Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Puigdemont kastar in handduken

Den på flykt och i exil brottsmisstänkte katalanska expresidenten Carles Puigdemont erkänner att regeringskansliet Moncloas plan har lyckats. Den spanska regeringen har vunnit, jag anar att du är klar över detta, skriver Puigdemont i ett meddelande till den katalanska republikanska politikern Toni Comín. Meddelandet snappades upp av en journalist vid den spanska tv-kanalen Telecinco.

Kataloniens regionala parlament skulle i tisdags ha röstat om att återinsätta Carles Puigdemont. Puigdemont har sedan oktober har spelat rollen som martyr under tiden som exil i Belgien. Han är misstänkt för uppvigling och missbruk av offentliga medel i samband med det illegala valet om Kataloniens självständighet som hölls i höstas.

Spaniens författningsdomstol har slagit fast att Puigdemont måste vara fysiskt närvarande för att kunna väljas. Det gjorde att talmannen Roger Torrent i tisdags meddelade att omröstningen sköts upp.

Puigdemont meddelade senare till en republikansk katalansk politiker att loppet var kört. Han har bekräftat att han skickat meddelandet som Telecinco publicerade.

Flera katalanska politiker som den tidigare katalanske presidenten Artur Mas och exborgmästaren i Barcelona Xavier Trias har rekommenderat att han inte återvänder till Spanien för att i stället planera för ett liv i Bryssel eller på en annan plats då han riskerar att dömas till fängelse för uppvigling.

Carles Puigdemont har de senaste månaderna vid otaliga tillfällen varit uppkopplade på videolänkar från Bryssel. Budskapet har hela tiden gått ut på hur nedtryckt Katalonien är av Spanien.

Puigdemont har omgärdat sig av en grupp ja-sägare i Bryssel som kan liknas vid en fanklubb. Några motfrågor från journalister som har valt att bevaka Puigdemont på plats i Bryssel har i de flesta fall lyst med sin frånvaro.

Det är en fars som har pågått i flera månader.

Carles Puigdemont som själv i grunden är journalist uttrycker idag stor besvikelse över den journalist på Telecinco som gjorde sitt grävjobb och avslöjade meddelandet.

01.02.2018
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö