Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Solkustens sötvattenparadis - nu ska vandringsleden Caminito del Rey renoveras

Annons - Svenska magasinet
Amazonas? Nej, provinsen Málaga

Amazonas? Nej, provinsen Málaga

Solkustens sötvattenparadis - nu ska vandringsleden Caminito del Rey renoveras

2011-06-09

Nedanför det konstgjorda sjösystemet Conde del Guadalhorce vid El Chorro norr om Málaga ligger Caminito del Rey, en tidigare vandringsled för de våghalsiga utmed bråddjupa raviner vid ”struphuvudet”, Desfiladero de los Gaitanes. Här har sju personer omkommit under det senaste decenniet


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Sedan 2001 är leden avstängd men beskrivs som en riskfylld och förbjuden lockelse. Flera bergsklättrare har omkommit de senaste åren. Den 19 augusti omkom en 54-årig man efter ett fall ned i en djup ravin vid Los Gaitanes. Ifjol omkom en 24-årig bergsklättrare från Schweiz. Under de senaste tio åren har sju personer omkommit, 17 skadats allvarligt och 13 personer har fått lättare skador. Därför har myndigheterna spärrat av vissa delar och under vissa perioder med mycket turister bevakas området.
Faktum är att när räddningstjänsten och specialenheten Equipo de Rescate e Intervención en Montaña (Ereim) får rycka ut gäller det mellan 90 till 95 procent av fallen att hjälpa någon som råkat illa ut i området vid Caminito del Rey.

När jag besökte platsen försökte en grupp på sex personer ta sig utmed ”kungens stig”. Några balanserade på rostiga skenor över tvärbranta stup samtidigt som de riskerade böter på 6.000 euro…
På You Tube ligger flera filmer tagna av våghalsiga bergsklättrare som vandrat Caminito del Rey. Sök på ”el camino del rey”. Du hittar fantastiska filmklipp via Svenska Magasinets hemsida.

I början på april meddelade myndigheten Diputación Provincial de Málaga att vandringsleden Caminito del Rey ska renoveras för 9.076.880 euro. Regionalregeringen Junta de Andalucía bidrar med hälften medan den andra halvan tas från provinsens detaljplan. Förhoppningen är att arbetena ska inledas i sommar och att vandringsleden ska stå färdig inom tre år.
Vandringsleden kommer att gå från vattenreservoaren Gaitanejo (Ardales) till El Chorro (Álora). Den är designad av Isabel Bestué och Alfonso Bermejo vid företaget Ingeniería 75.

Leden är tre kilometer lång och byggdes mellan 1900 och 1905 för fängelsefångar som arbetade vid vattenkraftverket Central Eléctrica. Caminito del Rey och vattenreservoarerna Conde del Guadalhorce invigdes 1921 av kung Alfonso XIII. En nyöppnad Caminito del Rey skulle betyda mycket för turistnäringen i Guadalhorce-området.
Den konstgjorda sjön Conde del Guadalhorce är ett härligt badparadis. Restaurante Mirador är en underbar plats med fin utsikt över sjön. Vid La Isla kan du hyra trampbåt eller kanadensare för mellan 8 till 12 euro i timmen. Däremot är parkeringen dyr vid La Isla varför det kan vara en god idé att försöka hitta en parkeringsplats utmed vägen.

Restaurang El Mirador har en förträfflig vildsvinsgryta för 12 euro (952 119 809). Vill du ut på en skön vandring? Kommer du från Ardales fortsätter du genom den tunnel som går under Restaurante Mirador. Några hundra meter längre fram har du en gåtunnel på höger sida som går in i berget. Tunneln är cirka 100 meter och det är mörkt längst inne i tunnel. En ficklampa kan vara bra att ha med sig. Det är plant att gå och du följer ljuset i tunnelöppningen framför dig…

Tunneln är en genväg om du ska till Desfiladero de los Gaitanes och vattenkraftverket längre ned i dalen där den nu stängda vandringsleden Caminito del Rey tar sin början. Eller så kan du börja vid restaurangen El Mirador, här finns en karta med tydligt utmärkta vandringsleder som tar dig till utsiktspunkten Mirador Pantano Conde de Guadalhorce. Eller så kan du vandra vidare mot kraftverket som ligger där Caminto del Rey slutar. Den vandringen är kort och du går den på 1 timme och 50 minuter. Det finns andra vandringsleder som tar dig till Mirador de las Buitreras och Pico Convento.


Fakta/Embalse Conde de Guadalhorce
Byggandet av reservoarerna inleddes på hösten 1914 av ingenjören Rafael Benjumea som tilldelades titeln Conde de Guadalhorce av kung Alfonso XIII. Arbetena avslutades den 21 maj 1921 då kungen invigde reservoarerna som tidigare gick under namnet Pantano del Chorro. 1953 ändrades namnet till Embalse del Conde de Guadalhorce.
När det gäller reservoarerna Embalse Guadalhorce-Guadalteba så inleddes arbetena med dem på våren 1966.
På andra sidan reservoaren finns “Sillón del Rey” som är en staty av en stol och ett bord där kung Alfonso XIII undertecknade dokumentet kring arbetet av reservoaren Conde de Guadalhorce. Här ligger även “Casa del ingeniero” och “Casa del Conde” som är stängda.
Sjöarna innehåller mal, karp och gädda samt bass. Vid restaurante El Mirador kan du köpa fiskekort med guide för 25 euro.


Embalse Conde de Guadalhorce

Embalse Conde de Guadalhorce

Svenska Magasinet i Spanien
Caminito del Rey

Caminito del Rey

Ett dopp i sötvatten

Ett dopp i sötvatten

Svenska Magasinet i Spanien

Se filmer från Caminito del Rey här

Film 2

Film 3

Film 4
Törs du? Tunneln tar dig till Desfiladero de los Gaitanes och Caminito del Rey

Törs du? Tunneln tar dig till Desfiladero de los Gaitanes och Caminito del Rey


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255