Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vi strosar utmed kajerna

Annons - Svenska magasinet
Puerto Banus firar i år 35-årsjubileum (Foto: Juan Carlos Teuma)

Puerto Banus firar i år 35-årsjubileum (Foto: Juan Carlos Teuma)

Vi strosar utmed kajerna

2005-06-10

Småbåtshamnarna utmed Costa del Sol är nöjeslivets epicentrum. Med glamour, lyx och kändisskap är kustens hamnar bland de mest besökta turistmålen i Andalusien. Och snart kan Solkusten få Medelhavet största fritidshamn


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

.
.
.
.
Tillsammans med La Alhambra i Granada, La Alcazaba i Córdoba och Ronda är Solkustens fritidshamnar Sydspaniens mest besökta turistmål. Utmed kajerna i fritidshamnen Puerto José Banús, väster om Marbella, strosar 4,4 miljoner besökare per år.
Och fler lär det bli som besöker Solkustens småbåtshamnar i fritiden. Det finns nämligen planer på att Medelhavets största hamn ska placeras i Benalmádena kommun.

Utbyggnad
Det handlar om Puerto Marina som redan nu är ett av de mest populäraste nöjesställena på kusten. I flera år har man arbetat för en utbyggnad av fritidshamnen.
I maj pekade mycket på att det offentligt ägda bolaget för Andalusiens hamnar som fastställt de regler som måste uppfyllas innan projektet kan godkännas kommer att säga ja till en utbyggnad av Puerto Marina-hamnen.
Enrique Bolín, borgmästare i Benalmádena, säger att projektet kommer att bli av vilket innebär att Benalmádena kommer att få den största fritidsbåtshamnen i hela Medelhavet.

2.000 båtplatser
Totalt kommer hamnen att få omkring 2.000 båtplatser, att jämföra med dagens strax över 900 i Puerto Banús. Förhoppningen är att myndigheterna ska godkänna utbyggnaden före årsskiftet. Grannkommunerna, som tappar besökare, är inte så glada över Benalmádenas storstilade planer.
Grannen Torremolinos och borgmästaren Pedro Fernández Montes ser ett rött skynke i Puerto Marinas utbyggnad och menar att utbyggnaden ska inverka negativt på stränderna i grannkommunen.

35-års jubileum
Puerto José Banús på Marbellas gyllene mil var pionjären på Solkusten. José Banús födde idén någon gång på 1960-talet och den förverkligades av den franske ingenjören Pierre Cantó, som tidigare konstruerat hamnen i franska Canne.
Efter omkring två års arbete invigdes Puerto Banús i maj 1970. Även om den kan stoltsera med 35-årsjubileum var det först under 1990-talet som Puerto Banús blev den lysande stjärnan på den spanska Solkusten som den är i dag.

Saudiska prinsar
Kändisar, tv-folk, statschefer, saudiska prinsar, miljonärer och filmstjärnor har gjort Puerto Banús till en jätteindustri. Högkonjunkturen inleddes andra halvan av 90-talet och bidrog till en enorm tillväxt.
Enligt uppgifter i Diariosur har utvecklingen gått emot att över 5.000 människor är sysselsatta inom servicesektorn med kopplingar till Puerto Banús. Det handlar om barer, diskotek, nattklubbar, restauranger och butiksbiträden. Restaurangerna ligger på rad och serverar tusentals middagar varje kväll.

Längre öppettider
Inför sommaren 2005 kräver Företagarföreningen att få utöka öppettiderna för nöjeslokaler. De menar att regelverket som den regionala myndigheten, Junta de Andalucía, har infört dels är inkonsekvent och dels skadar det lokala näringslivet.
Föreningen menar att i nuläget har man liberalare regler för mindre orter med färre än 100.000 invånare än större turistorter som Marbella. Företagarföreningen vill att barer och restauranger i Puerto Banús ska få hålla öppet två timmar längre än de nuvarande stängningstiderna som är satt till klockan 4 på morgonen.
Vi får se hur det blir med den saken inför den stora turistinvasionen som anländer i augusti varje år då Spanien tillsammans med de större EU-länderna har sin industrisemester.La Caleta Vélez landar mest fisk i priovinsen

La Caleta Vélez landar mest fisk i priovinsen


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255