Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

”Bra avkastning på pengar genom bostadsköp i Spanien”

Annons - Svenska magasinet

Att äga en bostad i Spanien ger en stadig avkastning genom uthyrning och värdeökning på lång sikt, säger Björn Simonsson

Att äga en bostad i Spanien ger en stadig avkastning genom uthyrning och värdeökning på lång sikt, säger Björn Simonsson

”Bra avkastning på pengar genom bostadsköp i Spanien”

2019-10-10

Ett förändrat läge sedan tidigare år med politisk oro (läs: Brexit), instabilitet och en svensk krona som har rasat i värde. Det sätter spår i fastighetsbranschen där svenskarnas bostadsköp i Spanien dalar under 2019. Som investering är ett bostadsköp i Spanien oslagbart. Det är en investering att njuta av och som ger avkastning.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Den 6 september publicerades ny statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores som visar att svenskarna gjorde 723 köp under andra kvartalet i Spanien, en siffra som nästan är identisk med första kvartalet men en minskning med 31,9 procent jämfört med samma period 2018. Det är den lägsta kvartalssiffran sedan andra kvartalet 2015. På årsbasis har svenskarnas köp av bostäder i Spanien minskat med 26,5 procent.
Även om antalet köpare har minskat är intresset för köp i ett varmt land fortsatt stort. I Spanien ligger svenskarna på plats åtta i den utländska köpligan.

Färre besökare
Under fjolåret 2018 slog mässorna Köpa Hus Utomlands rekord i antalet besökare och nådde 26.500 på sju mässor som arrangerades i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors. Det var all time high.
Höstens första mässa hölls i Göteborg under tredje veckoslutet i september. 1.600 besökare på lördagen, cirka 1.350 på söndagen. Något färre än i fjol.
Utställarna var nöjda. Det är bra kvalitet på besökarna. De som har pengar är fortsatt på marknaden för att köpa. De som måste låna håller sig undan när kronan är svag. Tills alla har vant sig vid den svaga kronan, vill säga.

Färre besökare än tidigare gör dock inte att utställarna tycker det är sämre. Kvalitet på besökarna går alltid före kvantitet.
- Det finns två kategorier av besökare. De som kommer när tiderna är de rätta och som behöver låna. Och så finns det en kärngrupp. Deras ekonomiska förutsättningar är alltid bra. De har möjligheter och viljan, och de har råd. Med färre besökare får den gruppen både mer tid, större utbud och blir bättre omhändertagna. En fördel med färre besökare alltså, säger Björn Simonsson, VD vid Fair Media.

Investering att njuta av
Ett bostadsköp i Spanien är en bra avkastning.
- Snart får du betala för att ha pengar på banken. Bra avkastning på pengar får man genom att köpa en bostad i Spanien exempelvis. Det är en stadig avkastning genom uthyrning och värdeökning på lång sikt. Och låna pengar på banken är nästan gratis.

Det är värt att stanna upp och fundera ett ögonblick. Det är fantastiskt med bostad utomlands i ett varmt land.
- Det är en investering att njuta av. Vilken annan investering kan du njuta av? Det kan du med bostad i ett varmt land. Och du får direktavkastning genom att hyra ut som kan täcka en liten räntekostnad och underhåll, menar Björn Simonsson.

- Vi kan bara gå till oss själva. Vad vill vi? Förverkliga drömmar, göra det vi önskar och komma till skott. Plötsligt har klockan slagit och så ångrar vi det som vi ville men inte gjorde. Hösten kommer. Idag är det två grader. Varför inte njuta av livet.
Björn Simonsson beskriver dagens situation med att vi upplever en belåningsekonomi där alla lånar pengar. Det är enorma underskott runt om i världen. Överallt lånas det pengar. Staten finansieras av lånade pengar lite överallt. Det kommer att vara låga räntar under lång tid framöver.

Och så har vi den svaga svenska kronan. Hur länge till?
- Att vi har färre besökare är en avspegling av marknaden som har gått ned. Inte så konstigt med det. Valutan känns jobbig för folk. Hade du frågat mig för ett år sedan när turbulensen med kronan började hade jag svarat att det nog bara är en tillfällig grej. Att kronans marknadsvärde borde vara nio kronor för en euro med tanke på vad svensk ekonomi är värd i förhållande till andra ekonomier.
- Nu tror jag att vi måste vänja oss vid läget, ta in situationen med en svag krona och lära oss att leva med den. Marknaden kommer att avvakta ett tag men när den väl har vant sig sätter det fart igen, säger Björn Simonsson.

Medan andra ekonomier dopas av länders riksbanker som eftersträvar en hög inflation fortsätter den svenska riksbanken med negativ styrränta. Samtidigt börjar ekonomi och tillväxt att avta. Det finns ingen möjlighet för Sveriges riksbank att höja räntan.
- Vi får nöja oss på lång sikt att ha detta värde på svenska kronan vi har just nu. Det blir en viss avmattning tillsvidare på grund av kronans värde.

