Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

61 bankkontor stängde ned i provinsen under 2009

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

61 bankkontor stängde ned i provinsen under 2009

2010-04-07

Det är inte bara svenska och danska banker med representationskontor inom private banking som stänger ned på Solkusten. Efter flera år med en hög ekonomisk tillväxt i Spanien där fastighetsförsäljningen fungerat som en turbo blir antalet spanska bankkontor och sparbanker färre i provinsen Málaga för första gången på 15 år och hamnar på samma nivå som året 2003.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

En lavin av nya bankkontor och sparbanker öppnade upp i provinsen Málaga under den ekonomiska boomen med syfte att erbjuda förmånliga hypotekslån. Mellan åren 2002 till 2008 fick provinsen 440 nya bankkontor.
Nu går det mot andra hållet, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga. Under 2009 stängdes 61 bankkontor vilket innebar att Málaga hade 1.332 bankkontor eller sparbanker vid årsskiftet, enligt statistik från den spanska riksbanken Banco de España.
Enligt generaldirektören vid Banco de España, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, kommer avvecklingen att fortsätta de närmaste åren. Spanien är alldeles för banktätt i relation till övriga Europa, menar han.

Flera av bankkontoren i Málaga stad samt i samhällena utmed Costa del Sol har i första hand arbetat med hypotekslån till bostadsköpare vilket har visat sig vara långt under värdet för lönsamhet. Dessa filialer har haft en svag variation då det gäller utbudet av tjänster. Som det ser ut i dagsläget borde ett rimligt antal bankkontor i provinsen ligga på 1.150 kontor.

Francisco Villalba, ekonomisk analytiker vid Analistas Económicos de Andalucía (AEA), menar att det inte ”råder något tvivel om att krisen har minskat verksamheten på kontoren och att flera filialer inte uppfyller kriterierna för lönsamhet. Det har öppnats för många kontor i Spanien, nu är trenden att optimera”.
Samtidigt måste det finansiella systemet anpassas till det nya ekonomiska scenariot precis som privata företag. Det menar Juan Carlos Robles vid Colegio de Economistas de Málaga.

Förutom den ekonomiska krisen som har slagit hårt mot Spanien finns det andra skäl till dålig lönsamhet för banker. Ett antal bankfusioner gör att bankkontor läggs ned. Enbart fusionen mellan Unicaja och Cajasur kan innebära en nedläggning av 300 kontor, de flesta av dem i Córdoba, enligt uppgifter i media. Internet-användningen ökar, framför allt de yngre gör sina bankärenden via nätet.

Uppgifter från Banco de España visar också att familjer och företag från provinsen har beviljats krediter på 45.859 miljoner euro vilket är dubbelt så mycket som summan av sparade pengar, 20.554 miljoner euro.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det inte bara är provinsen Málaga som drabbas av nedlagda bankkontor. Totalt finns det i nuläget 44.085 bankkontor i Spanien efter att 1.577 tvingades slå igen under fjolåret.

Utländska banker från länder utanför EU och som är verksamma i Spanien återhämtade sig något under fjolårets sista kvartal. Enligt Asociación Española de Banca avslutade JP Morgan, Credit Suisse, Bank of America och Citibank året 2009 med totalt 4.482 miljoner euro i krediter, vilket dock var 2,5 procent sämre än året innan.

De fyra största onlinebankerna i Spanien gjorde 15,6 miljoner euro i förlust under 2009 jämfört med en vinst på 7,85 miljoner 2008. Den bank som bidrog mest till nedgången är Uno-e, enligt Asociación Española de Banca (AEB). De övriga av Spaniens största onlinebanker är Banco Popular-e, OpenBank Santander och Consumer e Inversis.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255