Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Uppkopplad eller avkopplad - det är frågan i semestertider.

Annons - Svenska magasinet
Uppkopplad eller avkopplad - det är frågan

Uppkopplad eller avkopplad - det är frågan

Uppkopplad eller avkopplad - det är frågan i semestertider.

2005-06-21

Juni och juli betyder semester och semester, ja det borde ju betyda sol, bad och lugna dagar. Men för många är detta istället en tid fylld av krav, måsten och ett minst lika späckat schema som under arbetsveckorna. Dessutom är det med dagens moderna teknik svårt att över huvud taget kunna vara riktigt ledig


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Sofia Persson

Ja, för med mobiltelefonen blinkande på nattduksbordet, laptopen stående på bordet under fruktträden i trädgården, och faxen ständigt spottande papper, ja då blir det onekligen väldigt svårt att riktigt kunna koppla bort - och koppla av.
Saker kallar på vår uppmärksamhet från tusen och ett håll samtidigt och vi tror att vi hela tiden är skyldiga att ge svar när någon undrar något, skyldiga att ställa upp, att finnas tillgängliga.
Vi tror att vi riskerar att missa något viktigt om vi stänger av vår elektroniska utrustning, och vi är många som inte ens under våra semesterveckor helt kan koppla bort – och koppla av.

Balansgång
Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid Arbetshälsoenheten på Arbetslivsinstitutet, säger att det är en svår balansgång mellan vad som är smart att göra och inte, bland annat när det gäller att kolla e-posten och svara i mobiltelefonen.
-Det är för många ett dilemma att vara ledig länge. Om man inte kollar e-posten eller telefonsvararen går många och är stressade för att de tror de missat något, att något viktigt hänt eller att det är något de måste göra.
-Det i sig innebär en väldigt stor stress så bäst kanske det ändå är att kolla av e-posten åtminstone en gång i veckan, och sedan förhoppningsvis kunna koppla av igen, säger Gunnar Aronsson och förklarar vidare att det är individuellt från person till person hur man bäst tillbringar sina semesterveckor, men att alla tjänar på att göra något omväxlande, något man inte gör på sitt arbete.

Under ett parasoll
Den som har ett fysiskt krävande arbete tjänar på att inte slita ut sig med en massa kroppsarbete under semestern. Rekommenderas kan istället en god bok i hängmattan eller en stund under ett parasoll på stranden göras.
Har man däremot ett stillasittande arbete, ett skrivbordsjobb, ja då kan det vara bra att hugga i lite under semestern. Måla om torpet på landet, klippa gräset eller liknande.
-Rent allmänt kan man säga att det är bra att göra ”tvärtom”, så man får känna hur kroppen reagerar och känns då. Det viktiga är att man använder andra resurser än man till vardags gör på arbetet. Själv kommer jag antagligen att försöka göra något åt de träd som blåst omkull på sommarstället, en kontrast till vad jag arbetar med till vardags, berättar Gunnar Aronsson.

Starta lugnt
Andra tips på hur man enklare kan gå ner i varv, koppla av och återhämta sig, är till exempel att inte hasta iväg någonstans redan första semesterdagen. Det är aldrig bra att inleda en semester stressad, utan tvärtom väldigt viktigt att första landa, och sedan, hitta på saker, vad det nu vara må.
Det är dessutom viktigt att inte göra saker bara för att man tror det förväntas av en, att ställa upp på fest efter fest efter fest eller åka på utflykter då man egentligen hellre vill ta det lugnt hemma. Det är helt enkelt viktigt att kunna säga ifrån, säga nej, och själv styra över sin lediga tid och hur denna nyttjas.Strosa och koppla av i Cádiz exempelvis

Strosa och koppla av i Cádiz exempelvis


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255