Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk

”Maffians monster har slagit sig ned i Spanien”

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien

Den heta byggbranschen har varit synonymt med Solkusten i flera år

”Maffians monster har slagit sig ned i Spanien”

Utredningen kring penningtvättshärvan på Costa del Sol fortsätter. Härvan har väckt stor uppmärksamhet utomlands och betraktas redan som en av de största i Europa. Det handlar om en bra bit över 600 miljoner euro, drygt 5 miljarder kronor, som har tvättats, tror utredarna


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

-Den internationella maffians monster har slagit sig ned i Spanien, säger åklagaren Cándido Conde-Pumpido till radiobolaget RNE.
Dödsskjutningar på öppen gata, styckade lik, gangstervälde, droger, vapen, könshandel och penningtvätt. Bilden av Marbella utrikes skakar om kommunens politiker. Det går inte att ignorera verkligheten och nu backar även politikerna.
”Den grova brottsligheten måste bekämpas”, säger flera politiker.
Borgmästaren Marisol Yagüe erkänner att härvan har skadat Marbellas fasad. Hon betonar å andra sidan att härvan inte är något typiskt för Marbella.
-Det skulle ha kunnat ske i vilken annan stad som helst, säger hon i en tidningsintervju.

Topphemligt
Den topphemliga utredningen med kodnamnet ”Vita valen” har pågått i åratal. Att den nu delvis blivit offentlig betyder inte att nystandet är avslutat. Över ett 40-tal personer greps i mars månad, många är advokater och revisorer. Polisen har också beslagtagit 251 lägenheter och villor, 42 lyxbilar, två flygplan, en lyxjakt samt konstverk och smycken.
Bland de häktade finns även två nordbor, en kvinna i 60-årsåldern samt en 41-årig man, båda från Finland.

Tidningsbranschen
41-åringen är känd på Solkusten då han har kopplingar till ett glassigt magasin där han så sent som i fjol hade benämningen ”business consultant”. 41-åringen var en av delägarna när tidningen grundades. Hur det är nu är mera ovisst.
Den i mars månad häktade finländaren från Helsingforsområdet har varit verksam i Spanien under de senaste 15 åren. Han var först anställd vid ett spanskt bolag men började efter några år med egen fastighetsförmedling innan han hamnade i tidningsbranschen på Costa del Sol. Den häktade finska kvinnan, 61 år, har varit anonym i den nordiska kolonin på kusten.

Hemligstämplat
Vilken roll tidningen och 41-åringen haft i penningtvätthärvan var i skrivande stund oklart. Av utredningstekniska skäl är allt hemligstämplat. Men både den finske mannen och kvinnan var frihetsberövade i månadsskiftet mars/april.
Vissa uppgifter tyder på att den häktade Fernando del Valle, ägare till advokatbyrån Del Valle, har hjälpt 41-åringen med jätteområdet finca La Parrada i Manilva kommun där 3.000 lyxlägenheter ska byggas.
-Allting tyder på att utredningen inte är avslutad, varken i Spanien eller internationellt, säger polischef Víctor García Hidalgo till radiostationen Cadena Ser.

Kalla fötter
Personer med god insyn i fastighetsmarknaden säger till Svenska Magasinet att flera mäklare fick kalla fötter och drog från kusten i samband med tillslaget i mars. Med personerna har även större summor pengar i kontanter lämnat Costa del Sol.
Ett mäklarkontor i Mijas Costa fick besök av polisen, samtliga anställda fick gå hem för dagen och kontoret stängdes. Natten därpå hade företaget inbrott och samtliga datorer stals.
Från hela kusten kommer rapporter om märkliga händelser. Många bedömare talar om en bransch i gungning. För de flesta kommer det inte som någon överraskning. De senaste åtta åren har kännetecknats av en galopperande och överhettad fastighetsmarknad.

Turboeffekt
”Vi får besök av personer som vill betala kontant. De kommer till oss med väskor sprängfyllda av kontanter”, berättade en mäklare för mig. Året var 1997.
Turboeffekten blev övergången från pesetas till euro som lade grunden till en enorm penningtvätt. Samtidigt gick fastigmarknaden upp i högvarv med skyhöga priser.
Gripanden i mitten på mars handlar om personer från många länder som polisen misstänker har kopplingar till den organiserade brottsligheten och den stora penningtvätthärvan.

Bankkontor
Polisen har även intresserat sig för flera bankkontor på Costa del Sol som har underlåtit att rapportera till den spanska riksbanken om att stora summor pengar satts in på konton.
Uppgifter till Svenska Magasinet gör gällande att det skulle röra sig om La Caixa och Solbank som även ska ha erkänt att de har spärrat bankkonton på order av rannsakningsdomaren. Enligt utredarna skulle de misstänkta personerna som plötsligt lämnade kusten ha hundratals konton på minst sex olika bankkontor på Costa del Sol – vissa av dem med belopp på upp emot en miljon euro.

Förgreningar
Vissa tecken tyder på att härvan har förgreningar in i kommunhusen. Enligt uppgifter i pressen ska exempelvis kommunen i La Línea tagit emot pengar från ett bolag som figurerar i utredningen.
Bolaget har investerat pengar i ett byggprojekt i kommunen, en av de urbanisationer som beslagtagits i sin helhet på order av rannsakningsdomaren. Bolaget donerade då 60.000 euro till det kommunalägda tv-bolaget.
Det ska nu utredas om de pengarna kommer från olaglig verksamhet.
De personer, förutom ägaren till advokatbyrån Del Valle, som häktades i mars har samtliga stått registrerade som ansvariga för ett stort antal bolag. Utredningen visar att mer än 200 bolag antas ha utnyttjats för att tvätta svarta pengar, enligt uppgifter i Diariosur. Den huvudmisstänkte är chilenaren Fernando del Valle.

Fiktiva bolag
Det handlar om penningtvätt genom upprättandet av fiktiva bolag som framför allt investerade i fastigheter. Totalt tror utredarna att det är upp emot ett tusental bolag som har bildats med hjälp av advokatbyrån och som har haft som huvudsyfte att tvätta pengar. Fyra av bolagen har investerat stora summor pengar i projektet med urbanisationen La Alcaidesa på gränsen mellan San Roque och La Línea i Cádizprovinsen.
Samtliga inblandade betonar att utredningen går vidare och att man inte utesluter ytterligare gripanden. Enligt uppgifter i flera spanska medier ska det ryska oljebolaget Yukos, som redan är hårt ansatt hemma i Ryssland, ha slussat stora summor svarta pengar genom den kaotiska fastighetsmarknaden på Costa del Sol.
Pengarna misstänks härstamma från olika illegala aktiviteter, både i Spanien och utomlands: knark-, vapen- och könshandel, mord, kidnappningar, bedrägerier, skatte- och andra ekonomiska brott.
Vi har bara hittat "toppen på isberget", menar polisen som har beslagtagit ett mycket omfattande material som kommer att ta lång tid att gå igenom.
Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2018 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 120 000 per månad, över 2 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255