Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Design akademi som lockar studenter från hela världen

Annons - Svenska magasinet

Helle Byrn, direktor för Marbella Design Academy. Nålarna på kartan representerar elevernas hemländer (Foto: Anders Olow)

Helle Byrn, direktor för Marbella Design Academy. Nålarna på kartan representerar elevernas hemländer (Foto: Anders Olow)

Design akademi som lockar studenter från hela världen

2010-03-11

Danska Helle Byrn har förverkligat en dröm. Mot alla odds och avrådanden har hon skapat Marbella Design Academy. En internationell utbildning inom flera olika områden av design med studenter från hela världen. Men vägen dit har varit både krokig och backig...


Version för utskrift Skicka till en vän

Av Anders Olow

Helle, som själv är inredningsarkitekt, kom till Solkusten för snart 20 år sedan med två småbarn i famnen och hade länge tänkt tanken att starta någon slags designutbildning.
Hon började med en liten lokal i Marbella men hade visionen inriktad på att driva en stor skola.
– Man måste ha en tro på att man faktiskt kan klara en sådant mål, säger hon om den till synes omöjliga uppgiften. En passion, en viljestyrka.

Det har tagit ett antal år av målmedvetenhet och uthållighet, ständigt återkommande  samtal med myndigheter och byggentreprenörer och mängder av ansökningshandlingar, stunder av uppgivenhet, men nu står den där – Marbella Design Academy.

En vacker stor byggnad i andalusisk stil, ritad av Helle själv, uppe i bergen vid Monda ett par mil ovanför Marbella. En grund på 10 000 kvadratmeter och byggyta på 2 000 kvadratmeter med plats för 200 studenter.

I dag har akademin ca 70 elever från över 20 länder, den yngsta 17 år och den äldsta 43,  och världskartan på Helles kontorsvägg är spetsad med nålar i allehanda färger där varje nål representerar en elevs hemland.

En elev från Sri Lanka är den som kommer längst ifrån och de flesta av akademins studenter bor i idylliska Monda.

Med dagens internet är det ganska lätt för Marbella Design Academy att bli synlig för studenter från skilda delar av världen, och Helle berättar med viss stolthet att de tidigt lade beslag på ”den bästa webadressen” här

Kurser ges i inredningsdesign, möbeldesign, grafisk design, webdesign och modedesign, hålls på engelska av professionella lärare och varierar mellan ett och tre år. Kurserna startar två gånger per år, i mitten av september och i början av januari. På sommaren ges dessutom fem veckors sommarkurser.
Augusti förra året blev ett genombrott för utbildningen då akademin erkändes av den spanska staten vilket i sin tur gör att studenter lättare kan få studiebidrag från sina hemländer. [Kursavgiften är 800 euro i månaden].

Marbella Design Academy är den enda designskolan i Spanien som är erkänd av staten, och den enda internationella design akademin som utländska studenter kan få visum till för att studera på.
Akademin erbjuder också företag projektgrupper sammansatta av duktiga studenter och deras mentorer att hjälpa till med designidéer och produktutveckling.

– Jag lever min dröm i en oerhört inspirerande miljö, säger Helle Byrn som är 56 år.

– När jag pensionerar mig ska jag bli elev här, säger hon. Tänk att få gå omkring hela dagarna och bara vara kreativ!Marbella Design Academy, ritad av grundaren Helle Byrn i andalusisk stil, ligger vackert högt upp ovanför Marbella

Marbella Design Academy, ritad av grundaren Helle Byrn i andalusisk stil, ligger vackert högt upp ovanför Marbella


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255