Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Spanien just nu – Annika Bengtzon

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – Annika Bengtzon

Liza Marklund är en av Sveriges mest lästa författare. Jag har själv flera av hennes romaner hemma i bokhyllan. I senaste romanen letar Kvällspressenjournalisten Annika Bengtzon scoop på Solkusten


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

En svensk före detta NHL-stjärna och dennes familj hittas gasmördade i lyxvillan i urbanisation Las Estrellas de Marbella i Nueva Andalucia. Alla är döda utom den 16-åriga dottern Suzette, som är spårlöst försvunnen. Journalisten Annika Bengtzon skickas till kusten.
Många svenskar på Solkusten kommer att skaffa sig ett exemplar av kriminalromanen ”En plats i solen”. Du kommer att dra på smilbanden; miljöerna och rollkaraktärerna i romanen har du troligtvis mött på din plats i solen.

När jag läser om restaurang La Garrapata som Annika Bengtzon besöker får jag genast känslan av att det måste vara gamla Gambasol nedanför Rondakrysset. För visst är det så?

Det är fiktion men visst lockar rollfigurerna i kriminalromanen fram många skratt. Den skönaste snubben är kanske rollkaraktären Rickard Marmén som har försökt och misslyckats med precis allt som går att tänka sig. Han har hyrt ut solstolar och hästar, drivit restaurang, sålt knuttimrade hus och är i romanen En plats i solen mäklare med ostädat kontor. Jag har mött honom.
Eller polistolken Carita Halling Gonzalez som exakt liknar de kvinnor som shoppar loss på La Cañada (Lakanjada): smal och blond och brunbränd med tight urringad tröja och leopardmönstrad tygväska”. Jag har mött henne.
Och kvinnorna är skönhetsopererade, det är snarare regel än undantag. Som Wilma, 19, ung, blond, översminkad och riktigt ordentligt bröstopererad. Som i boken är sinnebilden för det festande klientelet. Jag har mött henne.

Och alla dricker vin ständigt.

Frågan är vad svenskarna på hemmaplan ska tro om oss Spaniensvenskar efter att ha läst ”En plats i solen”. Precis som journalisten Annika Bengtzon inte gillar schablonbilden av en bångstyrig och tvär tonåring, kanske en del Spaniensvenskar ogillar den ”bild” som kan komma att genereras.
Stämmer bilden av Solkustens svenskar i En plats i solen? Allt beror på vem du frågar och i vilken miljö personen vistas.

Det finns två nordiska sambandsmän på Solkusten. De finns också med i ”En plats i solen” där till och med Annika Bengtzon tillbringar en het natt med en av dem på hotell Pyr i Puerto Banús. Delar av den andres förnamn stämmer med verkligheten.

Kriminalromanen handlar till stora delar om narkotikasmuggling och penningtvätt på Solkusten. Spaniens läge med Marocko på andra sidan, de kulturella och språkliga förbindelserna till Sydamerika och med skatteparadiset Gibraltar, allt är en grogrund till en enorm industri där organiserade ligor härjar.
Knarkpengar tvättas vita genom att slussas genom mängder av insynsskyddade bolag på Gibraltar och genom att bygga stora och dyra hus på Solkusten. Knarkbaronen säljer sedan och pengarna är inne i systemet. Tvättmaskinen går dygnet runt.
Spanien är etta i världen i kokainkonsumtion. Och precis som i romanen händer det att svenskar åker dit. Exempelvis berättade Svenska Magasinet för några år sedan om en känd svensk golfinstruktör som greps på bar gärning när han satt i köket och vägde och portionerade kokain. På dagtid lärde han de rika svenskarna på Solkusten att spela golf, resten av dygnet handlade det om annan business. Och ett antal svenskar har mördats kallblodigt i Spanien varav de flesta fall är ouppklarade.

Liza Marklund kan skildra komplexiteten i det moderna samhället. Den grå vardagen, arbetslivet, spruckna relationer, bristen på kommunikation, mammans oro över barnens uppväxt i en ond värld plus mycket annat. Hennes böcker är samhällskritiska, tänkvärda och väl värda att läsa.

Sajten www.costadelsol.nu liksom Svenska Magasinet förekommer i boken när Annika Bengtzon gör research. Någon kännedom om det aktuella inbrottet har inte vi när Annika Bengtzon ”ringer oss”.
Fiktion, javisst, men ändå kan det stämma till eftertanke att vi måste vara vakna på händelser och de villkor vi dagligen möter på Solkusten, så att inte våra texter blir stöpta i annonsbyråernas gjutformar och sedan hamnar i glassiga reklammagasin där allt ska vara glamouröst, inställsamt och tillgjort.
Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2018 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255