Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Blixtsnabb gratis överföring av pengar mellan 34 länder

Överföring av pengar mellan banker och finansinstitut i olika länder kan ibland vara både kostsamma och långsamma. Men detta skall det bli ändring på nu efter att den europeiska centralbanken samtycker till fria och omedelbara överföringar på upp till 15.000 euro.

De överförda pengarna kommer att finnas tillgängliga inom 10 sekunder, det enda som man behöver för att utföra transaktionen är ett internationellt bankkontonummer (IBAN).

Den 21 november i år startar allt, alla länder är inte med på en gång men när allt är fullt utbyggt kommer samtliga 28 EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz, Monaco och San Marino att vara inbegripna.

15.11.2017

Framgången för detta kommer att bero på antalet plattformsleverantörer som ansluter sig. Europeiska betalningsrådet (EPC) som är ett forum för diskussion om de olika befintliga betalningsverktygen har uppmanat alla finansinstitut att delta.

Redan från start är Spanien, Tyskland, Italien, Österrike, Estland, Lettland, Holland, Finland och Litauen med. I Spanien har praktiskt taget alla finansinstitut gått med (cirka 150 banker, kreditföreningar inkluderade). I hela Europa är det 585 finansinstitut som är med redan från början.

Vad gäller Tyskland så blir det en gradvis inkorporering av bankerna fram till juli 2018. I november 2018 förväntas alla länder och banker att vara anslutna. Den nya plattformen tillåter individer och företag att göra överföringar i realtid 24 timmar om dygnet, varje dag på året. Det maximala beloppet för överföring kommer att ses över årligen från och med november 2018, för att säkerställa att det speglar marknadens behov.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet