Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Sherrytriangeln

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Sherrytriangeln

Fruktbarhetsgudinnan Ceres lär ha haft ett finger med i spelet i Jerez historia. När romarna kom till dessa trakter möttes de nämligen av böljande slätter fyllda av oändliga rader av vinstockar. Inte undra på att den romerska gudinnan fick ge namn åt den stad som kom att dominera området


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Monica Ramfelt
Foto Harry Ramfelt

De kalkrika jordarna, det milda klimatet och de ljumma Atlantvindarna har skapat ett perfekt utgångsläge för vinodling. Vinstockarna breder ut sig, väster och norrut, som en solfjäder med städerna El Puerto de Santa Maria, Rota, Chipiona och Sanlúcar de Barrameda balanserande på ytterkanten.

Byggboom och EU-bidrag
Tyvärr har byggboomen börjat nagga odlingarna i kanterna, särskilt längs kusten och bönderna stimuleras att sluta odla sitt vin p.g.a. generösa EU-bidrag. Det är lite synd för vad passar bättre att börja en middag med än en riktigt kall, torr sherry? Det finns mycket att välja på. Särskilt i Jerez ligger bodegorna tätt och man inbjuder mer än gärna till provsmakning och en rundvandring i källarna bland de gamla, amerikanska ekfaten.

Hästavel och flamenco
Även om vinet intar första plats i Sherryområdet kommer flamencon inte långt efter, för att inte tala om uppfödningen av hästar och tjurar. Vi närmar oss Jerez via det imponerande Cartujaklostret som man inte kan undgå att se från vägen. Här har kartusianerna i gångna tider ägnat sig åt hästavel och de berömda ”caballos de Cartuja” är vida kända för sin uthållighet och lugna karaktär.
Väl inne i Jerez gäller det att inte förirra sig för det är ganska så nedgånget i periferin. Be om en vägbeskrivning till Plaza del Arenal på närmaste hotell! Därifrån är det nära till allt, den medeltida borgen, den pampiga katedralen och alla de andra fina kyrkorna och palatsen. Flera bodegor ligger också här och på gågatorna kan man sitta på en vinbar och smutta på en sherry från den ljusaste och torraste manzanilla till den mörkaste och sötaste muskatell.

Rota – ett smultronställe
Nu kör vi till Rota och det är så pass trevligt att man med fördel kan övernatta här. Hotel Duque de Nájera är det bästa valet, dyrt men fint med perfekt läge vid havet och gamla stan. Flera andra hotell finns i närheten. Härifrån kan man lätt ta sig med båt till Cádiz eller runt Sherrytriangeln med bil. Staden ligger vackert med vida sandstränder och en bred remsa pinjeskog och sanddyner bevarade. Gamla stan är trivsam och gömmer på en försvarsborg från 1300-talet, några fina kyrkor och ett museum för modern konst i ett gammalt palats.

Fiskelägena vid Guadalquivirs mynning
Chipiona är en liten ort med ett högt fyrtorn som markerar infarten till Guadalquivir långt ute på en udde i Atlanten. Även här finns långa, fina sandstränder och en gågata parallellt med stranden. Alldeles nyrenoverade är den fina 1500-talskyrkan och ett kloster med vacker pelargång.
Chipiona är känt för sitt goda, söta muskatellvin medan Sanlúcar är hemort för manzanillan, den ljusaste, torraste och elegantaste typen av Jerez fino. Ett museum är tillägnat denna ädla dryck och det hittar man i gamla stan i Sanlúcar. Här trängs gamla fina palats tillsammans med kyrkor och kloster och hela 17 bodegor öppnar sina portar för törstiga besökare.
Nere vid hamnen handlar man med nyfångad fisk och skaldjur och här kan man njuta av en hummer med manzanilla på någon av restaurangerna vid flodmynningen. Härifrån går också båtar till Nationalparken Doñana, ett orört träskområde och eldorado för flyttfåglar från kallare breddgrader.

En bedagad skönhet
Vårt sista utflyktsmål, El Puerto de Santa Maria, saknar inte heller breda sandstränder och träskmarker. Sherryvinerna flödar och bodegorna, med Osbornes berömda varumärke den svarta tjuren i spetsen, dyker upp lite varstans i staden.
Att El Puerto varit välmående ser man på alla vackra fasader som möter en på en stadspromenad, några vackert renoverade, andra i skriande behov av sanering. Det var handeln med Latinamerika som gav ett rejält uppsving åt den gamla hamnstaden, som en gång grundades av grekerna. Tyvärr är trafiken påträngande, vilket gör det svårt att njuta fullt ut av allt fint som staden har att erbjuda: San Marcosborgen, Mayor Prioralkyrkan och tjurfäktningsarenan, för att bara nämna några pärlor.
Från El Puerto är motorvägen snabbast men varför inte välja en annan väg tillbaka och kanske besöka de båda intressanta städerna Vejer och Tarifa. Titta in på min hemsida www. smultronstallen.eu om du vill läsa om dem.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2018 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255