Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Medina Azahara (Córdoba) på Unescos världsarvslista

Unesco har beslutat att sätta upp Medina Azahara sju kilometer utanför Córdoba på Världsarvslistan, Patrimonio Mundial. Det betyder att Córdoba är den enda staden i världen med fyra platser som är upptagna på listan.

Vid mötet i Bahrain kom beslutet vid Unesco att Medina Azahara kommer med på listan. Sedan tidigare finns moskén-katedralen, Gamla stan och Fiesta de los Patios med på listan.

Svenska Magasinet har uppmärksammat Medina Azahara vid flera tillfällen. Det började byggas år 936 på order av kalifen Abd al-Rahman III. Den skulle fungera som kungligt hem och för kalifatet.

Legender berättar dessutom om kalifens svaghet för den vackra flickan Zahra, vars namn betyder ”Blomma”. Det sägs att kalifen tillägnade henne staden Madinat al-Zahra; ”al-Zahras stad” eller ”Blommans stad”. Detta kolossala mästerverk höll dock ställningarna under bara 74 år.

När inbördeskriget i Al-Andalus (moriska Andalusien) utbröt förstördes staden av plundrare och bränder. Under nio århundraden låg den i glömska under ett hårt jordlager och inte förrän 1910 inleddes ett utgrävningsarbete.

Medina Azhara ligger vid berget Sierra de la Novia och upptar 112 hektar.

02.07.2018

Läs mer: Medina Azahara – Rikedom och skönhet i ett svunnet Orienten

Córdoba – i en klass för sig

I maj står festerna på rad i Córdoba
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän