Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Tornado förstörde 200 ha växthus

En tornado förstörde ett stort antal växthus i El Eljido mellan Almeria och Motril i lördags. Den första uppskattningen tyder på att en areal på 200 hektar har skadats så mycket att de måste rivas.

På grund av firandet av trettonhelgen så var det ingen personal i växthusen så ingen människa uppges ha kommit till skada, men för odlarna är det en katastrof. Den genomsnittliga storleken på ett växthusföretag är 2 hektar och de flesta företagen är familjeägda. Några få av företagen är försäkrade men det stora flertalet är det inte.

Det är inte första gången som växthusen har drabbats av elakt väder. För tre år sedan förstördes cirka 60 hektar av hagel, vissa företag har nu blivit drabbade för andra gången på bara tre år.

09.01.2018

El Ejido är mest känd för odling av paprika, men där odlas även äggplanta och gurka. I detta fallet är det paprikaodlingar som har drabbats hårdast berättar en anställd på ett spanskt kooperativ. "Vi har aldrig sett någonting sånt här tidigare. Ibland förekommer tornados i bergen - men de ligger långt ifrån växthusen. En tornado i detta området har vi aldrig haft förut".

Rodrigo Sánchez och Francisco Góngora, jordbruksministern för Andalusien och borgmästaren i El Ejido besökte regionen igår.
PlasthavetBildtexter: Översta bilden visar hur det ser ut efter tornadon dragit fram, foto: Kooperativet Murgi Verde. Den stora bilden visar El Ejido med omgivning. Närmare 30 000 hektar i området är täckta av växthus efter växthus som radar upp sig och bildar ett landskap av plast som till och med har fotograferats av NASA från rymden. Då dessa glänsande plasttak i stort sett är det enda som syns från luften har hela bukten Campo de Dalias fått smeknamnet El mar de plástico – plasthavet. Foto: NASA.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet