gator är fulla av bråte och man hör ljudet av hus som rivs. Polisen har fortfarande spärrat av flera områden. Hjälpinsatserna organiseras av Röda Korset och av militärer.

En färgkod (grön, gul och röd) identifierar hur allvarligt skadade de omkring 4.100 byggnaderna i Lorca är. Myndigheterna granskar respektive byggnad för att avgöra graden av skador på husen.

Ett stort antal människor har valt att inte återvända till sina hem utan bor i tillfälliga tältläger. Köerna är långa till försäkringsbolagen, banker och kommunala myndigheter. Tusentals skolbarn är utan böcker och det kommer rapporter om hur människor drabbats av nervösa sammanbrott.

Trötthet, stress och oro kännetecknar situationen i Lorca. Samtidigt stannar turister till i samhället för att posera framför den skadade kyrkan och ödelagda bostadshus.

Spaniens kraftigaste jordskalv inträffade 1884 då 839 personer omkom. Det skalvet hade en styrka på 6,6 och inträffade i samhället Arenas del Rey i provinsen Granada.
Det dröjde sedan fram till 2003 innan några dödsoffer krävdes i samband med jordskalv i Spanien. 2003 inträffade ett jordskalv på 5,8 i Cid i provinsen Alicante, två personer omkom den gången. Byar som Petrer (Alicante) och Monóvar drabbades den gången.

Fotnot. Svenska Magasinet publicerade i sitt majnummer artikeln ”Experter utesluter inte större jordskalv på Solkusten”. Den skrevs några veckor före jordskalvet i Lorca. På grund av deadline kom inte uppgifterna från Lorca med i den artikeln.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255