Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Iskallt förklädd rasism eller bara gott?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Iskallt förklädd rasism eller bara gott?

2005-06-10

Jag anser mig vara ytterst öppen för främmande kulturer och ser mig inte som rasist i någon form, eller rättare sagt, såg mig inte själv som rasist, men detta har jag nu fått omvärdera.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Carl Munther

Genom aftonbladet.se har jag fått ta del av den senaste tidens debatterier som visar att min barndoms favoritglassar, Nogger och 88:an, är såväl antisemitiska som rasistiska.
Det är en ”expertgrupp” kallad Antirasistbyrån, vars kontor i Malmö i brist på arbete, köpt vars en glasspinne och noga tittat på pinnarnas namn…

Nogger med lakritsöverdrag (Nogger Black), tycks enligt denna expertpanel vara ett föraktfullt namn mot den del av världens befolkning som har någon form av afrikanskt blod i ådrorna… Stackars min vän Inka som måste känna sig väldans förolämpad varje gång hon går till kiosken. Jag är hemskt ledsen Inka… Jag visste inte att jag var sån!

Värre än Nogger är 88:an… Här har Antirasistbyrån valt att dela upp glassens namn i två separata delar - 88 och :an. Om man nu räknar alfabetets bokstäver är den åttonde bokstaven H, vilket gör glassens namn - okodat enligt Antirasistbyrån - till HH, vilket INTE är förtäckt reklam för rederiet HH-lines, utan en förkortning av den antisemitkopplade hälsningen ”Heil Hitler”… Med andra ord har jag under mina ungdoms år haft en favoritglass med namnet ”HeilHitler:an”… Jaha… Så tillhörde man den falangen i samhället också…

Jag har förgäves försökt få kontakt med Antirasistbyrån i Malmö och dess huvudkontor - Centrum mot Rasism i Stockholm - men de tycker kanske att Svenska Magasinet är lite väl avancerat som namn, för något svar har jag inte fått. Det enda som möter mig på föreningens hemsida är en uppmaning som lyder ”Bojkotta Svennegettot!”. Bojkotta Svennegettot?

Som gammal stockholmare har jag allt för många gånger stött på skällsordet ”Svenne” som en beskrivning av dumma svenskar. Hur kommer det sig att en skattefinansierad verksamhet som Centrum mott Rasism, uppmanar landets invandrare att fortsätta kasta glåpord mot de av oss som fötts i det kalla landet i nord? Och jag som trodde att rasism kunde vara dubbelriktat, men tydligen inte… Det är ju skattebetalarna som betalar verksamhetens kampanjer, så då måste de väl ha rätt?
Läste förresten från ett GB-uttalande att man även fått indikationer på att glassen Iglo Cola förknippas med kokainmissbrukande eskimåer… Är nog dags för GB att byta namn på sitt sortiment! Finns ju t.ex. en BH-profil-erad glass med namnet Top-Hat och så gammal behöver man inte vara för att förknippa detta namn med något som många anser vara fel.

Visst är det väl för tur att det finns statligt subventionerade verksamheter hemma i Sverige som har tiden att hjälpa oss konsumenter att inte falla i den förrädiska fällan att förvandlas från normala, hyggliga människor, till att bli lömska främlingshatare?
Hur ska jag nu bli normal igen? Kanske ska jag övergå till konkurrentens glassar istället… Deras versioner heter ju Nougati respektive Nötkrokant… fast, då kanske jag är elak mot landets alla nötter?? Är jag det, Antirasistbyrån i Malmö och Centrum mot Rasism?!
Glassfria dagar i sommarhettan önskar en Munther Carl
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255