Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

Friheten och det sociala umgänget lockar campare

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Friheten och det sociala umgänget lockar campare

Som en egen liten ”by” i staden. I stället för att köpa eller hyra sig en bostad väljer andra att ta med sig ”huset” till Spanien. Campinglivet frodas i Spanien och många svenskar återkommer år efter år. Det sociala umgänget och friheten tilltalar många


Version för utskrift Skicka till en vän


Av Ola Josefsson

Ulla och Anders Blomstrand har varit husvagnsägare i 45 år. De senaste tolv åren har husvagnen rullat mot Spanien när hösten har kommit till Sverige.
-Vi trivs fantastiskt bra, säger Ulla och Anders.
Jugoslavien, Italien och andra delar av Europa blev det under semestrarna. Med pensioneringen bestämde sig Ulla och Anders för att campa och stanna i något varmare klimat under vinterhalvåret.
-Att det blev Spanien ångrar vi inte, säger Ulla Blomstrand.

”Vita zigenare”
När Svenska Magasinet besöker Ulla och Anders är det i början av december. Jag blir visad runt i den mysigt inredda husvagnen och förtältet. Ulla har precis bakat en sockerkaka, nybryggt kaffe väntar. Solen lyser från en blå himmel och Ulla hänger upp tvätten utanför husvagnen på Fuengirola camping, utomhustorkad tvätt, så här i december…
-Visst är det underbart. Livet känns mer enkelt och okomplicerat på Europas solsida.
De skojar om sig själva som ”vita zigenare”. Om campinglivet som innebär en stor portion frihet, du stannar där du själv vill, på en camping vill säga. För några fricampare har aldrig Ulla och Anders varit.
-Man ska aldrig glömma bort att man är gäster i ett annat land, därför rättar vi oss efter reglerna och tar in på campingar. Dessutom är det ju för ens eget bästa. Det är inte alltid så säkert att stanna utmed en väg för att sova.

Boka i god tid
När vi tar en promenad genom campingen märker vi att den är fullbelagd. Från höjden ovanför campingen känns det som om vi blickar ned på en liten ”by”. När mörkret faller på lyser det i de små ”husen”, tv:n står på hos någon, i fönstren lyser adventljusstakar, en mysig stämning infinner sig.
-Campingkulturen har vuxit sedan vi kom hit första gången 1993. Då kunde vi se rakt igenom campingplatsen som inte ens var halvfull, berättar Anders.
Nu är det annorlunda, det är lapp på luckan, campingen är knökfull. Det gäller att vara ute i god tid för att få en plats till hösten. Redan på våren bokar Anders in sig till kommande höst.

Julbord
Barn och barnbarnen i Sverige tycker att Ulla och Anders gör helt rätt som njuter av ett skönt klimat på ålderns höst. Andra förstår inte hur de orkar hålla på, år efter år. Men de trivs med livet, det syns på dem.
Somrarna tillbringar de i Jämjö i Sveriges trädgård Blekinge. Här har de ett litet hus, som enligt de själva, är så litet så husvagnen får bli gäststuga under månaderna i Sverige.
På Fuengirola camping med 240 platser eller ekipage, bor det ett tjugotal svenskar under vinterhalvåret. Man umgås med varandra. Ulla berättar om fester med långbord och dragspel. Grillad kyckling hämtas i närmaste affär, sedan är det ”gårdsfest” på campingen.
-Nu planerar vi för vårt skandinaviska julbord. En svensk kvinna på campingen har ordnat med restaurang, vi blir runt 60 stycken, säger Ulla.

Hygien och god sömn
Husvagnen är från 1987 av modell TEC och har rullat cirka 14.000 mil. Anders har byggt om den till viss del, satt in vattentank och elpatron, varmvattenvärmare. I förtältet står en gasvärmare, en sådan som är vanliga i spanska hem. Anders och Ulla har en skön inomhusmiljö, betydligt bättre jämfört med den som är i många gamla spanska stenhus vintertid.
-Det finns två saker som måste fungera och prioriteras, vi ska sova gott och kunna sköta hygienen. Det är viktigast när det gäller campinglivet, fungerar det fungerar allting annat också, även om det kan bli lite kallt och fuktigt under regnperioden, poängterar Anders.

Har ni aldrig tänkt på att köpa en bostad?
-Nej, det har vi faktiskt aldrig tänkt eller funderat på. Många hyr en lägenhet men då verkar det vara lätt att bli ensam. Sitter man i en lägenhet ser man ingenting. Här på campingen är vi aldrig ensamma, vi umgås och många kommer hit och hälsar på. Det är betydligt lättare att få ett socialt umgänge på campingen.

Ekonomisk fråga
Ulla och Anders tycker dessutom att prisbilden på hus och lägenhet har skenat för mycket. Å andra sidan har de som köpte sig en bostad på 90-talet gjort sig en rejäl hacka.
Dessutom är det en ekonomisk fråga att färdas på vägen med en stor husvagn, motorvägsavgifter, bränsle, försäkringar, färjeavgifter och mycket annat. Räkna med att det går på några tiotusentals kronor.
-Vi betalar 2.700 kronor i månaden för vår campingplats. I det ingår allting. Här finns tvättstuga och bra duschmöjligheter och det är bevakat dygnet runt.

Aktiva
Ulla och Anders trivs med tillvaron i området. En typisk vecka kan innehålla allt från playan och bad i Medelhavet, shoppingturer och utflykter i bergen. Det blir promenader i det kuperade landskapet eller till stranden några hundra meter bort.
-Det blir ett helt annat umgänge här än i Sverige. Du är utomhus mera, rör på dig, träffar människor, säger Anders och återkommer till detta med det sociala umgänget.
Efter åren i Spanien har bekantskapskretsen vuxit. Ibland träffas Spaniensvenskarna i Sverige.
-Goda vänner från Spanien brukar övernatta hos oss i Jämjö innan de drar vidare till exempelvis Norrland. Dagarna går så fort när man har kul och trivs. Men så länge vi har hälsan kommer vi tillbaka, säger Ulla och Anders nickar instämmande.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2018 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255