Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – k-märkta Medelhavsdieten utmanas

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – k-märkta Medelhavsdieten utmanas

2011-02-10

Medelhavsdieten går sin tuffaste match någonsin. Samtidigt som den har fått erkännande som kulturarv av Unesco står Medelhavsdieten inför sin största utmaning. Allt fler väljer snabbmat


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Inte vid någon tidpunkt på året flockas så många besökare på gymmen som just nu. Nyårslöftena tar vid efter jul- och nyårshelgen. Här utlovas ny livsstil med sund kost och motion med det nya året. Men ganska snart så minskar antalet gymutövare, ett scenario som upprepas år efter år.

Samtidigt har Medelhavsdieten blivit kulturarv, men befolkningen i provinsen vänder den ryggen. Ytterligare en bekräftelse på att vi befinner oss i en kulturkris. Befolkningen i provinsen Málaga blir allt överviktigare och feta. Enligt en studie av 2.270 vuxna vid vårdcentraler i provinsen Málaga är sex av tio direkt överviktiga eller feta. Samtidigt visar undersökningen att 77 procent inte får tillräckligt med motion och att 65 procent har för högt kolesterol.

Undersökningen som publiceras i ”International Journal of Clinical Practice” visar att de kardiovaskulära riskfaktorerna bland befolkningen i provinsen Málaga är lika höga som i USA och Storbritannien - trots Medelhavsdieten. Andalusien har de högsta nivåerna av hjärt- och kranskärlssjukdomar i Spanien. Ungefär 30 procent av patienterna som ingår i undersökningen har tre eller flera kardiovaskulära riskfaktorer som kan försvinna genom ändrad kost och livsstil.

Doktor Ricardo Gómez-Huelgas vid sjukhuset Carlos Haya i Málaga säger till nyhetsbyrån Europa Press att förekomsten av fetma, diabetes, högt blodtryck och kolesterol i Spanien har tagit oroväckande fart de senaste 20 åren och kan komma att förvärra hälsan för många och leda till dödsfall”.

Någonting har alltså gått fel samtidigt som Medelhavsdieten hyllas och blir k-märkt. För i samma ögonblick som den spanska skådespelaren Penélope Cruz tackar Medelhavsdieten för sitt vackra hår utfärdas varningar för en framtida tickande hälsobomb. Just nu ställs Medelhavsdieten med vin, bröd, fibrer, olivolja, färska samt säsongsbetonade grönsaker och frukt mot hamburgare och snabbmat.

Erkännandet som kulturarv handlar inte bara om att Medelhavsdieten syftar på ett kulinariskt värde. Det handlar även om miljön kring middagsbordet som kännetecknas av sällskaplighet och harmoni. Det vill säga att vi inmundigar maten under en stillsam och trevlig atmosfär utan stress. I de flesta fall associerar vi Medelhavsdieten med smak och färg. När dieten från Medelhavet har blivit k-märkt handlar det även om tillståndet runt matbordet.

Undersökningar kring Medelhavsdieten visar att den har sitt ursprung i Mesopotamien och människans ursprung. Via en klassisk kulturell resa kom dieten till Medelhavet och Spanien. Det var fenicierna som spelade huvudrollen i att sprida denna hälsosamma diet.

Varje ny kultur har medfört nyheter inom kosten. Spannmål, baljväxter, persika och valnötter tillsammans med ris, sesam, peppar, potatis, squash har förändrat kosten i Spanien. Tänk bara på alla nya frukter, grönsaker och kryddor som kom till Cádiz, Spanien och Europa efter Columbos resor.

Den begåvade kökschefen Dani García som har två stjärnor i Michelin-guiden lägger betoning på fantasi och uppfinningsrikedom i Medelhavskosten. Ett fåtal ingredienser kan kombineras på många olika sätt varpå du får en stor variation på maten. Samtidigt får din kropp den näring den behöver i form av vitaminer och mineraler vilket ger ett hälsosamt liv.

Den amerikanska vetenskapsmannen Ancel Keys var först ut att hylla Medelhavsdieten vilket inträffade på 1950-talet. En studie visade redan då vilken gynnsam inverkan kosten från Medelhavet hade i att motverka hjärtsjukdomar.

Jorge Gómez Aracena som är professor inom förebyggande medicin eller Medicina Preventiva y Salud Pública vid Málaga universitet säger att Medelhavsområdets kost i form av mycket frukt och grönsaker som är rika på antioxidanter minskar kolesterol och motverkar diabetes. Att kombinera vissa livsmedel ur Medelhavskosten kan motverka specifika sjukdomar. ”Licopeno” som finns i druvsocker och som blandas med tomat samt olivolja motverkar prostatacancer och hjärtinfarkt. Ett måttligt intag av vin och minskad saltkonsumtion poängteras också.

Samtidigt växer snabbmatkedjorna upp som svampar ur jorden. Snabbmat som intas på stående fot. Ytterligare ett tecken på att den spanska kulturen håller på att raseras.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255