Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Antalet spansktalande i världen överstiger 572 miljoner

Enligt en ny rapport från Cervantesinstitutet så talar över 572 miljoner människor spanska varav 477 miljoner har det som sitt modersmål.

I sin årsrapport "spanska i världen", fann språk och kulturinstitutet att antalet människor som hade spanska som modersmål ökade med 5 miljoner från 2016 till 2017. Chefen för Cervantesinstitutet Juan Manuel Bonet sade att resultatet visar att det spanska språket är vid "god hälsa".

Enligt rapporten så fortsätter spanska att vara det näst mest talade modersmåls-språket, det är bara mandarin med sina 950 miljoner användare som ligger före. Idag talas spanska i 7,8% av världen, en procentsats som förutspås vara densamma till minst 2050 – till skillnad från mandarin och engelska som förväntas minska.

30.11.2017

Studien som gjordes av David Fernandez Vitores, en professor vid filologi vid universitetet i Alcalá, fann att utöver de 477.600.000 infödda talarna har ytterligare 73,7 miljoner människor kunskaper om spanska och ytterligare 21,2 miljoner spanska som främmande språk - totalt 572,6 miljoner människor.

Juan Manuel BonetDetta antal beräknas stiga till 754 miljoner människor år 2050, pådrivet av befolkningsutvecklingen i de spansktalande länderna samt det växande antalet spansktalande i USA. Faktum är att enligt USA:s officiella folkräkning kommer USA att ha den största befolkningen spansktalande i världen efter Mexiko år 2060, och omkring 28,6% av befolkningen kommer då att vara spansktalande. Idag har USA 43 miljoner människor som har spanska som modersmål och ytterligare 15 miljoner som talar spanska. I USA är spanska det mest studerade språket på alla nivåer, antalet elever som är inskrivna på spanskakurser är högre än de som är inskrivna på alla andra språk tillsammans.

Chefen för Cervantesinstitutet lyfte också fram populariteten att lära sig spanska i Kina: "Det finns ett stort och ökande intresse i Kina,  landet har ekonomiska intressen i Latinamerika. " Mer än 21 miljoner studerar spanska som ett främmande språk över hela världen - det konkurrerar med mandarin och franska som det näst mest studerade språket i världen".

Cervantesinstitutet är en offentlig institution som grundades 1991 av spanska staten för att sprida kunskap om den spanskspråkiga världens kultur och språk. Med över 120.000 elever årligen så är institutet den största organisationen för spanskundervisning i världen. Det finns i många länder, så även i Sverige: Instituto Cervantes i Stockholm ligger på Bryggargatan 12A.
Bildtext: Juan Manuel Bonet, foto: Casa de América.


Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet