Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

200 pensionärer stämmer isländsk bank

200 utländska pensionärer i huvudsak britter har lämnat in en gemensam stämning mot den isländska banken Landsbanki för bedrägeri. De drabbade har belånat sina hus på kusten genom investeringsfonder som banken erbjöd och nu har de förlorat sina besparingar.

Investeringsupplägget gick under namnen Spria II och Sitra II och marknadsfördes i Spanien av Lex Life genom Landsbanki med filial i Luxemburg mellan åren 2004 till 2008.

Det är inte första gången som en stämningsansökan lämnas in mot Landsbanki.

I februari 2010 berättade Svenska Magasinet om flera Marbellasvenskar som hade blivit övertalade av Landsbanki hösten 2005 att belåna lägenheter i Marbella och placera pengarna. Banken kollapsade och pengarna försvann och banken stängde sitt representationskontor i Nueva Andalucia.

Banken erbjöd påstådda riskfria lån till bostadsägare som fick ut en del som pengar medan banken investerade resten. Löftet sägs ha varit att vinsten skulle täcka kontantuttaget men i stället förlorade flera kunder sina hus.

I onsdagens nummer av Diario SUR berättas det om 200 pensionärer som nu ännu en gång försöker stämma Landsbanki. För en av investerarna gick det så långt att denne fick lämna sitt hus. ”De klarar sig i nuläget tack vare att de får mat från hjälporganisationen Caritas” säger den advokat som företräder pensionärerna.

Stämningsansökan kommer idag att behandlas vid en domstol i Málaga. Samtidigt är en protest planerad att hållas utanför domstolen i Marbella.

07.02.2018

Marbellasvenskar offer i Landsbanki-kollaps
 
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö