Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Rondabodegan Descalzos Viejos – Impressionante!

Annons - Svenska magasinet
Franciso, född och uppvuxen i Málaga, och Flavio, med sitt ursprung från Argentina, köpte det förfallna munkklostret för lite drygt tio år sedan. I dag är det en en extremt vacker och mycket unik Rondabodega (Foto: P-O Johansson)

Franciso, född och uppvuxen i Málaga, och Flavio, med sitt ursprung från Argentina, köpte det förfallna munkklostret för lite drygt tio år sedan. I dag är det en en extremt vacker och mycket unik Rondabodega (Foto: P-O Johansson)

Rondabodegan Descalzos Viejos – Impressionante!

-0001-11-30

Vi befinner oss i den del av Ronda, som kallas el Tajo. Året är 1505 och, tack vare ett Kungligt Privilegium från Drottning Doña Juana, kan munkar från Trinitario-orden börja bygga ett kloster på den branta klippväggen. Men livet på klippväggen är långt ifrån riskfyllt. Det handlar om liv och död! Och fienden är inte människan, utan naturen själv. Åtskilliga munkar får sätta livet till, sedan de krossats av nedfallande klippblock


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Morgan Skantz

Trinitario-munkarna, som senare bytte namn till Descalzos Viejos, Barfotamunkarna, finner dock livet i sitt kloster inte bara riskfyllt utan också alltför isolerat. De överger därför klostret på klippväggen år 1664. Istället bygger de ett nytt kloster inne i Ronda by. På det övergivna klostret i Tajo händer därför ingenting på åtskilliga hundra år.

Idag skriver vi år 2010, och vi befinner oss i samma kloster. Under kyrkomålningar från 1550-talet står vi och smakar några utsökta viner, som både fått jäsa och lagrats i munkklostrets kyrkosal. Detta tack vare de båda arkitekterna Francisco Retamero och Flavio Salesi.
Franciso, ”Paco” bland oss vänner, född och uppvuxen i Málaga, och Flavio, med sitt ursprung från Argentina, köpte det förfallna munkklostret år 1998. Två år senare, efter ett pietetsfullt renoveringsarbete (som naturligtvis kostat skjortan!)… har resultatet blivit en extremt vacker och mycket unik Rondabodega.
Under den unge och dynamiske chefsönologen Vicentes kunniga och ödmjuka ledning producerar Bodega Descalzos Viejos idag några alldeles utsökta kvalitetsviner. Tre röda och ett vitt.
Druvorna till vinerna kommer från bodegans två olika vingårdar. Den ena belägen på 650 meters höjd över havet. Den andra på hela 1000 meters höjd. Höjdskillnaden är synnerligen intressant. Skillnaden innebär bland annat att skörden på den högst belägna vingården blir upp till en månad senare än på den lägre.

Vid mitt senaste besök på bodegan, 30 mars, kom en mycket stolt vinmakare med en karaff, hällde upp ett glas och bad mig smaka. Jag trodde inte mina smaklökar! I glaset fanns ett rött botrytisvin(!), helt unikt för Andalusien.

Vad är då ett botrytisvin? Jo, det handlar om ett vin med så kallad ädelsötma. De mest kända exemplen är de franska Sauternesvinerna med Chateau D’Yquem i spetsen. Sagolikt goda och sanslöst dyra!
Anledningen till att man får fram den här ädelsötman är att druvorna i samband med mognaden får besök av en jästsvamp som heter Botrytis. Svampen sätter sig på skalen och suger ut det mesta av druvsaften, och kvar på på vinstocken blir små skrumpna russinliknande druvor.
Inte särskilt aptitliga att titta på, men när nektarn som finns kvar i druvan pressats och fått jäsa till vin blir resultatet oftast alldeles enastående. Anledningen till att botrytissvampen dyker upp är oftast en mycket hög luftfuktighet.

Hos Descalzos Viejos dök svamparna istället upp tack vare att druvorna angreps av en ovanligt tidig frostknäpp! När detta unika Botrytisvin är klart så kommer det att finnas tillgång till knappt 1000 37,5 cl-flaskor.
Druvsorterna som odlas hos Desscalzos Viejos är Merlot, Garnacha, Shiraz (Syrah), Cabernet Sauvignon, Petit Verdot och Graciano samt vitvinsdruvan Chardonnay. Totalt gav den senaste skörden, 2009, drygt 38 ton druvor på 11,8 hektar.

Flaggskeppet bland vinerna är DV Arte, som huvudsakligen är gjort på Petit Verdot och ekfatslagrat på fransk ek under 14 månader.
DV är gjort på Shiraz, Merlot och Graciano. I olika proportioner år från år. I årgång 2007 är Shiraz huvuddruva 50% och i övrigt ingår Merlot med 30% och 20% är Cabernet Sauvignon.
Vinet av årgång 2008, som fortfarande ligger på ekfat, har fått en helt annan sammansättning; här kommer Graciano att bli huvuddruva 50% tillsammans med 35% Shiraz och endast 15% Merlot. DV-vinet är korttidsekat, tre månader på fransk och amerikansk ek.
Det vita vinet är gjort på 100% Chardonnay. Det är lagrat under fem månader på ny fransk ek.
Priset på vinerna från Descalzos Viejos ligger på mellan 10 och 20 euro.


Vinet har fått jäsa och lagrats i munkklostrets kyrkosal under kyrkomålningar från 1550-talet. (Foto: P-O Johansson)

Vinet har fått jäsa och lagrats i munkklostrets kyrkosal under kyrkomålningar från 1550-talet. (Foto: P-O Johansson)Klostret på klippväggen från 1500-talet är i dag en bodega tack vare en varsam renovering

Klostret på klippväggen från 1500-talet är i dag en bodega tack vare en varsam renovering


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2020 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255