Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Nu drar jaktsäsongen igång

Annons - Svenska magasinet
För många står vildsvinsjakt på programmet (Foto: Ola Josefsson)

För många står vildsvinsjakt på programmet (Foto: Ola Josefsson)

Nu drar jaktsäsongen igång

2010-09-14

Så här års reser många svenskar på långsemester eller för att övervintra på Costa del Sol. I oktober inleds jaktsäsongen i provinsen Málaga. Det är Consejería de Medio Ambiente de la Junta som är den myndigheter som reglerar jaktsäsongen i provinsen Málaga som har 16.000 registrerade jägare av totalt 180.000 i Andalusien.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Jakten omsätter cirka 120 miljoner euro i provinsen Málaga under ett år vilket är en minskning med mellan 20 till 25 procent jämfört med tidigare år, före den ekonomiska krisen var ett faktum. Det skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.

Jakt är en viktig näringsgren speciellt i provinsens inland. Samhället Archidona räknas som jägarnas epicentrum i provinsen och här finns det ett antal företag som ”lever” av jaktsäsongen som varar från oktober till februari. Enligt Carlos Astorga som är president i Andalusiens Jägarförbund, Federación Andaluza de Caza, ger jakten flera synergieffekter i området.

Under sommarmånaderna är det kustkommunerna som är den ekonomiska motorn inom turistnäringen. Men faktum är att flera företag i samhällen i inlandet lever av jakt. Jägarnas förbund Federación Andaluza de Caza vakar över 442 jaktmarker som tillsammans mäter 572.000 kvadratmeter vildmark eller skogsmark.
Det finns en stor kärlek till hobbyn samtidigt som det ses som en social verksamhet. Det är en näringsgren som skapar jobb inom bar och restaurang samt försäljningen av jaktvapen och nödvändig utrustning. Jakten består främst av rådjur, hjort, vildsvin, kanin och bergsgetter.

Ett hagelgevär kostar i runda tal cirka 1.500 euro i en butik i provinsen Málaga. Plus annan nödvändig utrustning för cirka 200 euro.
”Lägg till patroner, picknick och boende på hotell eller hyra av stuga i regel under flera dagar i avlägsna områden”, säger Carlos Astorga.

Ett populärt område är foten av Sierra Morena, både för sin naturskönhet som tillgången på vilt.
I verksamheten ingår även jordbruk som specialiserar sig på att föda upp djur så att fångstvolymerna kan upprätthållas. Några av de viktigaste anläggningarna nationellt är Guipúzcoa och Granja Cinegética Perdices Altube, här handlar det om en miljon fåglar som föds upp, enligt siffror från Federación Andaluza de Caza.

Alla tillåtna jaktområden i Andalusien som följer riktlinjerna måste ha en teknisk jaktplan, eller en så kallad Plan Técnico de Caza. I den ska det framkomma vilka djur som får jagas, vilka perioder under året djuret är fridlyst i samband med brunstperioden och hur många exemplar av djuret som får skjutas, förklarar presidenten Enrique Quintana vid Antequeras jägarförbund Sociedad de Cazadores de Antequera.
”Vårt intresse sträcker sig längre än att jaga djur. Det handlar om att bevara ägnar sig åt naturskydd hela året”, säger Enrique Quintana.
Underhåll av ett jaktområde till att anställa skogsvaktare är inte billigt. Det kostar i runda tal 18.000 euro om året.Nationalparken Sierra de Cazorla öppnar för jakt några gånger under året (Foto: Ola Josefsson)

Nationalparken Sierra de Cazorla öppnar för jakt några gånger under året (Foto: Ola Josefsson)


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255