Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Fyra katalanska separatistledare förblir frihetsberövade

Domare Pablo Llarena vid högsta domstolen (Tribunal Supremo) har på måndagen meddelat att de ansvarige för den separatistiska processen i Katalonien inte kommer att släppas på fri fot.

Det gäller den tidigare numera avsatta regionala expresidenten Oriol Junqueras, Joaquim Forn, regional minister, samt Jordi Sànchez och Jordi Cuixart, presidenter för de separatistiska plattformarna ANC (Asamblea Nacional de Cataluña) respektive Òmnium Cultural. Samtliga fyra förblir frihetsberövade utan möjlighet till borgen. Det uppger spanska medier på måndagen.

Llarena vägrar att släppa dem eftersom det finns en uppenbar ”risk för kriminell upprepning”. För de övriga sex häktade har det fastställts en borgen på 100.000 euro per person.

De ska dessutom anmäla sig till domstolsväsendet i Katalonien varje vecka, de har fått sina pass tillbakadragna och är förbjudna att lämna landet. Skulle någon bryta mot detta väntar ny häktning.

Samtidigt kommer Kataloniens förre regeringschef Carles Puigdemont och hans fyra ex-ministrar att stanna i Belgien över de katalanska valen den 21 december. Om de ska utlämnas till Spanien kommer att avgöras vid förhandlingar i en domstol i Bryssel, en process som kan ta sex veckor.

En domstol i Bryssel väntas meddela den 14 december om den avsatte katalanske regeringschefen Carles Puigdemont ska utlämnas eller inte.

Puigdemont och de övriga exministrarna som befinner sig i Bryssel plus de fyra häktade i Spanien kan komma att ställas inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel vilket kan ge upp till 30 år fängelse.

04.12.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet