Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – Lagligheten har återvänt till Marbella

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Lagligheten har återvänt till Marbella

2010-02-11

Efter 24 år har Marbella en legaliserad stadsplan. Se där, en god nyhet i lågkonjunkturens Spanien. Vill faktiskt påstå att det kanske är den bästa nyheten för Costa del Sol på mycket mycket länge. Och det är en fjäder i hatten för Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz. Marbella blir den första staden som har över 100.000 invånare som anpassas till Ley de Ordenación Urbanística de Andalucía.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

”I dag har lagligheten återvänt till staden liksom förtroendet” utropade en glad borgmästare efter beskedet. Arbetsgivare, byggare, fackföreningar och politiker jublade och firade rejält den 29 januari. Kanske presidenten för byggbolagens organisation, Asociación de Constructores y Promotores de Málaga (ACP), José Prado uttryckte det bäst: ”Jag finner inte ord”.
”Marbella vinner på denna stadsplan”, utropade arkitekten Manuel González Fustegueras entusiastiskt, och visst har han rätt. Med den nya stadsplanen femdubblas ytan med grönområden.

Få kommuner på kusten har en godkänd stadsplan. Illegala fastigheter som kan räknas i tiotusentals har skapat en enorm osäkerhet. Vem kan sälja illegala hus? Vem vill köpa? Och hur ska det kunna byggas utan en legal stadsplan?

Marbellas stadsplan har fungerat som en hämsko på hela fastighetsbranschen. Nyheten sent på eftermiddagen den 29 januari att Marbellas nya stadsplan klubbats igenom i Sevilla kommer att fungera som smörjmedel i ett för närvarande mycket kärvt maskineri på kusten som heter fastighetsbranschen.

I den nya stadsplanen ingår det att Marbellas befolkning kommer att öka med 40.000 invånare de närmaste åtta åren. Kommunen räknar med investeringar på 1,8 miljoner euro.

Detta kan bli startskottet som får turisterna (läs köparna) att komma tillbaka för att förverkliga sin dröm om en bostad på Costa del Sol. Att nu Comisión de Ordenación del Territorio y Urbanismo de Andalucía godkänt Marbellas stadsplan, Plan General de Ordenación Urbana (PGOU), ger alla potentiella köpare en säkerhet som tidigare var som bortblåst. COTU är ett rådgivande organ till Andalusiens regionalregering, men dess beslut är bindande.

Det betyder även att 16.000 tidigare illegala bostäder har legaliserats, bostäder som byggdes under epoken med Grupo Independiente Liberal (GIL), vilket har varit den stora stötestenen i förhandlingarna. Tusentals bostadsägare kan alltså pusta ut. Men fortfarande återstår nära 2.000 illegala bostäder som på ett eller annat vis ska ”sorteras ut”, bland dessa ingår 238 lägenheter i Banana Beach. Flera av dessa fall kommer att avgöras via domstolsförhandlingar vid Tribunal Superior de Justicia de Andalucía.

Efter att Ángeles Muñoz blev borgmästare i Marbella har det skett en rad positiva förändringar. När den svenskgifta Ángeles blev borgmästare tog hon på sig en av landets tuffaste uppgifter. Att röja upp efter år av vanskötsel, putsa på Marbellas slitna fasad.

Partido Popular med Ángeles Muñoz i spetsen prioriterade rätt. Bara två månader efter segern i kommunalvalet 2007 var en första version av en ny stadsplan utarbetad och blev godkänd. Den förfinades och version nummer två godkändes i oktober 2008, version nummer 3 godkändes i juli i fjol, den som nu låg till grund för beslutet i Sevilla. Och det krävdes mycket arbete, totalt lämnades det in 8.500 klagomål mot stadsplanen! Men det är ”omöjligt att behaga alla”, som Muñoz mycket riktigt sa efter beslutet i Sevilla.

Kommunen arbetar hårt på att sälja in namnet ”Marbella” på flera håll. Stora satsningar har gjorts i Förenade Arabemiraten, en marknad med stor köpkraft och smak för Marbella. Och helgen 13 och 14 februari satsade Marbella kommun på egen monter vid mässan ”Köpa Hus Utomlands” i Stockholm. Borgmästaren Ángeles Muñoz tillsammans med Marbellas turistambassadör, Dolph Lundgren var på plats och deltog i en paneldebatt under temat ”Marbella är tillbaka i rampljuset” .

Ett annat intressant projekt som sjösatts är ”Odisea” där José Luis Hernández har fått huvudansvaret i att förändra kommunens hamnar till att bli de mest attraktiva i Europa. Lyxen och glansen ska återställas. Marbella har tagit de första kontakterna med Saint-Tropez och Nice i Sydfrankrike med målet att lägga grunden för vad som kan bli en turistled i det mest glamorösa av Medelhavet.

Beslutet i Marbella sporrar och inspirerar, det sprider som ringar på badvattnet på Costa del Sol. Samma dag som Marbella fick beskedet från Sevilla satt Fuengirolas kommunfullmäktige i ett extra insatt sammanträde för att godkänna texten till Fuengirolas nya stadsplan, Plan General de Ordenación Urbana (PGOU).

Fuengirolas befolkning väntas öka från 70.000 till 140.000 på åtta år. 1.500 nya lägenheter är planerade i det som går under ”Plan Municipal de Viviendas Asequibles”. Enligt kommunala källor innehåller den nya översiktsplanen faciliteter som 200.000 kvadratmeter för undervisningsändamål, 250.000 kvadratmeter för kulturella och sociala evenemang och 150.000 kvadratmeter till idrottsanläggningar.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255