Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Dags för det spanska jullotteriet

I morgon den 22 december är dragningen på det stora spanska jullotteriet, så den som vill vara med får skynda sig att köpa en lott.

Det spanska Jullotteriet är världens största och mest kända lotteri och under dragningen står mycket i samhället stilla. Det har en prispott på 2.380.000.000 € och en oöverträffad vinstchans på 15%. I Spanien spelar 98% av den vuxna befolkningen på lotteriet. Familjer, vänner, byar och städer, firar dragningen i det spanska Jullotteriet. Nummerdragningen är en av årets höjdpunkter i Spanien. Dragningen sänds i TV och radio och visas i folks vardagsrum, på restauranger, tavernor och torg. Det alla väntar på är själva storvinsten – El Gordo (den fete) – som kan dyka upp när som helst under dragningen, som ofta håller på i över 3 timmar.

Det är inte konstigt att Jullotteriet är så populärt. Chansen att du vinner en jackpott på 4 miljoner euro är 1 på 100.000 vilket är oslagbara odds i lottosammanhang! Men en jackpot är inte allt som räknas. De mindre vinsterna på mellan 1.000 och 1.250.000 euro är inget att fnysa åt. Det finns även ett stort antal vinster på ännu mindre belopp.

21.12.2017

Lotteriet som officiellt heter El Sorteo Extraordinario de Navidad men även kallas El Gordo de Navidad eller helt enkelt El Gordo är världens näst äldsta fotfarande igångvarande lotteri och startade redan 1892. Det fungerade även under det spanska inbördeskriget, då hade de två sidorna varsitt lotteri.

Varje lott kostar 200 €, men de kan också köpas i tiondelar för 20 €. Förstapriset (El Gordo) är på 4.000.000 Euro i varje serie (170 serier) så den totala förstaprissumman landar på 680 miljoner euro. Vid dragningen sjungs vinsterna ut av elever på Madrids äldsta skola; CEIP San Ildefonso med start klockan 9:00. Allt direktsänds i flera spanska TV- (sändningen i rtve börjar 8:00) och radiokanaler, samt på webben.

Lotterna kan köpas i alla lotteributiker samt hos många tobakshandlare fram till 22:00 den 21/12. Många barer säljer dessutom andelar i lotteriet, det går också att köpa lotter on-line. Mer information här: http://www.laloterianavidad.com/
LotteributikBildtext: En av de 10.500 statliga lotteributikerna ”Loterías y Apuestas del Estado” i detta fallet är butiken belägen i köpcentret La Trocha i Coín (Málaga). Foto: Erixon Consulting.
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet