Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Världens äldsta man är spanjor

Den gamle mannen som nyligen har fyllt 113 år berättar att hans hemlighet med ett långt och friskt liv är hemodlade grönsaker och ett dagligt glas rött vin.

Francisco Nunez Olivera, som har fyra barn, nio barnbarn och 15 barnbarn, började dagen med sin traditionella svampkaka och ett glas mjölk till frukost innan han öppnade brev med grattis från hela världen.

Francisco, som har två syskon i åldern 97 och 93, blev världens äldsta man efter den polskfödda israeliska Yisrael Kristals död den 11 augusti. Den pensionerade bonden, som kämpade i Rif-kriget i första hälften av 1920-talet mellan Spanien och Berber-stammarna i Rifbergen i Marocko, gick ut själv på dagliga promenader i sin hemby tills han var 107 år. Han började läsa igen efter en kataraktoperation i när han fyllt 98, en av endast två tillfällen har han varit på sjukhus, enligt släktingarna.

14.12.2017

Dottern Maria Antonia 82, var bland dem som tillbringade födelsedagen med honom i hemmet i byn Bienvenida i Badajoz, sydvästra Spanien. Dottern som nu är hans personliga assistent sa att hennes far är i "god hälsa" och har inga smärtor eller sjukdomar. Hans dotter tillade: "Vissa dagar pratar han hela dagen och andra sover han hela dagen".

Francisco, känd som Marchena på grund av sin likhet med en spansk flamenco sångare som använde det artistnamnet, är en av 30 personer över 90 år bland de 2300 invånarna i Bienvenida.

Borgmästare Antonio Carmona tillade: "Han är ett levande exempel på livskvaliteten i kommunen, men också av ren luft och en landsbygd utan föroreningar samt ett stressfritt arbete i den traditionella livsstilen".  

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet