Av Anders Löfgren
e-post: [email protected]
Vad är då Volvo Ocean Race? Det är det ultimata testet av hur ett lag fungerar under oerhörd press och ett mänskligt äventyr som inte liknar något annat. För de allra flesta är det en stor utmaning och ett jätteäventyr att segla runt jorden. De här lagen ska inte bara segla jorden runt, de ska göra det så fort det bara går i extrema kappseglingsbåtar. Man ska segla 45.000 nautiska mil över fyra oceaner, besöka sex kontinenter och tolv städer.
Hamnområdet ”Race Village”
Hamnområdet myllrade av folk och kan närmast beskrivas som ett nöjesfält dock utan karuseller och liknade. Det fanns massor med aktiviteter både på land och till sjöss. Till sjöss fanns två olika typer av segelbåtar som besökarna kunde få testa. En avancerad katamaran och en litet enklare segeljolle. På land fanns Volvo Ocean Race Museum och en äldre Volvo Ocean Race-båt som man kunde få klättra omkring på och i. Dessutom hade varje team en monter, en scen för olika uppträdanden m.m. samt montrar som beskriver båtarna i detalj m.m.
Båtarna
Båtarna är entypsbåt Volvo Ocean 65 vilket innebär att alla båtarna är identiska och byggda på samma varv så att alla har precis samma förutsättningar. Även seglen är tillverkade av samma segelmakeri och man får använda max 17 segel totalt under hela seglingen och ta med max 9 på båten för varje etapp.
Båtarna är extrema på många sätt. De är drygt 20 m långa och 5,6 m breda och ett djupgående på 4,8 m. Totalvikten är bara 12,5 ton (tom båt) vilket är extremt lite för en båt i den storleken. Masten är 30,3 m hög och storseglet är 163 m2 och maximala segelytan är 572 m2
Invändigt är utrustningen väldigt spartansk, allt för att hålla den totala vikten nere. Båtarna är byggda i kolfiberarmerad plast vilket gör att allt är kolsvart under däck. Att måla i någon ljus färg skulle göra båten tyngre.
Nya regler
Bemanningsreglerna är något ändrade till årets upplaga av racet. I racet för 3 år sedan så hade sex båtar helt manliga besättningar med 8 personer och en båt med helt kvinnlig besättning med 12 personer, den svenska båten SCA. I år så säger reglerna att en helt manlig besättning får bestå av max 7 personer. En blandad besättning kan bestå av max 9 personer d.v.s. 7 män plus 1 eller 2 kvinnor vilket nästan alla båtarna valt eller 7 kvinnor plus 1 eller 2 män. Blandar man 50/50 så får man vara totalt 10 vilket båten ”Turn the Tide on Plastic” valt och med helt kvinnlig besättning får man vara 11 personer.
Besättningarna
Besättningarna är en blandning av mycket erfarna seglare som seglat denna tävling flera gånger och unga seglare som gör detta för första gången, många med fina meriter från VM- och OS-seglingar. Den mest erfarna är Nya Zeeländaren Stu Bannatyne som seglat denna tävling 7 gånger och vunnit 3 gånger. Den här gången seglar han med den kinesiska båten Dong Feng. Andra erfarna seglare är bl.a. Xabi Fernandez som seglat 4 gånger och är skeppare på den spanska båten Mapfre. Den ende svensken i detta race är Martin Strömberg och han har seglat 3 gånger och vunnit 1 gång. Nu seglar Martin på ”Turn the Tide on Plastic” vars kvinnliga skeppare Dee Caffari seglade förra gången med båten SCA men hon har också har en enorm erfarenhet av andra stora kappseglingar och har dessutom som enda kvinna seglat jorden runt ensam non-stop 3 gånger.
Livet ombord
Livet ombord är extremt på många sätt. Inte minst den spartanska inredningen med enkla tygkojer att försöka sova i, en enkel toalett och ett primitivt kök enbart gjort för att kunna värma frystorkad mat. Man jobbar i 4-timmarsskift där man under 2 av de 4 lediga timmarna är s.k. standby och i princip inte kan sova. Ibland behövs alla på däck oavsett om man är i tjänst eller inte så de ”lediga” timmarna tenderar att i verkligheten bli ganska få. Det finns ingen dusch ombord så efter några dagar utan möjlighet att tvätta sig ordentligt så börjar alla att längta efter regn vilket är enda möjligheten till att få en dusch. Efter 3-4 veckor som den längsta etappen kan ta så känner man sig kanske inte så fräsch längre. Särskilt inte som man långa tider är blöt av det saltvatten som sköljer över en.
Miljön är väsentlig för Volvo Ocean Race
Volvo Ocean Race har lanserat ett stort hållbarhetsprogram för racet 2017-18 och framöver genom partnerskap med 11th Hour Racing, AkzoNobel och FN: s Miljöorganisations kampanj ”Clean Seas” genom båten ”Turn the Tide on Plastic”. Man har lagt fram ett program med en rad åtaganden som fokuserar på havens tillstånd.
De tre hörnstenarna är:
• Att minimera tävlingens eget fotavtryck med ett särskilt fokus på att minska och om möjligt eliminera plasten för engångsbruk i de olika hamnarna. En utmanande uppgift, men som kommer att bidra till att förändra beteendet genom att fokusera på det. Ett bra exempel på detta var ett antal gratis fyllningsstationer för rent dricksvatten så att folk kunde återanvända sina plastflaskor.
• Genom att utnyttja sin globala kommunikationsplattform för att sprida medvetenhet och åtgärder för att förbättra havens hälsa och minska föroreningen av plast, ett utbildningsprogram för att förändra beteenden och anordna havstoppmöten som samlar vetenskapen, regeringar, sporten och företag.
• Att så långt det går lämna ett positivt arv efter sig genom många olika åtgärder inklusive ett vetenskapsprogram där man med hjälp av de seglande båtarna samlar in data till sjöss och därigenom bidra till vår förståelse för oceanernas tillstånd i de mest avlägsna områdena på planeten.
Starten
Efter några soliga och varma dagar med mycket litet vind så blåste det upp på startdagens morgon med vindar runt 10 m/s vilket är precis vad seglarna och publiken önskade sig. Helt perfekta förhållanden med andra ord.
Det hela började i hamnområdet det s.k. Race Village med olika intervjuer, presentationer och parader av olika musik- och dansgrupper och inte minst seglarnas parad genom området till sina respektive båtar där ett febrilt arbete med de absolut sista förberedelserna pågick innan det var dags att kasta loss vid 11-tiden inför starten kl. 14:00.
Samtidigt började hela Alicantebukten fyllas med små och stora åskådarbåtar inklusive de litet större båtarna med särskilt inbjudna gäster och pressen. Över alltihop surrade helikoptrar och ett större jetplan cirkulerade över bukten så spänningen var på topp när det väl var dags för start.
Båtarna seglade först en triangelbana över hela bukten för att publiken skulle få sitt innan man så småningom seglade iväg mot Lissabon via Madeira i c:a 20 knops fart. En förhållandevis kort etapp på c:a 1450 sjömil som förväntades ta 7-8 dagar.
Först över startlinjen var Mapfre, Vestas och Turn the Tide on Plastic i stort sett jämsides. Seglingen runt triangelbanan bjöd på många spännande situationer där båtarnas placeringar skiftade hela tiden och där man emellanåt seglade väldigt nära varandra vid rundningsmärkena. Efter triangelbanans sista rundningsmärke så var Dongfeng först iväg mot Lissabon tätt följda av AkzoNobel, Scallywag och Turn the Tide on Plastic med ende svensken i tävlingen ombord, Martin Strömberg. Med c:a 20 knops fart så tog det inte lång stund innan alla var utom synhåll. Det sista stora spänningsmomentet innan båtarna försvann var att bl.a. Turn the Tide on Plastic nästan kolliderade med en av de stora åskådarbåtarna, när man passerade på bara c:a en meters avstånd.
Följ gärna de fortsatta strapatserna på http://www.volvooceanrace.com/en/home.html