Hur är den svenska närvaron i provinsen Granada? Av Ola Josefsson

– Det är stabilt. De jag har träffat under de senaste åren är kvar och det kommer ständigt nya. Svenskarna är trogna provinsen Granada.

Svenskarna i Almuñécar tillhör provinshuvudstaden Granada, kommer de på besök?
– I höstas hade jag en grupp på 40 svenskar från Almuñécar här. Vi besökte en gammal lampfabrik i Granada som tillverkar Granadalampor, mycket vackra färgade glaslampor. Lamporna ser ut som att de har blyinfattat glas men det är inte bly. Det är ett riktigt hantverk, för tillfället är det tredje generationen som har fabriken. Det var deras farfar som gjorde lampor till kyrkan och till processionen.

– Besökarna fick vara med och skära ut och se hur man sätter ihop en lampa. Granadaföretaget har sålt lampor till Sverige i 40 år. En svensk agent beställer ett jättelass av Granadalampor två gånger om året.
– Efteråt var vi på sparbanken Caja Granada som har ett fint museum. Då var det en tavelutställning kring resor till Sierra Nevada på 1800- och 1900-talet. Det fanns konstverk av svensken Egron Sellif Lundgren med tavlor från Alhambra, Granada och Sierra Nevada. Egron besökte Granada på 1800-talet. Det var hans teckningar och målningar som fanns med på utställningen.
– Sedan avslutades Granadabesöket med restaurangbesök. Det blev en mycket trevlig dag, en kulturresa där vi även besökte Garcia Lorca-parken och hans hem.

Annons

Vilken ytterligare kontakt får du som honorärkonsult?
– Vi har många Erasmus-studenter som kommer hit, senast från Linköping, Västerås och Mälardalen.
– Jag får förfrågningar per telefon varje dag, ett par besök i veckan. När spansk tv har visat program om spanjorer och andalusier i världen, exempelvis i Stockholm får jag besök av spanjorer som vill flytta till Sverige och söka jobb. Även spanska Erasmus-studenter som ska till Sverige kommer till konsulatet för att få information eller hjälp med översättningar av betyg. Läs mer om lampfabriken i Granada här