Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Låt ditt hem dofta naturligt

Annons - Svenska magasinet
Foto: Nina Reistad

Foto: Nina Reistad

Låt ditt hem dofta naturligt

2011-02-10

Design och inredningsdesign handlar om våra sinnen. Det handlar om vad du kan se, vad du kan höra och vad du kan känna. Vi pratar alltid om färger, material, möbler, tyger, kakel eller belysning


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Annika Jonsson

Men  i ett väl designat hem, ett hem där du känner dig väkommen och harmonisk, handlar det inte bara om design. Design är ju givetvis viktigt, det är grunden till ett harmoniskt hem, men det finns saker som du egentligen inte kan se, som är minst lika viktiga. Det handlar om en känsla om något oiendefinerat. Man kreerar en image, en helhet som handlar om dig och ditt liv.
Jag pratar här om dofter, ljud och även beröring.

Låt oss börja med dofter
Det finns ingenting här i världen som inte luktar eller förhoppningsvis doftar. Det finns alltid någon typ av lukt eller doft runt omkring dig. Många gånger så tänker vi inte på det för, för oss människor så är luktsinnet inte så viktigt, med andra ord inte så utvecklat som till exempel hos djuren. Faktum är att ju mer utvecklade vi blir, dessto sämre blir vårt luktsinne. Andra gånger så blir man så van vid de dofter som har omkring sig hela tiden att man inte noterar dem längre, även om de alltid är där.

Du är lyckligt lottad som bor här i Spanien, för här har vi det så varmt att du kan ha både fönster och dörrar öppna större delen av året. Jag bodde i London i tretton år innan jag flyttade hit ner till detta underbara land Jag tror inte det finns något folkslag i hela världen som använder sig av så många olika sprayer för att få ”bort” illaluktande odörer som engelsmännen. De har en spray till badrummet, en annan till köket, en till de stoppade möblerna, till och med en speciell spray till dina jogging dojor etc etc!

De finns i ett otal varianter men ingen, jag säger ingen, gör att det doftar gott i ditt hem. Motsatsen faktiskt. Det känns ibland som att komma in i en parfymbutik som bara säljer parfym till äldre damer, de damerna som du säkert har hamnat i samma hiss med någon gång. Du förstår säkert vad jag menar.
Nej, tillbaks till naturen det är vad jag säger!

Det finns inget som slår doften av till exempel ett blommande citronträd på våren eller doften av en blommande jasmin som sprider sig in i huset en varm sommarkväll. Du skall inte bortse från dessa dofter, de sprider en harmoni i ditt hem. Om du inte råkar har någon doftande buske eller blomma i härheten så varför inte köpa en jasmin, plantera den i en kruka och placera den i närheten av ditt  fönster eller dörr. Det är den bästa doften du kan ha i ditt hem och den är i stort sett gratis.

Låt oss nu prata lite om ljud
Precis som med dofter, så är vi omgivna av ljud hela tiden. Ibland blir vi så vana vid vissa ljud att vi inte ”hör” dem längre. Det är antagligen tur för utan den försvarsmekanismen så hade vi nog blivit tokiga.

Tänk trafik, hög musik i varja butik du går in i, flygbuller över huvudet och tunnelbanan under fötterna etc, etc. Men många av oss verkar glömma av de mer suptila, ljuvliga ljud som också finns runt omkring oss hela tiden. Att lyssna på en syrsa till exempel, tycker de flesta av oss om, men när de är hundratals som sjunger i någon typ av kör så kan det driva en till vansinne, eller hur?

Nej, vad jag menar är till exempel, när du sitter på din terass en ljummen vårkväll med ett glas gott vin, du har kanske din radio eller TV på någonstans i bakgrunden, om du då stänger av den och bara lyssnar, så inser du hur fantastisk naturen ”låter”. Ljudet utav en liten fågel som kvittrar, eller ljudet från en vattenfontän som strilar eller bara suset från ett träd i närheten. Dessa ljud omkring oss ger oss den  mest avslappnande och harmoniska känslan. Och återigen alldeles gratis!

Om du inte har något vatten i närheten så finns det en uppsjö av fontäner att välja mellan här nere i Spanien. Underbart vackra fontäner i alla former och storlekar. Att installera en fontän kan vara både enkelt och billigt. Om du inte har elektricitet i närheten så kan du alltid köpa en som drivs av solpaneler. Och eftersom vi bor i solens land så fungerar detta givetvis väldigt bra.

Till slut, sist men inte minst; beröring
Att röra vid någon är ofta ett väldigt intimt sätt att berätta att du tycker. Det är det bästa och enklaste sättet att visa kärlek och sympati för någon som du tycker om.
Men jag undrar hur många av er som har tänkt på, att när du har varit i en butik för att handla något till ditt hus, och du hittar något som du verkligen tycker om, så får du en stark, intuitiv känsla av att vilja ta på det.
Om du är på väg att köpa till exempel nya gardiner, eller ett nytt matsalsbord eller till och med nya kakelplattor, om du inte kan motstå att röra vid dem så vet du att du har hittat vad du är ute efter. Tänk på detta nästa gång du är ute på en shopping runda. Om du tar på det, rör vid det, så lovar jag att du har hittat rätt. Jag själv har en möbelbutik med trämöbler, och när en kund kommer in och börjar att ”klappa” möbeln så vet jag att kunden tycker om det.

”Peppar, peppar TA I TRÄ”, som förresten heter ”tocar Madera” på spanska, och ”touch wood” på engelska, sägs ge oss en direkt kontakt med ödets gud. Det ger oss hopp att allt gott kommer att fortsätta. Detta talesätt, som finns i de flesta språk, sägs ibland innebära att det är bättre att vidröra undersidan av ett träbord därför att det är oanvänt och närmare det äkta träet med andra ord, närmare gudarna.

Att klappa en katt eller en hund ger oss ocksåen skön känsla. Det känns avslappnande både för dig och katten. Det sägs att ha ett husdjur på ett hospis förlänger livet!

Jag tycker nog att jag har fixat mitt liv ganska bra. Jag klappar trä hela dagarna; när jag kommer hem så klappar jag en av mina sex kära katter, jag slappnar av med ett glas vin till doften av både jasmin och citron och vill jag lyssna på havets vågor så, eftersom jag inte bor vid havet, sätter jag på min CD med ljudet av havsvågor, sedan sluter jag ögonen och försvinner någonstans ut i universum.
Not bad hey!!


Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255