Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Färg är fascinerande

Annons - Svenska magasinet
Här i Spanien är färgerna oftast terracotta, senapsgul, himmelsblått och naturligtvis bländande vitt – bra i ett land med varmt klimat, det känns fräscht och svalt

Här i Spanien är färgerna oftast terracotta, senapsgul, himmelsblått och naturligtvis bländande vitt – bra i ett land med varmt klimat, det känns fräscht och svalt

Färg är fascinerande

2010-11-11

Olika färger och olika nyanser av dem är en underbar företelse som omger oss varje dag. Det är ett fenomen som vi tar för givet och för det mesta ägnar vi det inte en tanke. Men om du stannar upp ett tag och ser dig omkring så upptäcker du hur oändligt många färger du kan se bara på den plats där du är just nu. Det är allt från naturens egna delikata färger till färgen på din bil eller dina kläder


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Annika Jonsson

Det är inte bara rött, blått eller grönt, det är alla tonerna och shatteringarna där emellan som gör denna värld så fantastisk. Det finns tusentals olika toner av varje grundfärg och, för att göra det hela ännu mer intressant, så har forskare kommit fram till att varje individ ser deras ”egen” ton av till exempel grönt. Det här betyder att du ser en annan färgton än vad jag eller någon annan gör. Hur de har kommit fram till detta är för mig ett mysterium!!! Men bara tanken tycker jag är hissnande. Det finns alltså tusentals toner av varje färg för varje individ. Vilket ju inte gör det enklare när man skall välja färger.

Om du har bestämt dig för att måla om ditt vardagsrum, till exempel, och du går in i en färgbutik så kan det verka som om det finns oändligt många färger att välja emellan.   Och visst; det finns säkert hundratals och det är inte alltid så enkelt att bestämma sig. Färg kan totalt förvandla ett rum, och då menar jag att resultatet kan bli fantastiskt, men det kan också bli en total katastrof. Så för att underlätta finns det några grundregler att ha i åtanke när du bestämmer dig för vilken färg du vill ha.

Den enklaste, och oftast den  mest harmoniska, vägen att gå är att hålla dig till en färg. Du kan använda samma färg och arbeta med olika nyanser. Om du till exempel väljer gult så kan du måla väggarna i en ljusgul nyans, klä din soffa i en mörkare gul och lägga dit några kuddar i till exempel brunt och orange. Om du arbetar efter den här metoden så kan du knappast gå fel.

Här i Spanien är färgerna oftast terracotta, senapsgul, himmelsblått och naturligtvis bländande vitt. Normalt sett är dessa färger väldigt ”jordiga” och de stämmer alla mycket bra med det vita. ( Och för att komplicera  världen av färger ytterligare. Kommer du ihåg från skoltiden när vi fick lära oss att vitt inte är en ”riktig” färg. Man snurrade på ett färghjul så fort man kunde och plötsligt så försvann alla färger och snurran blev vit! )

Hur som helst så vet nog de flesta av er att vitt reflekterar ljus och svart och andra mörka färger absorberar ljus. Det är skälet till att de flesta hus i Spanien är vitmålade. Oftast är de också målade vita inomhus. Detta stämmer väldigt bra i ett land med varmt klimat, det känns fräscht och svalt. Konstigt nog så målar många också sina väggar vita hemma i Sverige vilket för mig är lita besynnerligt. Vi har det nog kallt som det är och behöver istället varma toner tycker jag. ”Men smaken är som baken....” som vi brukar säga hemma i gamla Svedala, och tur är ju det för annars hade ju allt sett likadant ut.

När du nu har bestämt dig för vilken färg du önskar köpa för väggarna i, till exempel vardagsrummet, så måla ALLTID en test först. Färgtesten bör vara ca 1 kvadratmeter stor så att du får en riktig uppfattning.Och, glöm inte att testa både på den väggen där solen skiner in och den där det är skugga. Du kommer att upptäcka att färgen kommer att skifta i nyans ganska mycket. Detta är inte minst viktigt här nere i Spanien där solljuset är väldigt starkt.

Måla aldrig dörrar eller  fönster karmar i samma kulör som dina väggar. Det fungerar helt enkelt inte. Lämna dem gärna vita eller om du vill ha ett mer rustikt utseende så lasera dem bruna. Men MåLA dem aldrig bruna; det är trevligt om träets ådring fortfarande syns.

Som jag nämnde tidigare så har vi ju, tack ock lov, alla olika smak. Målsättningen med en ommålning är att göra det så snyggt som möjligt efter ditt tycke, din personlighet. Om du är nöjd med valet av färg på dina väggar så kan du alltid tillföra lite accessoarer, till exempel gardiner, kuddar,mattor, vaser även färgade stearinljus.Om du väljer samma färg på några utav dessa så kan du se hur det liksom ”håller ihop” rummet. Eller varför frågar du inte din lilla dotter eller barnbarn att måla en teckning till dig? Barn är enligt mitt tycke de bästa konstnärerna. Och ge dom då bara färgkritor i de färger som du nu har valt till ditt rum. Du förstorar sedan upp den och ramar in den och kanske t.o.m. målar ramen i någon matchande färg. När du har hängt upp den så har du inte bara ett vackert, koordinerat rum utan också, än viktigare, ett väldigt personligt. Och som grädde på moset så har du ett väldigt stolt barnbarn!

Du kanske undrar varför jag inte har pratat mer om det s.k. ”färg-hjulet”? Skälet till det är enkelt, jag håller inte med. Det är allmänt ”accepterat” att färgerna som kompletterar varandra bäst är de som ligger mitt emot varandra. Med andra ord, till exempel rött och grönt. Själv tycker jag att grönt och blått passar alldeles lysande bra tillsammans. Det är bara återigen att se dig omkring; blå himmel och gröna skogar.

Som jag sa förrut så finns det så otroligt många färger att välja på att resultatet kan bli fantastiskt, bedårande eller uselt men å andra sidan vad vet jag? Jag ser ju inte samma gröna färg som du gör.

PS. Jag har nu skrivit om alla de färger och toner som omger oss hela tiden.  Min goda vän Morgan Skantz ( som skriver om vin i denna tidning ) skrev i sin förra artikel att en flaska cava innehåller 49 miljoner bubblor. Också det otroligt eller hur? Men jag satte mig ner och räknade och jag kom fram till att min flaska innehöll 49.000.153 bubblor! När jag frågade Morgan så svarade han att jag antagligen hade tagit flaskan med mig upp till terassen och i och med det skakat den för då blir det alltså just så många bubblor 49.000.153!  Om det är nio trappsteg vill säga!

Saludos mis amigas/amigos
Om du har frågor, eller vill ha hjälp, så hör gärna av dig. Jag finns på [email protected].Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255