Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Katalansk självständighet skjuts på framtiden

Det var som om utropet om Kataloniens självständighet fastnade i halsen. Regionens president Carles Puigdemont utropade Katalonien som en självständig republik – i framtiden. Puigdemont vill först ha dialog med Madrid.

Först kom ett utrop om självständighet. Sedan att det skjuts på framtiden. Det tog sex sekunder mellan beskeden från Puigdemont. På sociala medier var många snabba att kommentera att självständigheten varade i sex sekunder…, och beskedet från Puigdemont upplevs som förvirrande.

Det var många sammanbitna miner bland de regionala politiker som driver självständighetsfrågan. 72 ledmöter i det regionala katalanska parlamentet från koalitionen Junts pel Sí och antikapitalistiska CUP undertecknade deklarationen. Men något firande blev det inte.

Puigdemont meddelade att Katalonien ska utropa självständighet från Spanien – men inte just nu. Vi är alltid redo för samtal, sade han inför parlamentet i Barcelona.

Under onsdagen ska den spanska regeringen träffas för att besluta hur de ska svara på det katalanska beskedet.

Att det var en viss tveksamhet inför Carles Puigdemonts tal igår förstod de flesta när talet som skulle ha hållits klockan 18 blev uppskjutit till efter klockan 19. Spanska medier uppger på onsdagen har det partierna som stod bakom utropet inte var överrens om talets innehåll. Det gäller det vänsterradikala marxistisk-leninistiska CUP som har en vågmästarroll i Katalonien.

CUP har redan uttryckt tankar att de kan tänka sig att avbryta samarbetet med koalitionen Junts pel Sí och presidenten Puigdemont för att de känner sig lurade. CUP-ledamoten Anna Gabriel klädd i slitna jeans såg klart missnöjd ut där hon stod upp framför president Puigdemont och vicepresidenten Junqueras.

Talespersoner för CUP hävdar att Puigdemont igår förlorade en historisk möjlighet för att i stället tala i termer av nederlag.
”Men hos oss finns inga nederlag för vi kan inte avbryta det amndat som två miljoner människor har gett oss” sa Anna Gabriel och påminde om de som i det olagliga valet hade röstat ja till Katalonien som självständig republik.

11.10.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet