Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Upplev en annan världsdel under Spaniensemestern

Annons - Svenska magasinet
I Fez färgas skinnen i väldiga brunnar

I Fez färgas skinnen i väldiga brunnar

Upplev en annan världsdel under Spaniensemestern

2005-06-21

Varför inte kombinera Spaniensemestern med en avstickare till Marocko. Slå två flugor i en smäll och besök två länder och två kontinenter vid ditt besök vid Medelhavet.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Linda Flood

Att ta sig runt i Marocko med tåg är varken svårare eller farligare än vad det kan vara i Europa. Många kanske tvekar att resa i ett afrikanskt land på egen hand, särskilt som ensam tjej. Men om du är förberedd och har ressällskap känns det bra.

Linjebuss från Málaga
Linjebussen utgår från Malaga och följer kusten till hamnstaden Algeciras. Härifrån avgår Marockofärjorna varje timme från tidig morgon till sen kväll. Oftast är det gott om plats förutom vid månadsskiftet juli/augusti och augusti/september då mängder av marockaner bosatta i Frankrike reser på semester till/från sitt gamla hemland.
Överresan från Spanien är vid den här tiden på året en behagfull resa i solsken och med vackra vyer av Gibraltarklippan. Båtresan tar allt från en timme till 2,5 timmar beroende på vilken färja du tar.

Billigt att resa
Börja din resa i Tanger och stanna gärna en natt i gamla Tangers labyrintiska stadskärna. Sedan kan du fortsätta med tåg till kungastäderna Meknes och Fez (till Fez cirka 5,5 timmar, tur och retur cirka 180 kronor).
Järnvägarna är väl byggda på de flesta ställen och tågen är någorlunda moderna. Och finns det inte tåg är det alltid lätt att hoppa på en buss. De flesta väljer att resa runt i norra Marocko eftersom södra delen mest består av öken. Biljetterna är oerhört billiga. För mindre än tio euro reser du en sträcka på 50 mil.

Gästvänliga
Det är bra att vara medveten om priser på tåg- och bussbiljetter samt taxi och hostal. Det märks väl om du är där för första gången. Marockanerna är fattiga och försöker med alla medel skaffa sig lite extra pengar.
Ett tips är att planera väl innan och med bestämda steg ta sig runt i de städer som ska besökas. De flesta marockaner är väldigt gästvänliga och kan du prata franska är det en fördel, även om många i norra delen av landet också förstår lite spanska. Dock är det väldigt svårt med engelska.
På tågen finns det många chanser till att lära känna en marockan bättre och har du tur kanske du blir bjuden hem till denne.

Män och te
Efter att ha stigit i land i Tanger letade vi ett rum för natten. Det kändes konstigt att vara ensam tjej ute på gatan. På kvällarna är det bara männen som sitter ute på tavernorna och dricker te.
På morgonen gick vi runt i Tanger och tittade på gamla staden, Medinan. Frukosten bestod av många goda kakor som vi köpte i olika bagerier. Är det så här billigt Marocko?
På eftermiddagen åkte vi vidare till Casablanca. En modern storstad som har tappat lite av sin charm. Gamla byggnader får ge vika åt nya skyskrapor och hotellkomplex. Boende är något dyrare i Casablanca än i andra städer men det går alltid att pruta sig till ett ännu bättre pris.

Marrakesh
Efter en natt i Casablanca fortsatte resan mot Marrakesh, den romantiska staden. Här finns allt som en turist vill ha och se av Marocko, fantastiska byggnader, eldslukare, ormtjusare, ett myller av människor och spännande dofter.
Jemaâ El Fna heter det världsberömda torget och här är det full rulle. Där blandas mopeder och cyklar med åsnor och grisar, rika turister med fattiga marockaner och vallfärdare från Atlasbergen.
Medinan är en jättelabyrint och det gäller att inte tappa bort sig helt innan mörkret faller. Jag blev helt galen i stånden där de pressar färsk juice för någon krona.
Marrakesh är väl värt mer än en dags visit så vi stannade ytterligare en natt på det fina vandrarhemmet vi hittat. Dubbelrum och en stor terrass med vindruvsträd för tio euro natten.

Största medinan
Men semestern var inte över. Äventyret fortsatte efter en lång tågresa upp mot staden Fez. President Chirac skulle komma på besök så staden städades och gjordes fin.
Fez har den största medinan och med över en miljon invånare är den fjärde största stad i Marocko. Även här hade vi tur med boendet. Strax intill gamla staden kunde vi njuta av utsikten från vårt stora rum med en underbar takterrass.

Färgar skin
Runt varje medina finns en stadsmur och muren i Fez imponerade. På kvällen tändes lampor som lyste upp alla vackra detaljer och tavernerna fylldes av tedrickande män. I Marocko dricker man te som är gjort av sockerlag och mynta, helst flera gånger per dag.
I Fez är skinn en viktig vara. Det finns massor av butiker som säljer handgjorda produkter till väldigt bra priser. Och låt dig ledas långt in i medinan för att se på hur de färgar skinnen i brunnar. Villiga marockaner visar vägen men var samtidigt på din vakt så att du hittar ut igen.


På nätet:
www.estabus.emtsam.es (Málagas busstation, info på spanska och engelska)
www.trasmediterranea.es (Rederi, info på spanska, engelska och franska)
www.renfe.es (Tågtider)
www.tourism-in-morocco.com
www.frs.es



Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255