Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Att säga upp personal

Annons - Svenska magasinet

Att säga upp personal

2010-09-13

Vad gäller ang uppsägningstider, uppsägningslöner etc. Frågan är aktuell idag när fler sägs upp än som får en anställning. Bo Wennertorp från den svenska revisionsbyrån Global Accounting reder ut begreppen. Bo träffas lättast via e-post: [email protected]


Skicka till en vän

En arbetsgivare har mycket stor frihet att avskeda i princip vem han vill från sin arbetsplats. Men han måste alltid betala uppsägningslön med ett rejält tilltaget belopp. Om arbetsgivaren kan visa att bolagets ekonomi är svag och förlustbringande.  Och att detta förhållande kommer att ändras om den anställde avskedas skall arbetsgivaren betala en uppsägningslön om 20 dagar per anställningsår. Om arbetsgivaren inte kan visa att dessa två förutsättningar föreligger är uppsägningslönen 33 dagar per anställningsår. Vissa arbetstagare har i sina kontrakt en stipulerad uppsägningslön om 45 dagar, men detta torde vara ganska sällsynt.

Uppsägningslönen är skattefri för mottagaren och arbetsgivaren behöver ej betala sociala kostnader på utbetald uppsägningslön.

Vad sker vid uppsägningen?
Jo arbetsgivaren skall underrätta den anställde via Burofax eller ett kvitterat mottagande att den anställde inte längre behövs på arbetsplatsen samt att denne erbjuds 20 dagars ersättning per anställningsår eller då alternativt 33 dagars ersättning. En kalkyl upprättas som visar ersättningens storlek. Och den anställde får lämna sin arbetsplats samma dag.

Om arbetsgivaren erbjuder 20 dagars ersättning med hänvisning till bolagets dåliga ekonomi kan den anställde klaga hos domstol. Den anställde kan mena att uppsägningslönen skall sättas till 33 dagars lön per anställningsår.  Denna process kan ta upp till ett halvår. Om domstolen finner att den anställde har rätt så har den anställde rätt till full lön under den tid processen tagit. Dvs normalt upp till ca ett halvårs lön med sociala kostnader. Samt därefter en uppsägningslön om 33 dagar per anställningsår. Om arbetsgivaren är osäker på om han kan visa att verksamheten är förlustbringande samt att detta bör ändras om den anställde avskedas kan det vara enklare att bara betala 33 dagars lön per anställningsår.

Den anställde som ”bara” erbjuds 20 dagars uppsägningslön torde regelmässigt gå till domstol. Hans försvar är dels att ekonomin i bolaget inte är så dålig som arbetsgivaren menar, eller att ekonomin inte förbättras pga uppsägningen eftersom den anställde drar in ett stort belopp till sin arbetsgivare.  Om den anställde bara arbetat något år blir det förmodligen billigare för arbetsgivaren att betala 33 dagars uppsägningslön. Detta för att undvika en kostsam domstolsprocess.

Den anställde som avskedas och erbjuds 33 dagars lön per anställningsår har i princip ingen möjlighet att klaga utan får finns sig i den uppkomna situationen.  Alla som blivit avskedade får ett intyg från arbetsgivaren och med detta kan han besöka A-kassan och under max två år få en ersättning som är maximerad till 1.100 € per månad.

Tänk på att en tidningsartikel är generell och att du i ett konkret fall bör uppsöka en  erfaren revisor eller advokat för att ventilera den uppkomna situationen.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255