Problemet är den svaga svenska valutan. För övrigt är det bra fart på fastighetspriserna och börsen går bra. Ekonomin i grunden är bra och det är billigt att resa.
- Men vi får ställa in oss på den nivån att svenska kronan är fortsatt svag.

Flyttskäl
En bra investering är det fortsatt alltså även om kronan svajar. Det finns flera skäl att som glad pensionär tillbringa de sista ljuva åren i ett varmt klimat.
Svenska Magasinet har varit med vid mässorna sedan starten 2003. När vi träffar besökare framkommer det många skäl till utlandsflytt. Krämpor och kroniska sjukdomar gör att människor lockas till värme, ett hälsosamt klimat och Medelhavsdiet. Snö, ishalka på gator och trottoarer, lårbensbrott och fallolyckor lockar också köpare till Spanien.
Senaste tiden har ett nytt argument och skäl till att lämna Sverige framförts: Våldet.
- Jag och frugan går aldrig ut efter klockan åtta på kvällen där vi bor, säger en medelålders man jag möter vid Svenska Mässan i Göteborg.

Själv kontrar jag med att säga:
- Klockan 8? Då börjar ju kvällslivet i Spanien.

- Precis. Och vi känner oss alltid trygga på gator och torg i Spanien. Polisen syns i gatubilden, de är hjälpsamma och skapar en trygg atmosfär med sin närvaro. Dessutom är vi nöjda med den spanska sjukvården.

Fler yngre
Det finns även positiva tongångar. Mäklarringen ser en tydlig trend med att det är allt fler yngre personer väljer bostad utomlands. Det är inte bara pensionärer.

Att ha ett hus eller en lägenhet som bara är att åka till, där det är garanterade soltimmar och behaglig badtemperatur stor del av året – lockar många. Enligt Mäklarringens bostadsförmedlare på de populära semesterorterna Costa Blanca och Costa del Sol i Spanien, ser man ett skifte. Särskilt småbarnsföräldrar väljer att hitta semesterlugnet utanför Sveriges gränser.
- Från 2016 började det bli tydligt, köparna blir allt yngre och yngre. Nu är nästan hälften av alla de som köper via oss under 50 år. Många vill kunna nyttja bostaden tillsammans med sina barn, bygga upp ett liv på en annan plats som man kan njuta av senare i livet och ha ett semesterställe där man verkligen kan landa, säger Katarina Johansson vid Mäklarringen på Costa Blanca och Alicante.

De yngre vågar köpa idag, de är mer flexibla än förr. Många reser väldigt mycket ändå och ser inga problem med att ha en semesterbostad långt bort. De flesta söker ett andra hem, en mer avslappnad livsstil och en annan kultur. Idag har folk ett större ekonomiskt utrymme än tidigare och många väljer att finansiera genom att hyra ut när de själva inte är på plats. De flesta söker en mindre bostad med två sovrum, takterrass i sydväst och promenadavstånd till stranden.
- Vi tror att det är en trend som kommer att hålla i sig. Vår målsättning är att sälja en bostad om dagen på Costa del Sol och vi har alltid ett stort intresse från svenska utlandsköpare, säger Thomas Malm på Costa del Sol i en pressrealse.

I framtiden kommer utbudet att öka vid Köpa Hus Utomlands hoppas Björn Simonsson, VD vid Fair Media. Han vill utveckla mässan och få in nya typer av utställare.
- Mat och vin, dofter, mattorg eller som en spansk saluhall. Det ska vara en upplevelse att besöka våra mässor.

Fakta/Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingfors
Köpa Hus Utomlands arrangeras under ett veckoslut i Sveriges tre största städer plus i finska Helsingfors. Länder representerade hösten 2019: Spanien, Portugal, Frankrike, Turkiet, Thailand, Norra Cypern, Italien, Albanien, Malta, Cypern, Kreta och USA.
Seminarier som hålls i anslutning till mässan är helt gratis för besökarna. De handlar om hur ett köp går till olika populära länder samt speciella seminarier om skattekonsekvenser vid köp av bostad utomlands, pensionering utomlands och lånemöjligheter vid köp av bostad utomlands.
Läs mer: fairmedia.se
 

Svenska Magasinet i Spanien
Allt fler yngre personer väljer bostad utomlands. Det är inte bara pensionärer.

Allt fler yngre personer väljer bostad utomlands. Det är inte bara pensionärer.

Något färre besökare på mässorna är att vänta. De som har pengar är fortsatt på marknaden för att köpa. De som måste låna håller sig undan när kronan är svag.

Något färre besökare på mässorna är att vänta. De som har pengar är fortsatt på marknaden för att köpa. De som måste låna håller sig undan när kronan är svag.Spanienseminarier lockar

Spanienseminarier lockar


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255