Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Bostadsområden i Mijas drabbade av processionslarver

Flera bostadsområden i Mijas Costa som El Chaparral, el Faro och runt hästkapplöpningsanläggningen Hipódromo har drabbats av ett ökat antal processionslarver. Processionslarver, thaumetopoea processionea, eller Procesionaria del pino, som den heter på spanska, rör sig i långa kolonner sida vid sida, när de söker föda.

De fullvuxna larverna är knappt 2,5 cm långa. Larverna lever i pinjeträd och ser ut som bomullstussar i träden. Larven är normalt aktiv från februari till maj månad beroende på väder.

Mycket besvärligt för såväl människor som sällskapsdjur är brännhåren från larverna. Dessa har ett starkt gift som ger en omedelbar brännande reaktion och kan få en hunds tunga att svälla upp till tre gånger och i vissa allvarliga fall även leda till att hunden dör av allergisk chock.

Hugo González som bor i de mest drabbade områdena säger till Diario SUR att situationen är mycket svår och att området är infekterat av insekten. Många barrträd är döda på grund av insekten som angriper träd. Det gör att invånarna oroas när de ser allt fler döda träd.

Det gör att många hundägare har svårt att rasta sina sällskapsdjur i området.

Kommunen sprutar eller gasar i regel träden i kampen mot larven. Det sker i regel i slutet på året i samband med äggkläckningen av larver. De områden som behandlas är offentliga miljöer och inte privat mark.

09.01.2018

Dags att varna för processionslarven - igen!
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet