Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanska utflyktsmål, del 15

Del femton av spanska utflyktsmål bjuder på något som de flesta nog inte tror finns i Spanien, en naturskön gammal kanal.

Sverige har som bekant ett antal kanaler och Centraleuropa är korsat av navigerbara vattenvägar som har underlättat handeln i århundraden. Kung Ferdinand VI avundades detta nätverk av vattenvägar, som i jämförelse med den tidens vägar var så otroligt mycket effektivare för att frakta både varor och människor.

Markisen av Ensenada, Zenón de Somodevilla som fungerade som en minister, övertalade kungen om att bygga ett liknande nätverk av kanaler för att länka Kastiliens städer med hamnen i Santander. Projektet slutfördes aldrig, men har lämnat efter sig 207 km kanaler i provinserna Palencia och Valladolid.

29.06.2018

Av Jonny Erixon

Canal de Castilla

SlussKanalen började byggas den 16 juli 1753 och invigdes den 14 december 1849. Den är totalt 207 km lång och löper genom provinserna; Burgos, Palencia och Valladolid. Bredden varierar mellan 11 och 22 meter och djupet mellan 1,8 m och 3 m. 1991 förklarades den som en del av det spanska kulturarvet ”Bien de Interés Cultural” vilket ger kanalen skyddsstatus.

Kanalen var planerad att bli 400 km lång och på så sätt nå fram till havet, men det spanska självständighetskriget, med därpå följande budgetproblem samt svårigheterna med att passera de Kantabriska bergen stoppade bygget. Dessutom kom järnvägen in som ett kostnadseffektivare fortskaffningsmedel.

TuristbåtKanalen användes mest intensivt mellan 1850-1870 då upp till 400 pråmar som drogs av dragdjur använde kanalen. Senare har kanalen blivit ryggraden i ett stort bevattningssystem, men delar av kanalen används fortfarande för båttrafik.

Idag finns det turisttrafik på delar av kanalen och utmed kanalen finns det utmärkta vandrings och cykelleder. Delar av kanalen går genom skyddade våtmarker med ett stort fågelliv och det finns fågelobservatorier vid de ornitologiskt viktigaste våtmarkerna.
KanalKartaBildtexter: Översta bilden visar en typisk del av kanalen, foto: sif-mes.org. På bild nummer två syns sluss nummer 8, foto: Lobo Quirce. Kanalbåten Marqués de la Ensenada i sjätte slussen syns på bild 3, foto: Ayuntamiento Herrera De Pisuerga. Bild 4 visar kanalen nära Medina de Rioseco, foto: Raimundo Pastor. Sista bilden är en karta som är speciellt framtagen för vandrare och cyklister.

Om du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här (del 1-14 publicerades 2017 så eventuella angivna inträdesavgifter och öppettider kan vara ändrade):
Spanska utflyktsmål, del 1.
Spanska utflyktsmål, del 2.
Spanska utflyktsmål, del 3.
Spanska utflyktsmål, del 4.
Spanska utflyktsmål, del 5.
Spanska utflyktsmål, del 6.
Spanska utflyktsmål, del 7.
Spanska utflyktsmål, del 8.
Spanska utflyktsmål, del 9.
Spanska utflyktsmål, del 10.
Spanska utflyktsmål, del 11.
Spanska utflyktsmål, del 12.
Spanska utflyktsmål, del 13.
Spanska utflyktsmål, del 14.


Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet