Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vintersportorten Sierra Navada laddar inför Universiaden 2015

Annons - Svenska magasinet
Vindstilla, blå himmel och solen speglar sig i Medelhavet. Välkommen till Sierra Nevada!

Vindstilla, blå himmel och solen speglar sig i Medelhavet. Välkommen till Sierra Nevada!

Vintersportorten Sierra Navada laddar inför Universiaden 2015

2010-12-10

Araberna imponerades av Sierra Nevada och döpte berget till ”Sulayr”. Vid foten av bergskedjan byggde araberna Alhambra som nu är ett av Spaniens mest besökta turistmål. Varje år så lockar det snöklädda Sierra Nevada nästan en miljon besökare


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vintertid är det en av de vackraste och skönaste platserna i Andalusien. Är det vindstilla, blå himmel, snö som gnistrar i solgasset, klar sikt och massor av pudersnö då slår Sierra Nevada det mesta bland exotiska upplevelser.

De närmaste åren kommer det att satsas stort på vintersporter i Sierra Nevada och Granada. 2015 kommer Granada att arrangera den 27:e upplagan av Universiada de Invierno eller Universiaden. Det är ett internationellt sportevenemang, där deltagarna är universitetsstudenter, i folkmun kallas tävlingen för Student-OS.

Faktum är att Universiaden är ett av världens största sportevenemang men i Sverige är tävlingen relativt okänd. Runt 2.500 deltagare från 50 länder plus 1.500 till 3.000 volontärer brukar i regel vara på plats.
Universiaden hade premiär 1959 och organiseras av Fédération Internationale du Sport Universitaire (FISU, svenska: internationella förbundet för sport vid universitet). Namnet "universiad" är en kombination av orden "universitet" och "Olympiad". Precis som vid olympiska spelen anordnas separata sommar- och vinterspel.

Det betyder att det måste byggas en hel del anläggningar i Granada till 2015 då elva obligatoriska idrotter ingår som alpin skidåkning, backhoppning, curling, ishockey, konståkning, längdskidor, nordisk kombination, short track, skidskytte, snowboard och teamåkning. Ytterligare några valfria idrotter får respektive arrangör fastställa.
Universiaden håller högsta internationella klass och brukar fungera som förberedelse inför kommande landslagsuppdrag och andra stora internationella mästerskap, skriver studentidrott.se på sin hemsida. Vid Vinter-OS i Turin 2006 hade 41 av medaljörerna vunnit medalj på en Universiad och vid Sommar-OS i Aten 2004 hade 52 av medaljörerna vunnit medalj på en Universiad.

I Sierra Nevada är det företaget Cetursa som driver anläggningen och tillsammans med turistmyndigheten Turismo Andaluz har man kört PR-kampanjer till årets säsong. I Storbritannien och Portugal samt i Spaniens huvudstad Madrid marknadsförs den sydspanska vintersportorten Sierra Nevada. Cirka 15 procent av besökarna kommer från Madrid, enligt Consejería de Turismo y Deporte de la Junta.

Till denna vinter kan Sierra Nevada stoltsera med 102,8 kilometer pister eller 115 olika pister på ett 375 hektar stort preparerat område. Nytt för i år är området Superparque Sulayr för alla älskare av snowboard och freestyle. Det ligger vid Loma de Dilar.
Sierra Nevada med närbelägna Granada ökar i popularitet. Många besökare kombinerar skön skidåkning med att besöka historiska monument och smaka på den andalusiska gastronomin. I genomsnitt stannar besökarna i tre eller fyra dagar.

Tjugotalet ungdomstävlingar inom alpint är planerade under vintern vilket inverkar positivt på Sierra Nevada som vintersportort. Anläggningen har i genomsnitt 900.000 besökare om året och faktum är att 5.000 arbetstillfällen skapas vid vintersportorten.
Generalsekreteraren vid turistmyndigheterna, Joan Mesquida, säger att satsningarna under de senaste tolv åren har burit frukt. Bland annat har det gjorts investeringar på 800 miljoner euro.


Svenska Magasinet i Spanien

Liftkort, hyra av utrustning, lägenheter, väderprognos och snödjup se här
Till denna vinter kan Sierra Nevada stoltsera med 102,8 kilometer pister eller 115 olika pister

Till denna vinter kan Sierra Nevada stoltsera med 102,8 kilometer pister eller 115 olika pister


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255