Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Trafikpolisen i Spanien får nya effektiva verktyg

Det handlar om en nyutvecklad miniradar som mäter hastigheten i båda körriktningarna, dessutom är den så liten att den i praktiken inte går att upptäcka.

Apparaten som marknadsförs under namnet "Veloláser "har med lyckat resultat provats på några vägar bland annat i Badajoz. Guardia Civil Tráfico har nu köpt in 60 exemplar från företaget Saima Seguridad och de kommer att distribueras ut över hela landet, avsikten är att de skall användas för att kontrollera konventionella vägar (det sekundära vägnätet).

Den nya apparaten har kapacitet att kontrollera hastigheter upp till 250 kilometer i timmen på ett avstånd på mellan 15 och 50 meter, dessutom i båda trafikriktningarna. Detta är en funktion som gör den idealisk att använda på framförallt de mindre sekundära vägarna.

09.03.2018

Polis med radardisplayApparaten är liten och behöver inget särskilt stativ, det går till exempel att bara sätta fast den i ett skyddsräcke. Den går också att montera på en motorcykel eller en moped. Uppsättningen av radarn tar bara en minut och den har Wifi samt 3G och 4G anslutning som tillåter operatören att ta emot bilderna på vilken skärm eller enhet som helst, vare sig det är en tablett, mobiltelefon eller en laptop. Den kan överföra data för hastighetsöverträdelserna till en eller flera enhet gör att poliserna kan ta emot realtidsbilder utan att behöva vara bredvid enheten. Alla bilder som radarn tar lagras på ett SD-minneskort.

Batteriet i enheten har fem timmars driftstid och den har ett magnetfäste som gör att den lätt går att fästa på ett vägräcke eller på ett fordon. Dessutom är den försedd med infraröd nattbelysning, så den fungerar lika bra på natten.

En Veloláser kostar 14.000 €, ett belopp som beräknas vara intjänat efter bara 300 bötesförelägganden, en mycket lönsam apparat - men avsikten är givetvis i första hand att få ner trafikolyckorna – då blir den dubbelt lönsam.
Radar

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö