Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Hej Läsare: Hemtjänst - finns det här?

Annons - Svenska magasinet

Hej Läsare: Hemtjänst - finns det här?

Hej Läsare: Hemtjänst - finns det här?

2017-09-12

Vår skotska granne Helen har åldrats radikalt det senaste året, och vad mer kan man förvänta sig av en åttiosjuåring? Hon lever ensam i sitt stora hus med två hundar och har en städerska som kommer varje dag.


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

Under den senare delen av sommaren lyckades hon ramla och slå sig tämligen illa, vilket medförde två elakartade sår som inte velat läka. Det har också inneburit att hon inte kan gå och har blivit sängliggande och beroende av mer hemtjänst – hemtjänst som hon inte har. Familjen finns långt borta, är allmänt passiva i sin inställning till sin gamla mammas behov av hjälp, varvid hennes närmaste vänkrets har fått ställa upp. Helhjärtat och dygnet runt. Det är ett tungt och krävande arbete.

Helens tillstånd försämrades ytterligare och sent en kväll fick vi skicka efter ambulans, som tog henne till närmaste sjukhus. På sjukhuset konstaterade man att hon hade en urinvägsinfektion. Runt midnatt samma dag skickade man hem henne halvnaken i en taxi. Hur är detta ens möjligt, undrar man med frustrerad upprördhet? Hon har smärtor, kan inte gå och inte ens en taxichaufför hade kunnat bära henne in i huset. Tillståndet blev inte bättre, snarare sämre, varvid vi tillkallade vår egen läkare för ett husbesök. Det tog inte lång stund för honom att konstatera att läget var allvarligare än en urinvägsinfektion. Helen hade en livshotande och akut e-koli infektion som måste behandlas omgående. Ny ambulanstur och in till universitetssjukhuset till Málaga. Det första sjukhuset är nu anmält för sin bristande vård och hantering.

Det är inte lätt att bli gammal oavsett var man befinner sig, men det finns hjälp att få i sådana här situationer och det har gått snabbt att sätta saker och ting i rullning. Familjen har kallats in för att ordna upp alla detaljer. Under den här resan har vi fått lära oss att det faktiskt finns kompetenta hemtjänstorganisationer som kan ta över och på ett professionellt sätt ge vård i hemmet. Här där vi bor heter de Costa Angels och ger olika val hur mycket omvårdnad som önskas. 24-timmars-vård i hemmet kostar 90 Euro/dag, vilket också omfattar matlagning och som i Helens fall, att ta hand om hennes två hundar, uträtta ärenden med mera.

Frågan känns dock relevant efter detta: ska jag bli gammal i Spanien eller Sverige?


 Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255